Aftele la copii. De ce apar și cum le tratăm

Cristina Călin, redactor
aftele la copii

Aftele la copii sunt o afecțiune ce îi împiedică să mânce și să vorbească o perioadă. În general, nu sunt o afecțiune gravă, dar este bine să vizităm medicul dacă nu se vindecă în 10 zile. Motivele apariției sunt însă neclare pentru lumea medicală.

Aftele la copii. Ce sunt?

Aftele sunt bubițe mici ce apar în gură. De obicei, se găsesc pe interiorul buzelor, pe cerul gurii, pe interiorul obrajilor sau pe limbă.

Aftele la copii. De ce apar?

Medicii nu au găsit încă un motiv clar pentru care apar aftele bucale. Sunt mulți factori care influențează apariția lor. Sistemul imunitar slăbit este unul dintre cele mai comune cazuri, urmat de alergiile la mâncare (cafea, ciocolată, brânză, nuci sau citrice), virusuri și bacterii, răni (mai ales provocate de purtarea aparatului dentar), alimentația săracă, stresul, probleme ale tractului digestiv, deshidratarea, mușcarea accidentală a limbii sau obrajilor și anumite medicamente.

Cei mai predispuși la apariția aftelor bucale sunt copiii cu vârsta cuprinsă între 10 și 19 ani, iar riscul de recidivă este foarte mare, chiar și după ani de zile. Partea bună este că nu sunt contagioase.

În cazul în care copilul tău nu scapă de aftele bucale este cazul să mergeți la medic pentru a face niște analize suplimentare. Recurența poate fi semn de boală celiacă, sindrom al intestinului iritabil, iar în cazuri mai rare, de infecție cu virusul HIV sau leucemie. Atunci când aftele nu se mai vindecă, când sunt numeroase și foarte mari se impun niște analize suplimentare.

Studiile arată că femeile sunt mai predispuse la apariția aftelor bucale decât bărbații, iar perioada de dinaintea menstruației este cu cele mai multe riscuri.

Aftele la copii. Care sunt simtomele?

Fiecare copil resimte aftele bucale în moduri diferite. Cel mai des apar bubițe dureroase în gură-pe limbă, pe obraji, pe interiorul buzei sau chiar pe cerul buzei. Bubele au o margine roșie și un punct alb sau gri. Din cauza lor copilul nu mai poate mânca, uneori chiar vorbi.

Copiii mai mari pot face chiar și febră, se pot simți obosiți și pot avea nodulii limfatici inflamați.

Vindecarea aftelor bucale se face în 7-14 zile, dar au tendința de a reveni după o anumită perioadă de timp. În acest caz mergeți la medic pentru a vedea dacă nu apar din cauza altor boli.

Aftele la copii. Ce mergem la medic?

Atunci când descoperiți aftele din gura copilului, ar fi bine să mergeți la medic pentru un control. Dacă acestea nu trec este bine să faceți niște analize de sânge. În cazul în care reapar de mai multe ori, ar trebui ca medicul să îi recomande o biopsie. Dacă se decoperă și alte infecții asociate, atunci pedistrul vă poate prescrie chiar și antibiotic, dar nu este obligatoriu.

O aftă care trece într-o săptămână nu trebuie să vă ducă neapărat la medic. Totuși, dacă trec 14 zile și nu se vindecă, faceți o programare. De asemenea este bine să supravegheați aftele. Dacă sunt prea multe și de dimensiuni mari este bine să faceți analize suplimentare.

Aftele la copii. Cum le tratăm?

Tratamentul depinde de simptome, de vârsta copilului și de starea lui generală de sănătate. De asemenea, se va lua în considerare ș cât de grave sunt aftele. Scopul este de ușura simptomele.

Copilul va trebui să consume mai multe lichide, să ia tratament pentru durere (ibuprofen sau alt analgezic), să se spele mai des pe dinți. Medicul vă poate recomanda să bandijonați copilul cu anumite substanțe care să grăbească vindecarea și să scadă efectele neplăcute.

Pentru ca durerile să fie cât mai mici, evitați pasta de dinți și apa de gură care are în compoziție lauril sulfat de sodiu și nu periați agresiv. Cât timp copilul are afte este bine să evide consumul alimentelor prea condimentate, sărate sau acide.

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa