Alimentația copilului cu varicelă. Dieta unui copil care a fost diagnosticat cu varicelă trebuie să se bazeze pe principiile unei alimentaţii sănătoase, adică fără mâncăruri cu grasimi, fără prăjeli, dulciuri rafinate şi sucuri cu acid. De asemenea, alimentația copilului cu varicelă nu trebuie să fie prea condimentată sau fierbinte, pentru a nu intensifica durerile cauzate de erupţiile de la nivelul gurii.
Înainte de toate, medicul pediatru Cristian Tofan și medicul nutriționist Gabriela Marinescu atrag atenția în volumul „Alimentația copilului mic“ că varicela este o boală infectocontagioasă eruptivă, caracterizată prin erupții veziculare (similare cu arsurile) pe piele și, uneori, în gură. Prin urmare, alimentația copilului cu varicelă este influențată mult de simptomele bolii, de cele predominante.
Alimentația în timpul febrei
În afară de bubițe pe tot corpul, cel mic suferă și din pricina febrei? Nu te panica! Înarmează-te cu calm și rămâi stăpână pe situație. Copilul cu temperatură mare are nevoie de multe lichide, cum sunt ceaiurile și compoturile.
Prepară-i supe strecurate sau pasate, sucuri din fructe proaspete și oferă-i lactate degresate și brânză de vaci. Îi poți găti budinci, piureuri din legume și fructe, ca să poată înghiți ușor.
Alimentația copilului cu varicelă după încheierea episodului febril
După ce și-a revenit cât de cât după febră, iar bubițele din guriță s-au mai rărit, cel mic poate trece ușor-ușor la dieta normală, potrivită vârstei lui și simptomelor care însoțesc varicela.Mai precis, pot apărea dureri de cap, dureri abdominale și în gât, scrie diethealthclub.com.
Iar erupțiile pe piele seamănă inițial cu niște mușcături de insecte, care se transformă apoi în vezicule roșii, umplute cu lichid.
Printre alimentele care ajută sistemul imunitar să lupte eficient cu virusul se numără portocalele și alte citrice, bogate în vitamina C și antioxidanți. Ar fi ideal să-i dai copilului măcar un pahar cu suc proaspăt de portocale (suc preparat în casă, pentru a evita aditivii și adaosul nefiresc de zahăr, care slăbesc și mai tare sistemul imunitar).
Ceaiurile sunt binevenite
Ceaiurile din plante sunt și ele mai mult decât binevenite în alimentația copilului cu varicelă. Aromate și cu proprietăți benefice organismului sunt cele preparate din scorțișoară, busuioc și mușețel.
Alte produse care întăresc imunitatea și ajută corpul să lupte și să elimine virusul sunt morcovii, ouăle, tofu, nucile caju, ghimbirul, usturoiul, sfecla roșie și fructele de pădure intens colorate, cum sunt afinele.
Îți recomandăm și următoarele articole dedicate subiectului VARICELĂ:
- Când apar complicații, varicela te poate trimite la spital
- Varicela în sarcină. Cum va fi afectat bebelușul
- Vărsatul de vânt (varicela) la copii. Tot ce trebuie să știi despre această boală
- Vărsatul de vânt – perioada contagioasă în care bolnavul trebuie să fie izolat
Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.