Ajutor, este răceală sau gripă?

Copilul tău este trimis acasă de la şcoală sau de la grădiniţă pentru că îl doare gâtul şi are febră mare. Să fi luat vreo gripă? Sau este doar o răceală?

Deşi gripa are, de obicei, simptome care îl fac pe bolnav să se simtă mult mai rău decât în cazul unei răceli, nu este întotdeauna uşor să faci diferenţa între cele două.

Ghid de simptome

Răspunsurile la următoarele întrebări pot ajuta la determinarea diagnosticului de gripă sau răceală:

Întrebări Gripă Raceală
Debutul bolii a fost… brusc? lent?
Febra copilului este… mare? mică (sau nu are deloc)?
Nivelul de oboseală al coplului este… ridicat mediu
Îl doare capul pe copil? da nu
Cum este apetitul copilului? scăzut normal
Cum sunt muşchii copilului? dureroşi normali
Are copilul frisoane? da nu

 

Dacă majoritatea răspunsurilor s-au încadrat în prima categorie, şansele sunt ca micuţul tău să fi contactat o gripă. Dacă răspunsurile se regăsesc în a doua categorie, atunci, cel mai probabil, copilul s-a ales cu o răceală, cu manifestări mai puţin grave decât gripa.

Dar nu te grăbi să cataloghezi boala copilului ca fiind doar o altă răceală. Cel mai important lucru de reţinut este faptul că simptomele gripei pot varia de la copil la copil (şi se pot schimba pe măsură ce boala progresează). Deci, dacă bănuieşti că ar fi gripă, sună-ţi medicul.

Chiar şi medicii au adesea nevoie de o analiză suplimentară pentru a spune sigur dacă o persoană are sau nu gripă, deoarece simptomele pot fi foarte asemănătoare cu ale răcelii.

Unele boli de natură bacteriană, cum ar fi amigdalita streptococică sau pneumonia, pot avea şi simptome de gripă, şi de răceală. Este important să apelezi imediat la asistenţă medicală dacă situaţia copilului pare să se agraveze, are probleme de respiraţie, febră mare, dureri de cap, dureri puternice în gât sau dacă pare confuz.

Tratament

De cele mai multe ori, atât în cazul gripei, cât şi al răcelii, îţi poţi îngriji copilul bolnav oferindu-i multe lichide, odihnă şi un plus de confort. În cazul în care copilul are o afecțiune cronică, aceasta poate fi agravată de răceală sau de gripă.

Contactează-ţi urgent medicul dacă bebelușul tău mai mic de 3 luni are febră de 38 C sau mai mare (măsurată rectal).

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație ()