7 moduri prin care să-ți convingi copilul să mănânce fructe

Ramona Dinescu
să mănânce fructe

Unii copii mănâncă fructe, alții nici nu se ating de ele. Fructele sunt esențiale pentru aportul de vitamine și orice copil ar trebui să consume zilnic măcar o porție de fructe.

Consideri că prichindelul tău nu mănâncă suficiente fructe? Și eu la fel. Mai mult, conform Centrului de control al afecțiunilor din America, 60% dintre copii mănâncă mai puțin decât doza zilnică recomandată de fructe.

Fructele sunt în mod natural sărace în calorii, bogate în fibre și încărcate cu vitamine și minerale cruciale pentru creșterea și dezvoltarea armonioasă a copiilor. În cazul în care copilul tău suferă de constipație, susține Dr. Simona Pecec, medic specialist pediatru, remediul ar putea veni din fructe. Un studiu publicat în 2010 a evidențiat faptul că acei copii cărora nu le plac fructele și legumele au de 13 ori mai multe șanse de a suferi de constipație.

Află mai multe informații despre constipația la copii și despre modalitățile de combatere.

Cum îl poți face pe copilul tău să mănânce mai multe fructe? Simplul fapt că îi spui că este bine pentru sănătatea lui și că dacă va mânca va scăpa de constipație, nu va fi de prea mult ajutor. Mai mult, cu cât vei insista pe subiectul mâncat fructe, cu atât el le va respinge mai tare. Iată câteva tehnici ce ar putea fi de folos atunci când vrei să-l determini pe cel mic să mănânce fructe:

1.      Mâncați împreună fructe. Dacă îți iei gustarea de fructe în fața copilului tău, cel mic ar putea deveni brusc interesat de ceea ce mănânci și s-ar putea să-ți ceară. Astfel, apetitul lui pentru fructe și legume ar putea să crească. Nu spunem neapărat că va funcționa, însă nu pierzi nimic dacă încerci, iar atunci când mănânci un măr în fața lui, nu ar strica să scoți și niște sunete de satisfacție.

Ghidul Headspace pentru mâncatul conștient. Mindfulness la masă

2.      Nu renunța! Mulți copii resping alimentele noi pentru că se tem să le încerce, nu pentru că nu le place gustul. Nu renunța! S-ar putea să fie nevoie de mai multe de 10 ocazii în care să-i prezinți copilului fructul înainte ca el să-l accepte.

3.      Feliază fructele. Există copii care acceptă mai repede fructele feliate decât fructele întregi. Într-un studiu efectuat în  cantinele a 14 școli elementare din SUA, acelea care ofereau merele feliate copiilor, au avut vânzări cu 71% mai mari decât cele care le dădeau copiilor merele întregi.

4.      Folosește stikerele. Stickerele sunt atât de simple, dar extrem de puternice. Dacă pui un stiker interesant, cu personajul preferat al copilului pe fructul pe care vrei să-l mănânce, s-ar putea să ai surprize. Cercetătorii de la Cornell Univeristy au făcut un studiu și au oferit unui număr de 208 copii cu vârste între 8 și 11 ani o prăjiturică sau un măr pe care era lipit un stiker cu Elmo (faimosul personaj din Muppets Show). De două ori mai mulți copii au ales mărul în detrimentul prăjiturii.

5.      Lasă-l să-și aleagă singur fructele. Deși nu este la fel de interesant ca atunci când culegeți fructele din copac, îl poți lăsa pe cel mic să participe la procesul de alegere a fructelor din supermarket sau din piață. Faptul că se implică în aceste activități casnice îi face să se simtă importanți și astfel vor fi mult mai entuziasmați când vor trebui să le mănânce.

6.      Amestecă fructele. Oferă-i copilului fructe într-o varietate de forme și texturi. Oferă-i copilului fructe proaspete, congelate, deshidratate sau uscate, precum și suc natural, proaspăt stors din fructe.

7.      Găsește variante amuzante de a servi fructele. Poți face înghețată din piure de fructe, poți combina iaurtul cu ciocolată și cu fructe, sau poți face figurine din fructe. Lasă-ți imaginația liberă și găsește modalități în care poți face farfuria copilului extrem de atrăgătoare.

De câte fructe are nevoie zilnic un copil?

Copiii au nevoie de două, trei porții de fructe în fiecare zi conform medicilor pediatri și nutriționiști. Copilul trebuie să mănânce aproape la fiecare masă fructe, indiferent de forma și textura lor.

Pentru copiii între 1 și 3 ani, o porție înseamnă:

O jumătate de fruct fiert sau copt, congelat sau conservat

O jumătate de fruct proaspăt

60 – 100 ml suc proaspăt de fructe

Pentru copiii între 4 și 6 ani, o porție de fructe înseamnă:

O jumătate de fruct fiert sau copt, congelat sau conservat

O jumătate de fruct proaspăt

100 ml suc proaspăt de fructe

Pentru copiii între 7 și 10 ani, o porție de fructe înseamnă:

Un fruct mic fiert sau copt, congelat sau conservat

Un fruct proaspăt

150 ml suc proaspăt de fructe

Îți recomandăm și cartea ”Ghidul HEADSPACE pentru mâncatul conștient”, utilă atât ție, cât și copilului tău pentru a dezvolta o relație sănătoasă cu mâncarea. Aceasta este disponibilă AICI.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa