Alunițele la copii. Când este cazul să mergem la dermatolog cu cei mici

Magda Popescu
alunițele la copii

Alunițele la copii nu sunt motiv de îngrijorare. Dr. Laurențiu Vlădău, specialist dermatolog, spune că în cazul copiilor un consult de specialitate anual, completat cu monitorizarea alunițelor la domiciliu este un protocol suficient pentru a depista din timp eventuale probleme.

Aproximativ 1 din 100 de copii se naște cu o aluniță, numită în acest caz nev congenital. Cele mai multe alunițe se dezvoltă, însă, în primii 20 de ani de viață, deși este posibil ca ele să apară la orice vârstă.

Alunițele la copii pot apărea oriunde, dar tind să se dezvolte mai ales pe brațe, față, scalp, pe partea superioară a spatelui și pe piept. Este important ca acestea să fie monitorizate cu atenție și de către părinți la domiciliu, nu doar în cabinetul medicului dermatolog.

O vizită anuală la dermatolog este suficientă în cazul în care copilul nu are mai mult de 25 de alunițe pe corp

„Dacă nu există antecedente familiale de melanom sau alt tip de cancer, o vizită anuală la dermatolog este suficientă. Este recomandat mai mult de un control pe an în cazul în care există un istoric de alunițe anormale sau un sindrom genetic sau de ordin imunologic”, spune dr. Laurențiu Vlădău, specialist dermatolog în cadrul Clinicii Hebra Dermatologie.

Alunițele la copii. Monitorizare și îngrijire

Este recomandat ca la fiecare trei luni copilul să fie examinat din cap până în picioare la domiciliu. Astfel, se pot identifica alunițele care ar putea reprezenta un pericol. „Ar putea fi utilă realizarea de fotografii pentru a compara alunițele de la un control la altul. Se pot observa, în felul acesta, eventuale schimbări în mărime, formă sau culoare. Dacă se observă o diferență semnificativă, în cazul în care există o aluniță nouă sau una care și-a schimbat forma sau culoarea este recomandată vizita la dermatolog”, spune dr. dermatolog Laurențiu Vlădău.

Protecția solară, foarte importantă

Este esențial ca cel mic să fie ferit de expunerea excesivă la soare. Numeroase studii arată faptul că existența a peste trei arsuri solare crește riscul de a dezvolta melanom.

Pentru a preveni arsurile solare, copiii sub 6 luni trebuie ținuți la umbră cât mai mult posibil. De la 6 luni la 2 ani, cel mic ar trebui să stea departe de soare, de la ora 10 până la ora 15, interval în care razele sunt deosebit de puternice. Părinții trebuie să se asigure că aplică protecție solară cu spectru larg, cu dioxid de titan sau oxid de zinc și de preferat cu un SPF de cel puțin 30. Pentru siguranță este recomandată reaplicarea la fiecare două ore, sau chiar mai des în cazul în care micuțul este activ sau transpiră. Pălăriile de soare pot feri copiii de toate vârstele de erupții cutanate, deoarece acestea acoperă pielea și de obicei au un factor de protecție împotriva radiațiilor ultraviolete (UPF) 50”, spune specialistul dermatolog.

Alte semnale alarmante care ar trebui să ne trimită la medic sunt: alunițele care sângerează și nu se vindecă, cele care își modifică structura, fie că sunt alunițe plane, fie palpabile și alunițele care devin mai închise la culoare sau care își schimbă culoarea în roșu, gri, alb, albastru.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa