Boli contagioase în grădiniță: 6 dintre cele mai frecvente

Odată ce copilul intră în colectivitate, trebuie să știi că există o serie de boli contagioase în grădiniță care, cel mai probabil, nu îl vor ocoli pe cel mic. Vei afla frecvent ba că prietenul copilului are o erupţie pe piele, ba că unii dintre colegi rămân acasă că au viroză. Mai mult, în perioada virozelor, ai impresia că oriunde ţi-ai duce copilul oamenii tuşesc şi strănută.

Ar trebui să-ţi faci griji privind virusurile și bacteriile pe care le poate lua din colectivitate? Ce-ar trebui să faci? Webmd.com arată, într-un articol, care sunt bolile contagioase și care sunt măsurile pe care le poți lua pentru ca micuțul tău să nu se îmbolnăvească.

ÎnapoiPagina 1 din 5

1. Răceala şi gripa, boli de sezon

Nu-i de mirare că se numeşte răceală comună- cei mai mulţi preşcolari şi copii de şcoală primară suferă de 6 până la 10 răceli pe an. Simptomele de răceală includ: dureri de gât, nas care curge, tuse, strănuturi, obseală şi durează de la câteva zile până la 2 săptămâni.

Cum se răspândeşte?

Virusurile răcelilor ajung la copii prin intermediul picăturilor de salivă răspândite în aer când cineva răcit strănută. Copiii pot contracta răceli şi prin contact cu suprafeţe pline de germeni, cum ar fi jucării sau bănci de şcoală, după care îşi pun mâinile pe faţă mai ales pe gură şi ochi.

Prevenţie

Cea mai bună prevenţie este vaccinul anti-gripal care reduce riscul de gripă. Mai poate fi prevenită învăţând copilul cum să-şi spele mâinile frecvent cu săpun şi apă caldă. Copiii ar trebui să înveţe să evite contactul cu tacâmurile altor persoane și să nu bage în gură obiecte.

Tratament

Deşi nu există tratament pentru răceală, cu siguranţă simptomele pot fi atenuate. Paracetamolul e potrivit pentru dureri, lichidele ajută mult, gargara cu apă sărată face bine la gât, iar aburul cald reduce congestia. Dacă simtomele de răceală sunt însoţite de febră, dureri musculare şi obseală, copilul ar putea avea gripă.

ÎnapoiPagina 1 din 5
DISTRIBUIȚI
Intră în conversație ()