Ai un copil cu alergii alimentare?

TOTUL DESPRE MAME

În prezent nu există un tratament pentru alergii alimentare. Gestionarea acestora se bazează exclusiv pe evitarea produselor sau gătirea lor în aşa fel încât să eviți o reacţie alergică.

Anti-histaminicele pot ajuta la prevenirea simptomelor uşoare precum mâncărimile, iar injecţiile cu epinefrină (adrenalină) sunt obligatorii dacă apar simptome severe cum ar fi problemele de respiraţie și șocul anafilactic. Dacă observi astfel de simptome, copilul ar trebui dus de urgenţă la spital sau ar trebui să suni la 112.

Există o singură cale sigură de a preveni simptomele alergiilor alimentare, iar aceasta este evitarea produselor alimentare problemă cu totul, în toate formele şi în orice moment. Uneori, însă, acest lucru este mai uşor de zis decât de făcut. Etichetele produselor trebuie citite cu atenţie de fiecare dată pentru a te asigura că nu există niciun ingredient susceptibil de a produce alergii.

Citeşte eticheta de fiecare dată, deoarece ingredientele se pot schimba. Acest lucru este extrem de important pentru pacienţii cu alergii alimentare severe.

Acasă, evită contactul alimentelor sigure cu cele ce pot provoca reacţii alergice. De exemplu, nu folosi aceeaşi ustensilă în borcanul cu unt de arahide şi în cel cu dulceaţă. În mod similar, fii atentă atunci când prepari alimente şi foloseşti funduri, linguri, mixere etc. În restaurante, poţi discuta cu chelnerul pentru a te asigura că nu sunt ingrediente ascunse în farfuria copilului tău. Dar, chiar şi cu cea mai atentă precauţie, acest lucru nu poate fi întotdeauna garantat.

Îi poţi prepara celui mic pachetele pentru școală de acasă, pentru a nu fi nevoit să îşi cumpere ceva din apropiere. Asigură-te că îi explici clar că nu are voie să îşi împartă mâncarea cu nimeni şi să nu accepte alimente din partea altor colegi, pentru a preveni posibilele accidente, majoritatea fiind, de cele mai multe ori, imprevizibile.

De asemenea, evită folosirea produselor alimentare în proiecte artistice la şcoală sau la grădiniță, pentru a-ţi feri copilul de la expuneri accidentale.

E o chestiune destul de simplă să ţii un aliment problemă departe de un copil mic, care mănâncă sub atenta supraveghere a părinţilor, profesorilor sau educatorilor. Este, însă, mult mai dificil cu un copil mai mare, care nu este la fel de supravegheat în timpul meselor. Nu numai copilul tău, dar şi prietenii lui, precum şi părinţii acestora, ar trebui să înţeleagă severitatea alergiei şi să evite contactul cu alimentele problemă. Mai presus de toate, copiii ar trebui avertizaţi să nu împartă sau să guste alimentele colegilor.

Asigură-te că oferi informaţii complete despre alergia micuţului tău personalului de la grădiniţă sau şcoală. Actualizează informaţiile la începutul fiecărui an şcolar şi pe măsură ce noi detalii devin disponibile. În această privinţă, este important să raportezi informaţii exacte; de exemplu, comunică alergiile alimentare concrete, şi nu sensibilităţi alimentare minore.

 

Mituri despre alergiile alimentare şi reinterpretări greşite

  • Alergiile alimentare afectează comportamentul. Nu există dovezi concludente care să arate că o alergie alimentară cauzează probleme precum tulburarea atenţiei, hiperactivitate sau autism. Conform unor studii, conservanţii sau coloranţii alimentari, probabil printr-un mecanism farmacologic şi nu alergic, ar putea contribui la aceste probleme, dar rezultatele nu sunt concludente şi nu sunt acceptate pe scară largă de către experţi.
  • Reacțiile alergice sunt din ce în ce mai severe. Nu este automat obligatoriu ca fiecare expunere la produsele alimentare problemă să ducă la o reacţie alergică mai severă decât în trecut. Severitatea unei reacţii ulterioare nu este uşor de prezis şi poate fi mai rea, la fel sau mai blândă decât cele anterioare.
  • Copiii alergici la arahide ar trebui să evite toate tipurile de nuci. Arahida este o leguminoasă şi nu aparţine familiei nucilor. Mulţi copii alergici la arahide pot tolera nucile. Cu toate acestea, unii copii pot fi alergici la produse alimentare multiple, care conţin inclusiv arahide şi fructe cu coajă tare. Asigură-te că ştii cu exactitate care este situaţia copilului tău.

 

Citeşte etichetele!

Conform legilor, trebuie precizat dacă un produs conţine arahide, nuci, migdale, alune, lapte, ouă, grâu, soia, pește sau crustacee. Dacă produsul în cauză conţine nuci, pește sau crustacee, trebuie precizat exact şi tipul (de exemplu cod, creveţi etc).

Producătorii pot indica în mod voluntar pe etichetă dacă un alergen a contaminant accidental un produs alimentar. Se poate spune că „poate conţine” sau „preparate într-o unitate care procesează şi…”. Aceste declaraţii voluntare nu pot indica cu exactitate cantitatea cu care alergenul în cauză se regăseşte într-un produs alimentar; tocmai de aceea, cel mai bine ar fi să eviţi în totalitate aceste tipuri de alimente.

În cazul în care copilul tău este alergic la un aliment care nu este considerat alergen de către industria alimentară, ar trebui să fii foarte atentă. De exemplu, există o şansă să fie un ingredient pus colectiv în descriere, cum ar fi „condimentele”.

Ori de câte ori ai dubii, încearcă să eviţi produsele alimentare problematice.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa