Apendicita la copii: primele simptome la care părinții trebuie să fie atenți

Ramona Dinescu
apendicita la copii

Apendicita la copii. Apendicita reprezintă inflamația apendicelui și este o urgență chirurgicală abdominală ce nu trebuie ignorată. Cei mai vizați sunt copiii cu vârste de peste 10 ani, însă poate apărea la orice vârstă.

Apendicita în general este o urgență abdominală ce trebuie depistată cât mai repede și tratată chirurgical, altfel putând să ducă la complicații severe și chiar la deces. În cazul copiilor, simptomele apendicitei sunt mai greu de identificat, mai ales dacă apare la o vârstă mică la care nu poți comunica foarte bine cu cel micul pacient.

Apendicita la copii. Ce este apendicita și care sunt cauzele pentru care apare la copii?

Așa cum spunea, apendicita este comună după vârsta de 10 ani, dar poate apărea la orice vârstă. Apendicita înseamnă de fapt inflamarea apendicelui, un „săculeț” ce este atașat intestinului, în partea dreaptă.

Cauza cea mai comună pentru apendicită este obstrucția lumenului apendicelui (adică închiderea comunicării apendicelui cu intestinul) – de obicei cu fecaliți sau paraziți intestinali. Altă cauză, care nu implică obstrucția, ar fi diseminarea sangvină în timpul febrelor eruptive sau al infecțiilor de tract respirator superior.

Simptomele pot apărea treptat sau brusc. De obicei, copilul se vaită câteva zile de dureri în zona abdominală, dureri care vor deveni continue și de o intensitate foarte mare.

Cum se manifestă

Durerile apar în partea dreaptă în zona inferioară a abdomenului, dar pot să fie simțite și în zona buricului sau în coșul pieptului. De asemenea, durerile pot să răzbată până la piciorul drept, în spatele coapsei, sau în zona rinichilor.

Stările febrile de obicei lipsesc sau pot fi moderate, în jurul valorii de 38 de grade Celsius.

Copilul va mai putea manifesta stări de greață și vărsături, va refuza mâncarea și va avea tot felul de expresii și grimase ale feței când se va confrunta cu durerile.

Ușor de confundat cu alte boli

Deși timpul de intervenție este critic, simptomele pot fi vagi și similare cu altele care nu impun intervenții așa de urgente, cum ar fi infecțiile urinare, colitele, gastroenterocolita.

Apendicita la copii. Investigații și tratament

Este de la sine înțeles că dacă copilul se va plânge de dureri abdominale foarte acute, te vei duce cu el la camera de gardă pentru a fi consultat de către un medic. În caz de apendicită este necesară o hemoleucogramă care să arate dacă numărul leucocitelor din sânge este modificat. Apoi, pentru un diagnostic cât mai exact va fi nevoie și de o ecografie abdominala.

Pentru a confirma diagnosticul de apendicită, medicul va examina abdomenului copilului, îi va face analize de sânge şi de urină, ecografie, dar poate recomanda şi computer tomograf. Dacă se suspicionează o astfel de problemă, medicul îţi va spune să nu-i mai dai copilului mâncare şi lichide pentru a-l pregăti pentru operaţie.

Din păcate uneori nu se poate stabili exact diagnosticul și de frica unei eventuale peritonite (complicația apendicitei care poate duce la deces) se alege varianta operării pacientului. Despre peritonită afli mai multe aici: Peritonita: cauze, simptome și tratament

Apendicita la copii. Operație clasică sau laparoscopică

Tratamentul este, așa cum spuneam chirurgical și se poate apela la chirurgia clasică sau laparoscopia pediatrică, operații ce se fac numai sub anestezie generală.

Apendicita se tratează prin scoterea apendicelui printr-o apendictomie. Chirurgii, de regulă, înlătură apendicele fie printr-o incizie în abdomen prin metoda clasică, fie prin folosirea unui laparoscop care face ca tăietura să fie mult mai mică. O astfel de operaţie necesită de regulă 2-3 zile de spitalizare.

Înainte şi după intervenţie, copilul va primi antibiotice şi diverse lichide pe cale venoasă pentru a preveni infecţiile, dar şi riscul să se infecteze rana. Dacă va fi nevoie, medicul poate recomanda şi medicamente pentru durere.

Dacă apedicele se sparge, tot trebuie înlăturat pe cale chirurgicală, dar spitalizarea va fi de mai lungă durată pentru a se da antibiotice care să omoare bacteriile care s-au răspândit în corpul copilului.

Îți recomandăm și următoarele articole legate de acest subiect: 

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook sau Instagram, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa