Boli contagioase în grădiniță. 5 dintre cele mai frecvente

Marina Rosenfeld

Odată ce copilul intră în colectivitate, trebuie să știi că există o serie de boli contagioase în grădiniță care, cel mai probabil, nu îl vor ocoli pe cel mic. Vei afla frecvent ba că prietenul copilului are o erupţie pe piele, ba că unii dintre colegi rămân acasă că au viroză. Mai mult, în perioada virozelor, ai impresia că oriunde ţi-ai duce copilul oamenii tuşesc şi strănută.

Ar trebui să-ţi faci griji privind virusurile și bacteriile pe care le poate lua din colectivitate? Ce-ar trebui să faci? Webmd.com arată, într-un articol, care sunt bolile contagioase și care sunt măsurile pe care le poți lua pentru ca micuțul tău să nu se îmbolnăvească.

Răceala şi gripa, boli de sezon

Cum îți înveți copilul să lupte singur cu răceala

Nu-i de mirare că se numeşte răceală comună- cei mai mulţi preşcolari şi copii de şcoală primară suferă de 6 până la 10 răceli pe an. Simptomele de răceală includ: dureri de gât, nas care curge, tuse, strănuturi, obseală şi durează de la câteva zile până la 2 săptămâni.

Cum se răspândeşte?

Virusurile răcelilor ajung la copii prin intermediul picăturilor de salivă răspândite în aer când cineva răcit strănută. Copiii pot contracta răceli şi prin contact cu suprafeţe pline de germeni, cum ar fi jucării sau bănci de şcoală, după care îşi pun mâinile pe faţă mai ales pe gură şi ochi.

Prevenţie

Cea mai bună prevenţie este vaccinul anti-gripal care reduce riscul de gripă. Mai poate fi prevenită învăţând copilul cum să-şi spele mâinile frecvent cu săpun şi apă caldă. Copiii ar trebui să înveţe să evite contactul cu tacâmurile altor persoane și să nu bage în gură obiecte.

Tratament

Deşi nu există tratament pentru răceală, cu siguranţă simptomele pot fi atenuate. Paracetamolul e potrivit pentru dureri, lichidele ajută mult, gargara cu apă sărată face bine la gât, iar aburul cald reduce congestia. Dacă simtomele de răceală sunt însoţite de febră, dureri musculare şi obseală, copilul ar putea avea gripă.

Boala Gură, Mână, Picior: se previne prin spălarea mâinilor

boala gură-mână-picior
Sursa foto: televiziunea-medicala.ro

Este o boală contagioasă virală ce afectează bebeluşii şi copiii sub 5 ani. Simptomele includ febra, leziuni în guriţă şi bubiţe în palme şi tălpi.

Cum se răspândeşte?

Virusul cauzează leziuni şi se transmite prin salivă, mucus nazal, materii fecale, bubiţele oamenilor infectaţi. Copiii pot sa ia boala și atingând obiecte atinse de persoane bolnave.

Prevenţie

Spălatul frecvent pe mâini ajută la limitarea transmiterii infecției. Dacă un copil infectat deja v-a vizitat, toate suprafețele atinse de acesta sunt pline de germeni. Toate trebuie dezinfectate cu apa cu clor.

Tratament

Nu există vreun tratament specific pentru aceasta boală. Antibioticele nu sunt potrivite pentru că boala este cauzată de un virus. Dar puteți atenua simptomele. Paracetamolul e potrivit pentru febră şi dureri și puteți folosi sprayuri de gură care să vindece leziunile. Aveţi grijă ca cel mic să nu se deshidrateze.

Conjunctivita: boala se ia și de pe prosop

conjunctivita

Episclerita sau conjunctivita este o iritaţie a ochiului, a marginii pleoapei. Simptomele includ mâncărime, arsură, roşeaţă, secreţie oculară, sensibilitate la lumină şi mătreaţă a genelor.

Cum se răspândeşte

Virusurile, bacteriile, alergenii pot cauza acest tip de conjunctivită. Când e vorba de bacterii sau de virusuri, e suficient ca un copil să atingă o suprafaţă contaminată şi apoi să pună mâna la ochi.

Prevenţie

Pentru a vă proteja copilul, se recomandă spălarea deasă a mâinilor. Când nu aveţi apă la îndemână, servețelele dezinfectante pentru mâini sunt suficiente. Nu permiteţi copiilor să folosească acelaşi prosop cu alte persoane. Dacă cineva din familie are conjunctivită, spălaţi feţele de pernă, cearceafurile, prosoapele de faţă cu apă fierbinte şi detergent pentru a limita răspândirea infecţiei.

Tratament

Pentru conjunctivita uşoară, nici nu prea e nevoie de tratament. Picăturile şi compresele reci ajută. Dacă e mai severă, conjunctivita necesită tratament neapărat.

Gastroenterită: febră, crampe vărsături

enterocolita la copii

Răceala la stomac sau gastroenterita este cauzată de un virus.  Simptomele includ dureri abdominale, crampe, diaree, febră şi vărsături. Pot exista şi erupţii pe piele. De obicei trece în câteva zile.

Cum se răspândeşte: Copilul cu gastroenterită intră în contact cu cineva care a avut gastroenterită.

Prevenţia: Feriţi-vă copilul de persoane bolnave. Invătaţi-l să-şi spele des mâinile, mai ales după ce a mâncat şi după ce a fost la baie.

Tratament

Nu există tratament specific pentru gastroenterită, se recomandă cât mai multă odihnă. Administraţi lichide limpezi, pentru  hidratatare și evitați grăsimile și prăjelile. Copilul are voie pâine prăjită şi nu ar fi rău dacă i-aţi administra un probiotic. Pentru trecerea la alimentaţia normală, are nevoie de mese mici şi dese. Dacă nu bea destul şi nu face pipi măcar la 4 ore, chemaţi medicul. Dacă aveţi un copil mai mic de un an cu febră şi diaree, adresaţi-vă medicului.

Boala obrajilor pălmuiţi sau A cincea boală a copilăriei

Această boală virală afectează copiii de grădiniţă, mai ales iarna şi primăvara. Începe cu febră moderată, dureri de cap şi nas înundat. Dar primul simptom e roşeaţa obrajilor, ce dă impresia de obraji pălmuiţi, iar roșeața se poate extinde pe trunchi şi pe braţe.

Cum se răspândeşte: Parvovirusul 19 cauzează această boală şi se răspândeşte prin salivă, spută, mucus.

Prevenţia: Această boală este contagiaosă doar la stadiul de nas înfundat, înainte de apariţia erupţiei în obraji. Cel mai important e să vă feriţi copilul de alţi copii ce strănută şi tuşesc. Spălatul des pe mâini ajută.

Tratament: a cincea boală e de obicei uşoară şi nu necesită tratament. La nevoie, se recomandă paracetamolul. Totuşi, parvovirusul dă complicaţii la persoane cu un sistem imunitar slăbit, la persoanele anemice sau la femeile gravide.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa