15 întrebări și răspunsuri despre boala celiacă la copii cu dr. Alina Stănescu, gastroenterolog pediatru

Boala celiacă la copii este o afecțiune autoimună, care poate debuta imediat ce copilul începe să mănânce alimente cu gluten. Glutenul se găsește în diverse cereale precum grâul, secara și orzul și contaminează toate celelalte alimente cu care intră în contact. Diagnosticarea bolii este o adevărată provocare, numărul experților din țară fiind foarte redus. Vestea bună este că investigațiile pentru depistarea ei, în cazul copiilor, sunt acoperite în totalitate în anumite spitale.

Boala celiacă este declanșată de gluten, iar consumul acestei proteine duce la aparitia de leziuni la nivelul intestinului subtire. În țările europene, 1 din 100 de persoane au boala celiacă. În medie, doar 24% din persoanele cu boala celiacă sunt diagnosticate, iar diagnosticul se pune în urma unui test de sânge, urmat de o biopsie intestinală. În România, se estimează că sunt 30.000 de copii cu boală celiacă, însă doar 3.000 sunt diagnosticați, conform statisticilor puse la dispoziție de Centrul de Management al Bolii Celiace.

Simptomele bolii sunt adesea asociate cu alte probleme cum ar fi malabsorbția, scăderea în greutate, greața, voma, balonarea, diareea cronică, durerile abdominale, anemia, amețeala, afte bucale, stările de agitație, depresia, durerile articulare, erupțiile cutanate. Boala celiacă nediagnosticata la timp este asociată cu declanșarea altor boli autoimune sau cu unele tipuri de cancer, osteoporoză sau malnutriție severă.

În România, există centre pentru centre pentru diagnosticarea bolii celiace în Constanța, Cluj, Iași și Timișoara, iar în București investigațiile se pot face la Spitalul de Copii ”Grigore Alexandrescu”, Spitalul „Marie Curie” și la Institutul de Ocrotire a Mamei și Copilului „Alfred Rusescu”.

Dr. Alina Stănescu-Pop, gastroenterolog pediatru și coordonatorul Centrului Regional de Management al Bolii Celiace București, răspunde la 15 întrebări esențiale despre boala celiacă, gândite chiar de pacienți și rude ale pacienților cu această boală, aduși la un loc de Asociația Română pentru Intoleranță la Gluten.

ÎnapoiPagina 1 din 15

1. Ce simptome poate să aibă un copil pentru a-l supune la teste?

Simptomatologia este extrem de diversă. În asta consta de fapt dificultatea de diagnosticare a bolii celiace, manifestările variate. Însă dacă te gândești la boală și se respectă pașii corecți, diagnosticul nu este complicat. Așadar, simptomele pot fi:

– leziuni pe piele – urticarie
– diaree cronică
– fracturi
– osteoporoză
– constipație
– probleme cu tiroida

ÎnapoiPagina 1 din 15
DISTRIBUIȚI
Intră în conversație ()