3 sfaturi utile pentru a alege primele încălţări ale copilului tău

Deşi poate fi emoţionant să îţi vezi bebeluşul încălţat cu o pereche de pantofi sau de ghetuțe, amână să îi cumperi încălţăminte până când învăţă să meargă. Încălțările sunt concepute pentru a proteja picioruşele unui bebeluş, mai ales atunci când merge afară. A-ţi încălţa copilul prea din timp nu îl va învăţa să meargă mai repede sau mai bine. De fapt, încălțările care au talpa tare, inflexibilă, pot chiar îngreuna mersul natural al unui copil.

Dacă copilul tău încă nu merge sau de-abia începe să pășească, cel mai sănătos pentru dezvoltarea normală a copilului tău este să îl laşi desculţ. O pereche de şosete sau botoşei îi pot ţine de cald.

Odată ce copilul începe să meargă, alege-i încălţări care:

1. Este uşoară şi flexibilă. Evită pantofii duri, rigizi, care restricţionează mişcarea liberă a piciorului. Fă proba elasticității tălpii îndoind talpa cu degetele. Dacă o poți îndoi fără efort, înseamnă că este potrivită pentru piciorușe care învață să meargă.

2. Se potriveşte și nu este nici prea largă, nici prea strâmtă. Când îl descalți pe cel mic nu ar trebui să găsești urme roșii pe piciorușe. Atenție, copiilor le cresc repede picioarele și din acest motiv nu este sănătos ca încălțările să le stea fix. Ideal este să rămână spațiu în dreptul călcâiului cam de un deget.

3. Are tălpi antiderapante, pentru a preîntâmpina accidentele. Pentru că nu sunt încă obișnuiți să circule în picioare, copiii pot cădea spectaculos, spre îngrijorarea părinților și a bunicilor. În majoritatea cazurilor, învață să cadă în așa fel încât să nu se lovească, dar niște tălpi alunecoase îi pot dezorienta pentru că nu le controlează în niciun fel.

 

Pe măsură ce copilul creşte şi începe să alerge, ar putea avea nevoie de pantofi care se ridică mai sus de gleznă, pentru a nu-i aluneca din picioare. Nu îi cumpăra pantofi cu talonet sau cu talpă specială decât la indicația unui medic specialist.

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație