Adevărul despre răceala la burtă

Ramona Dinescu
răceala la burtă

Răceala la burtă înseamnă pentru mulți părinți un debut brusc al unei boli ce se manifestă prin diaree, vomă și dureri de stomac. Ei bine, aceasta este o gastroenterită, nu o răceală la burtă.

Îmi amintesc în copilărie când mama și bunica stăteau cu gura pe mine să nu mă așez pe cimentul rece sau să nu stau cu picioarele în apă pentru că iar răcesc la burtă și o să am probleme. „Răceala la burtă” care era de fapt o enterocolită în toată regula mi se părea cea mai grea dintre boli și mă feream de ea ca de bau bau.
Dr. Simona Pecec, medic specialist pediatru spune că gastroenterita este o infecție ce apare la stomac sau la nivelul intestinelor, în timp ce gripa sau răceala reprezintă cu totul altceva. Răceala înseamnă febră, dureri de gât, rinită și de obicei nu se manifestă la nivelul stomacului.
Infecțiile virale reprezintă cele mai uzuale cauze de gastroenterictă, însă uneori vinovate pot fi și anumite bacterii. Gastroenterita se vindecă în aproape 10 zile fără medicație, iar primele două zile pot fi cele mai grele.

Răceala la burtă are tratament?

Răceala la burtă nu are tratament, însă gastroenterita da. Primul pericol al acestei afecțiuni este deshidratarea, așa că cel mai important lucru pe care îl poți face este să-ți hidratezi copilul. Însă nu orice lichid este bun. Apa este bună, însă în unele cazuri ar putea să nu fie suficientă. Prin vomă și diaree copilul pierde electroliți importanți (săruri și minerale) așa că va trebui să-i oferi soluții de rehidratare. Laptele nu este un lichid bun de băut într-o astfel de situație, la fel și sucurile cu acid, sucurile de portocale sau cele care conțin cafeină. Acestea pot înrăutăți stările de vomă. În prima zi, este recomandat ca cel mic să facă repaos alimentar cât mai mare, iar apoi mâncarea să-i fie introdusă treptat. Orez și morcovi fierți, măr copt, banană, pâine prăjită și eventual iaurt, sunt alimentele pe care le poate consuma în primele zile de regim alimentar.

Nu-i da copilului medicamente fără prescripție medicală. Enterocolita se vindecă cu ajutorul regimului alimentar, iar timpul care trece este cel mai bun tratament. Antitermicele se folosesc doar dacă copilul are febră, iar antibioticele se dau în cazuri rare în care enterocolita este de natură bacteriană.

Când mergeți la medic?

Cele mai multe cazuri de gastroenterită se vindecă de la sine, însă dacă simptomele de vomă sau diaree continuă mai multe zile sau observi semne vizibile de deshidratare, ar fi cazul să mergi cu copilul la medic. Semnele de deshidratare sunt următoarele:
– Copilul nu urinează
– Are gura uscată
– Are temperatură mai mare de 39 de grade Celsius
– Nu are energie
– Fontanela pare scufundată în cazul bebelușilor
– Are semne de sânge sau puroi în scaun
– Prevenția este cel mai bun tratament până la urmă. De aceea unii medici recomandă vaccinul împotriva Rotavirusului, dar și o igienă cât mai bună.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa