Apendicita la copii: primele simptome la care părinții trebuie să fie atenți

copil consultat de medic

Apendicita reprezintă inflamația apendicelui și este o urgență chirurgicală abdominală ce nu trebuie ignorată. Cei mai vizați sunt copiii cu vârste de peste 10 ani, însă poate apărea la orice vârstă.

Apendicita în general este o urgență abdominală ce trebuie depistată cât mai repede și tratată chirurgical, altfel putând să ducă la complicații severe și chiar la deces. În cazul copiilor, simptomele apendicitei sunt mai greu de identificat, mai ales dacă apare la o vârstă mică la care nu poți comunica foarte bine cu cel micul pacient.

Ce este apendicita și care sunt cauzele pentru care apare la copii?

Așa cum spunea, apendicita este comună după vârsta de 10 ani, dar poate apărea la orice vârstă. Apendicita înseamnă de fapt inflamarea apendicelui, un „săculeț” ce este atașat intestinului, în partea dreaptă.

Cauza cea mai comună pentru apendicită este obstrucția lumenului apendicelui (adică închiderea comunicării apendicelui cu intestinul) – de obicei cu fecaliți sau paraziți intestinali. Altă cauză, care nu implică obstrucția, ar fi diseminarea sangvină în timpul febrelor eruptive sau al infecțiilor de tract respirator superior.

Simptomele pot apărea treptat sau brusc. De obicei, copilul se vaită câteva zile de dureri în zona abdominală, dureri care vor deveni continue și de o intensitate foarte mare.

Durerile apar în partea dreaptă în zona inferioară a abdomenului, dar pot să fie simțite și în zona buricului sau în coșul pieptului. De asemenea, durerile pot să răzbată până la piciorul drept, în spatele coapsei, sau în zona rinichilor.

Stările febrile de obicei lipsesc sau pot fi moderate, în jurul valorii de 38 de grade Celsius.

Copilul va mai putea manifesta stări de greață și vărsături, va refuza mâncarea și va avea tot felul de expresii și grimase ale feței când se va confrunta cu durerile.

Investigații și tratament

Este de la sine înțeles că dacă copilul se va plânge de dureri abdominale foarte acute, te vei duce cu el la camera de gardă pentru a fi consultat de către un medic. În caz de apendicită este necesară o hemoleucogramă care să arate dacă numărul leucocitelor din sânge este modificat. Apoi, pentru un diagnostic cât mai exact va fi nevoie și de o ecografie abdominala.

Din păcate uneori nu se poate stabili exact diagnosticul și de frica unei eventuale peritonite (complicația apendicitei care poate duce la deces) se alege varianta operării pacientului. Despre peritonită afli mai multe aici: Peritonita: cauze, simptome și tratament

Tratamentul este, așa cum spuneam chirurgical și se poate apela la chirurgia clasică sau laparoscopia pediatrică, operații ce se fac numai sub anestezie generală.

Citește și:

Poţi face apendicită din cauza sâmburilor de fructe?

Cele mai comune cauze pentru durerile de stomac la copii

Dă-ne like și pe Facebook, dacă nu ne-ai dat deja, pentru a fi la curent cu tot ce publicăm!

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație ()