7 sfaturi pentru protejarea ochilor

TOTUL DESPRE MAME

Sunt mama de aproape 2 ani de zile si in tot acest timp, fiecare conversatie pe care am purtat-o cu bunica mea la telefon s-a incheiat invariabil cu aceste cuvinte: “Maica, ai grija de copil ca de ochii din cap!” Sunt sigura ca ea nu e singura persoana care gandeste asa.

Dar nu despre asta o sa vorbim aici, ci despre vederea copiilor si ce trebuie sa facem pentru protejarea ochilor.

In primul rand, trebuie sa stiti ca atunci cand in familie exista persoane care au sau au avut probleme cu vederea, copilul trebuie dus la oftalmolog cat mai devreme si apoi dus la controale periodice.

In continuare, veti gasi cateva sfaturi pentru protejarea ochilor pe tot parcursul vietii lui de copil, ca dupa ce va deveni adult se va ingriji singur.

1. Asigura-te ca are lumina buna cand scrie sau citeste

Intotdeauna cand isi face temele, ai grija sa aiba suficienta lumina ca sa nu-si oboseasca vederea. Ideal ar fi sa aiba lumina naturala, amenajeaza-i biroul in fata ferestrei ca sa beneficieze cat mai mult de lumina de afara.

2. Ai grija sa ia pauze cand citeste

Daca copilului tau ii place foarte mult sa citeasca si pierde foarte mult cu nasul in carti, pe langa faptul ca ar trebui sa fii o mama fericita, trebuie sa ai grija sa ia pauze din cand pentru a-si odihni vederea.

3. Protejeaza-l de soare

Expunerea directa si prelungita la razele ultraviolete creste riscul aparitiei cataractei – afectiune care se manifesta prin opacizarea cristalinului. Evita plimbarile sau activitatile care necesita expunerea la soare in intervalul orar 11-16 si fereste-l cat de mult poti. Cere-i sa poarte o sapca sau chiar ochelari de soare (cand ii achizitionezi, ai grija sa iei unii cu filtru UV).

4. Scurteaza-i timpul de stat de calculator

Aici suntem pe un teren minat cand e vorba de copii, mai ales daca isi vad parintii mai mereu cu ochii in monitor. Fie ca se joaca sau studiaza, pauzele dese de la calculator chiar sunt cheia marilor succese cand vine vorba de sanatatea ochilor. Asigura-te ca isi mai si odihneste ochii din cand in cand.

5. Asigura-i o dieta potrivita

Probabil ar fi trebuit sa incepem cu acest sfat, dar nu e tarziu nici acum. Exista anumite alimente care ajuta la diminuarea riscului aparitiei afectiunilor oculare, cum ar fi: spanacul, varza, salata, soia, ceapa, usturoiul, uleiul de masline, ouale, pestele, afinele, strugurii, etc.

6. Du-l la control o data la doi ani

Chiar daca tu nu sesizezi nicio problema, exista afectiuni sau defecte de vedere pe care numai un medic, in urma unui consult, le poate observa.

7. Daca observi ca nu distinge culorile, mergi cu el la medic

Daca ti se pare ca cel mic nu distinge anumite culori, trebuie sa mergi cu el la medic. In general, afectiunile de acest gen nu se vindeca, dar e bine sa fie diagnosticate si sa stii parerea unui medic, inainte de toate. In al doilea rand, iti va fi de ajutor si tie, ca sa poti adapta activitatile pe care le desfasurati impreuna in functie de asta. Apoi, cand va merge la gradinita sau la scoala, trebuie sa pui in tema si educatoarele sau invatatoarele despre problema lui.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa