Ajutor! Copilul nu vrea să poarte ochelari

Veronica Guzun, redactor
nu vrea să poarte ochelari

Vederea se poate degrada la orice vârstă, de aceea ochelarii sunt recomandați atât copiilor, cât și adulților sau vârstnicilor. Ce ne facem, însă, atunci când copilul, din diverse motive, nu vrea să poarte ochelari? De aici pot porni adevărate conflicte în familie, iar problemele de vedere pot avansa mult mai repede.

În copilărie se pun bazele comportamentului și obișnuințelor. Iar pentru copiii cu vederea slabă, purtarea ochelarilor trebuie să devină o obișnuință. În această privință, părinții sunt cei care îl pot ajuta pe copil.

De ce nu vrea să poarte ochelari? Posibile cauze

Dacă observați că refuză să poarte ochelari, e cazul să urmăriți îndeaproape comportamentul copilului

1. Acasă poartă ochelarii, iar la școală nici nu vrea să audă de ei. În acest caz e necesar să vorbiți cu învățătorul. Este posibil că la școală ceilalți copii să se amuze pe seama faptului că poartă ochelarii, ceea ce îl face să se simtă prost.

2. Nu vrea nici acasă, nici la școală să poarte ochelarii. În acest caz, problema este cel mai probabil la rama ochelarilor, care îi este incomodă. Poate fi și modelul, care nu-i place copilului.

3. La început a purtat ochelarii, acum nu mai vrea să-i poarte. E cazul să mergeți din nou la oftalmolog. E posibil să fi apărut noi schimbări în ceea ce privește vederea copilului, așa că lentilele îl incomodează.

Cu îl ajutăm să se obișnuiască?

1. Vorbiți deschis despre faptul că urmează să poarte ochelari, la ce ajută aceștia, că la început îi pot crea un disconfort, dar că după aceea îl vor ajuta mult la îmbunătățirea vederii, va vedea mult mai bine la tablă, îi va fi mai ușor să învețe, etc.

Cum alegem ochelarii pentru copii?

2. Dați-i exemple de eroi sau actori care poartă ochelari (Harry Potter, John Depp). Uitați-vă la un desen animat unde unul dintre eroii pozitivi are ochelari, discutați despre oameni de știință , muzicieni, inventatori care purtau ochelari și au devenit celebri prin creațiile lor.

3. Copiii adoră să ia exemplu de la cei mari, așa că, dacă aveți în familie ochelariști, organizați o discuție între ei și copil. Au o temă comună de la care să pornească. În plus, luați-vă ochelari de protecție pentru calculator, astfel copilul va observa că vă îngrijiți și de propria vedere.

4. Оchelarii pot deveni parte din stilul copilului. Lăsați-l pe el să-și aleagă rama de ochelari, e bine chiar să aibă mai mult de o pereche de ochelari cu rame diferite, pe care să le poată schimba după preferință. Este un bun început de formare a stilului personal. În plus, lăsați-l să-și aleagă și tocul potrivit ochelarilor aleși.

5. Rețineți, copilul are nevoie de tot sprijinul vostru pentru a se obișnui cu ochelarii. Dacă îl certați, faceți glume pe seama lui, sau permiteți altora să se amuze, procesul de obișnuire va deveni mult mai dificil. Cereți și sprijinul învățătorului la școală pentru a vă asigura că și în lipsa voastră copilul nu este luat peste picior. Rugați echipa de profesori să țină o lecție pe tema sănătății vederii. Va fi utilă pentru toți copiii.

6. Căutați alternative. De regulă, lentilele de contact sunt recomandate de la vârsta de 14 ani, acestă vârstă nu este legată de un motiv medical , ci de capacitatea copilului de a avea grijă de ele și de igiena ochilor. Dacă însă vederea copilului este afectată înainte de adolescență, discutați opțiunea lentilelor de contact cu medicul oftalmolog. Doar el poate să vă dea o recomandare bună în acest sens.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa