Totul despre Boala Kawasaki la copii

Totul despre Boala Kawasaki la copii

Boala Kawasaki la copii este o afecțiune care afectează în principal copiii mici, sub vârsta de 5 ani. Cauza este deocamdată necunoscută, însă simptomatologia afectează pielea, gura și ganglionii limfatici. Atunci când este netratată, boala Kawasaki poate da complicații serioase la inimă.

Boala Kawasaki, după cum sună și numele, este o afecțiune comună copiilor din Japonia și Corea, însă specialiștii cred că pot afecta orice copil, indiferent de grupul etnic căruia îi aparține.

Boala Kawasaki la copii – semne și simptome

Această afecțiune despre care se crede că ar fi de natură virală, însă nu poate specificată cauza cu exactitate, se manifestă în faze. Prima fază care poate dura până la două săptămâni și debutează, de obicei, cu febră mare, simptom ce poate dura cel puțin 5 zile.

Alte simptome de luat în considerare:

  • înroșire severă a ochilor
  • iritație la nivelul pieptului, organelor genitale și pe abdomen
  • Buze roșii, uscate și crăpate
  • Limba umflată și roșie (denumită și ”limbă zmeurată”) cu un strat alb și umflături mari roșii
  • Dureri în gât și iritație
  • Palmele și tălpile umflate și de culoare roșu-purpuriu
  • Ganglionii limfatici umflați

În timpul celei de-a doua faze, care, de obicei, începe la mai puțin de două săptămâni de la prima febră, pielea de pe mâini și picioare se descuamează și se curăță în bucăți mari. Acest lucru se poate întâmpla și la copiii care au fost deja tratați. Unii copii se pot plânge și de dureri articulare și pot avea simptome precum diaree, vomă sau dureri abdominale.

Oricare dintre aceste simptome este clar că reprezintă motiv de îngrijorare și ar trebui să te trimită cu copilul imediat la medic.

Boala Kawasaki la copii – complicații

Medicii pot trata simptomatologia acestei boli dacă este descoperită timpuriu. Cel mai mulți dintre copii se simt mai bine în mai puțin de 2 zile de la începerea tratamentului, iar specialiștii afirmă că probleme la inimă nu ar trebui să apară dacă boala Kawasaki este tratată la mai puțin de 10 zile de la debutul simptomelor.

Cazurile netratate sau luate în evidență de medic prea târziu pot duce la complicații severe precum vasculită, o inflamație a vaselor de sânge. Acesta poate fi periculoasă deoarece poate afecta arterele coronare, cele care conduc sângele la inimă.

În afară de arterele coronare, se mai pot inflama mușchiul inimii, membranele sau valvele inimii.

Cum se tratează boala Kawasaki la copii?

Boala Kawasaki la copii poate arăta simptomatologic ca orice alta infecție virală sau bacteriană. Nu există un test specific care să o poată diagnostica, așa că medicul va pune diagnosticul în urma examenului clinic și a unor analize de sânge.

Este recomandat ca tratamentul să înceapă la mai puțin de 10 zile de la debutul simptomelor, iar acesta constă de obicei dozare intravenoasă de gamaglobulină (anticorpi purificați), un ingredient al sângelui care ajută organismul să lupte împotriva infecției.

Uneori se poate administra copilului și o doză mărită de aspirină pentru a diminua riscul complicațiilor la inimă, însă numai medicul curant poate stabili acest lucru deoarece acest medicament este destul de periculos dacă este administrat copiilor, existând riscul de Sindrom Reye (o boală rară, dar foarte periculoasă, a cărei cauză este consumul de aspirină pentru tratarea afecțiunilor virale ale copilului).

Cei mai mulți dintre copii se simt mult mai bine după o singură doză de gamaglobulină, însă, în cazurile în care tratamentul a început mai târziu, poate fi nevoie și de un control specializat la medicul cardiolog.

Daca ti s-a părut util acest articol, da un Like paginii noastre de Facebook, unde vei putea citi mai mult articole interesante.

 

 

 

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație ()