Inflamarea penisului la băieței: cauze și tratament. În ce situații se recomandă circumcizia

Inflamarea penisului la băieței poate părea o dramă, dar este o problemă relativ frecventă, care se rezolvă complet dacă este corect diagnosticată și tratată.

Inflamarea penisului la băieței poartă numele de balanită, adică umflarea glandului penian. Apare din cauze variate și poate fi combinată cu fimoza sau postita (inflamaţia prepuţului). Balanita se poate manifesta la orice vârstă, dar este mai des întâlnită la băieții mai mici de patru ani. Problema este practic inexistentă la băieții circumciși. În medie, 1 din 25 de băieţi şi 1 din 30 de bărbaţi necircumcişi se confruntă cu această problemă cel puţin o dată în viaţă.

Cum se manifestă balanita

Simptomele apare în decurs de câteva zile și se accentuează de la zi la zi. Este vizibilă înroșirea glandului penian, însoțită de tumefacția ușoară a acestuia. Trebuie făcută diferența între o posibilă iritație de scutec și balanită. Boala afectează tot glandul, în timp ce iritația este mai accentuată pe o parte, iar restul simptomelor lipsesc.

Copilul poate reclama o anume senzație de durere locală, mai ales atunci când urinează. Dacă este mai mic și nu poate spune, el plânge când urinează sau după. Pe scutecele băiețelului pot fi vizibile scurgeri consistente cu miros neplăcut. Boala poate fi însoţită de diverse tipuri de erupţii locale, iritații mai accentuate sau mai puțin evidente. Afecțiunea provoacă o sensibilitate dureroasă la nivelul prepuțului, care poate să fie combinată cu retracția dificilă și reducerea elasticității prepuțului.

Printre posibile cauze se mai numără alergiile la medicamente (tetraciclina, sulfonamide), excesul ponderal (chiar și la copiii mai mici de patru ani), diabetul infantil și boala Reiter.

Diagnosticul este relativ simplu de pus, examenul fizic fiind suficient, dar opinia medicului pediatru sau al medicului urolog este necesară, mai ales că balanita poate ascunde alte boli și afecțiuni sau se poate complica cu afecțiunei ale căilor urinare.

Cele mai frecvente motive ale inflamării penisului

Balanita poate fi cauzată de o varietate de motive, de la o igienă precară locală (nu se curăţă corect smegma – secreţia care se acumulează sub prepuţ), sau excesul de igienă locală prin utilizarea unor produse de curățat agresive care distrug flora locală benefică cu rol protectiv. Balanita poate fi cauzată de fimoză, diverși alergeni, detergenți sau infecția cu Candida albicans. Majoritatea microorganismelor care produc balanită se găsesc în mod natural la nivelul penisului, însă în număr redus. Dacă zona din jurul glandului penian și prepuț nu este curățată corect, aceste microorganisme au mediul ideal pentru a se dezvolta și provoca infecția.

Tratament împotriva balanitei

După diagnosticare, tratamentul se instituie în funcție de cauza care a determinat apariția bolii (bacterii sau fungi). Antibioticele sunt utilizate dacă afecțiunea este de origine bacteriană, iar antifungicele dacă balanita a fost provocată de ciuperci. Tratamentul variază de la caz la caz, iar terapia locală, cu retracția gentilă a prepuțului zilnic și spălarea cu apă călduță face parte din tratament combinat cu unguente sau creme care reduc iritația și disconfortul local.

Indiferent de cauză, un test de urină pentru a confirma sau nu dacă infecția s-a extins pe căile urinare este obligatoriu și trebuie realizat înainte de a începe tratamentul. Tot obligatoriu trebuie să fie și un control  al glicemiei, balanita fiind frecventă în cazul copiilor care suferă de diabet.

Este important de spus că simptomele cedează în 2-3 zile după începerea tratamentului, dar îngrijirea locală și medicația se continuă cel puțin șapte zile. Este indicat un nou test de urină la 3-4 zile după încetarea medicației pentru a avea confirmarea că nu există o infecție a aparatului urinar. Dacă problema reapare, cel mai indicat tratament este circumcizia.

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație ()