Epidemia de gripă va fi severă, lungă și la fel de intensă ca pandemia din 2009

familie copii raciti

Epidemia de gripă din 2018 „Două cifre cutremurătoare vin din SUA. Sub titlul SEZONUL DE GRIPA ESTE LA FEL DE INTENS CA PANDEMIA DIN 2009, Centers for Disease Control and Prevention (CDC) raportează că în ultima săptamâna (prima săptămână din luna februarie 2018) au mai murit 10 copii (în SUA!!), numărul total al deceselor la copii depășind, în actuala epidemie, trista cifra de 60. Și alt număr care îmi dă realmente fiori este faptul că unul din zece decese în SUA a fost generat de gripă și pneumonii în ultima săptămână. Vă dați seama că abia începe o mare problemă pentru care nu suntem pregătiți serios?! Mesajul de luat acasa – dacă apare o boală cu febră extrem de mare, tuse, dureri musculare sau osoase, durere de cap, mergeți la medic imediat mai ales dacă nu ați făcut vaccin antigripal. Nu apelați la automedicație”, recomandă conf. dr. Mihai Craiu, pe pagina dedicată informării părinților Spitalul Virtual pentru Copii.

Epidemia de gripă din 2018. 63 de copii morți din cauza gripei în SUA

Încă zece copii au murit de gripă în prima săptămână din luna februarie 2018 în Statele Unite, ceea ce ridică numărul deceselor la copii la 63, potrivit raportării săptămânale a experților Centers for Disease Control and Prevention (CDC) din SUA. Acest sezon gripal va fi unul extrem de sever și foarte lung, mai susțin experții americani.

De regulă, intensitatea epidemiilor de gripă din SUA este similară în țările europene, existând un interval de câteva săptămâni pentru ca gravitatea situației să fie una apropiată și în Europa. Experții români în boli transmisibile estimează că spre deosebire de alți ani vom avea cazuri de gripă și în luna aprilie, motiv pentru care copiii cu boli cronice (în special), bătrânii și gravidele se pot încă imuniza. În România, în acest sezon gripal au fost confirmate 29 de decese din cauza gripei, cele mai multe la persoane în vârstă care aveau diverse boli asociate și care nu au fost vaccinate antigripal. De asemenea, a murit de gripă și o fetiță de patru ani din Maramureș. Ministerul Sănătații a oferit vaccinuri gratuite prin medicii de familie pentru 1 milion de persoane.

Spitale la fel de aglomerate ca în timpul pandemiei din 2009

Epidemia de gripă din acest an este „incredibil de dificil de previzionat, nu știm încă dacă am atins vârful epidemiei. În ultimele cinci sezoane, au fost multe cazuri între săptămânile 11 și 20, acum suntem în săptămâna 11 și estimăm că vor mai fi câteva săptămâni de activitate gripală susținută”, potrivit experților americani. Datele arată că în acest moment în spitale sunt la fel de multe cazuri grave precum au fost la pandemia din 2009. ”Acesta este un semnal important când vorbim de cât de intensă a fost această epidemie”, potrivit dr. Anne Schuchat, director CDC.

Medicul a mai spus că proporția deceselor cauzate de gripă și pneumonie în SUA a ajuns la 10,1%, ceea ce înseamnă că 1 persoană din 10 care a murit în ultima săptămână a murit din cauza gripei sau a pneumoniei.

Epidemia de gripă din 2018. Cum vă protejați

În SUA, dar și în Europa, virusurile de tip A(H3N2) sunt dominante în acest sezon. Aceste virusuri sunt adesea responsabile de îmbolnăviri severe, mai ales printre copii și adulți peste 65 de ani. Însă, se observă o creștere a numărului de bolnavi cu virusuri de tip B. Pe piață există vaccinuri care protejează de patru tulpini de virusuri, iar altele doar de trei.

Medicii continuă să recomande vaccinarea antigripală, inclusiv la copii, și respectarea următoarelor reguli generale pentru protecția sănătații:

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație ()