Bolile colectivității. 8 dintre cele mai comune și cum îi protejați pe cei mici de ele

Ramona Dinescu

Bolile colectivității vin la pachet cu intrarea la grădiniță sau la școală. Este inevitabil!

Bolile colectivității (probabil nici nu există acest termen, dar este universal valabil și ușor de înțeles pentru toți părinții) sunt acelea care se răspândesc ușor de la un copil la altul odată cu intrarea în colectivitate. Ele sunt extrem de comune în grădinițe și școli primare. Acest lucru deoarece, susține Dr. Simona Pecec, medic specialist pediatru, copiii mici cu greu pot avea grijă de igiena personală și au un sistem imunitar mai slăbuț. Iată care sunt 8 dintre cele mai des întâlnite boli în colectivitate:

1.       Bolile colectivității: conjunctivita

Conjunctivita este o infecție bacteriană sau virală ce cauzează înroșirea și iritarea ochiului. Uneori poate apărea și o scurgere, puroi verzui, lacrimi și chiar vedere încețoșată. Perioada standard de incubare a conjunctivitei este de 1-3 zile, însă aceasta poate varia în funcție de natura infecției, virală sau bacteriană.

În astfel de cazuri ar trebui să-ți ții copilul acasă până ce începi tratamentul cu picăturile de ochi prescrise de medic deoarece conjunctivita este extrem de contagioasă. Iar pentru a preveni răspândirea conjunctivitei printre membrii familiei, trebuie să vă spălați frecvent pe mâini, să nu folosiți aceleași prosoape și să încerci să dezinfectezi pe cât posibil suprafețele.

2.       Răcelile comune

Există mai mult de 20 de viruși diferiți ce pot cauza răceli ce se manifestă prin strănut, tuse, nas care curge. Perioada de incubare a acestora este de 2-3 zile, iar cel mai bun tratament este odihna și consumul a cât mai multe lichide. Acele medicamente ce se eliberează fără prescripție medicale precum antiinflamatoarele, siropurile de tuse, decongestionantele sau soluțiile pentru aerosoli pot ajuta la ameliorarea simptomelor. Pentru a evita răspândirea răcelilor și acasă, trebuie, din nou, să urmați reguli stricte de igienă personală.

3.       Boala gură, mână, picior

O denumire înfricoșătoare, dar destul de des întâlnită în grădinițe, boala gură, mână, picior este de fapt un virus ce cauzează febră, răni în gură și erupții cu tanate cu blistere pe palme sau pe tălpi. Perioada de incubare este de 3 până la 7 zile. Îi poți da copilului paracetamol, la prescripția medicului pentru a-i ameliora durerile și a-i scădea febra și trebuie să-l ții acasă deoarece blisterele pot răspândi rapid infecția. Această boală este destul de supărătoare și dureroasă, așa că cel mai bine ar fi să ceri sfatul medicului dacă o suspectezi.

4.       Gripa

Gripa nu trebuie să se confunde cu banala răceală, deoarece virusul gripal cauzează febră, dureri musculare, simptome la stomac și stare de oboseală. Perioada de incubare este de 1-4 zile. Copilul trebuie să consume foarte multe lichide și să se odihnească. Se administrează antiinflamatorii pentru febră și dureri musculare, însă dacă nu apar semne de îmbunătățire a stării copilului după maxim 3 zile, trebuie cerută obligatoriu părerea unui medic.

5.       Păduchii

Aceste insecte parazitare apar pe scalp sau în păr și provoacă mâncărimi ușoare sau severe.

Oul de păduchi are nevoie de aproximativ o săptămână pentru a ecluza și apoi de încă 7 zile pentru a deveni păduchi maturi. În astfel de cazuri se folosește tratament fără prescripție medicală atât pentru copil cât și pentru membrii familiei. Tratamentul trebuie urmat până la final, iar casa trebuie dezinfectată: toate hainele, prosoapele și cearșafurile trebuiesc spălate cu apă fierbinte.

6.       Impetigo

Impetigo este cauzată de bacteriile stafilococ sau streptococ. Se poate dezvolta pe o piele perfect sănătoasă, însă are preferințe pentru pielea ce suferă de o anumită infecție, rană, tăietură sau eczemă.

Impetigo arată ca niște blistere mici cu cruste, cel mai adesea pe față sau pe membre. Dacă observi așa ceva la copilul tău, atunci e timpul să mergi cu el la medic. Dacă este diagnosticat cu impetigo, atunci va trebui să urmeze tratament cu antibiotic sub formă de creme sau unguente, să stea acasă și să nu intre în contact cu alți copii. Impetigo are o perioadă de incubație de una până la zece zile, în funcție de tipul de bacterie.

7.       Varicela

Un virus ce cauzează bubițe ce te mănâncă și febră, varicela este greu de prevenit deoarece copilul este contagios cu ceva timp înainte ca erupția să apară pe corp. Perioada de incubare este de la 10 la 21 de zile. Există loțiune pentru calmarea mâncărimilor ce se aplică pe corp și ușurează simptomele, iar pentru febră se recomandă paracetamol. Dacă febra durează mai mult de patru zile, sau dacă erupția pare că s-a infectat, atunci este cazul să mergi cât mai repede cu copilul la medic. Din fericire, există vaccin pentru această boală ce îi oferă copilului anticorpi astfel încât să facă o formă mai ușoară.

8.       Gastroenterita

Despre gastroenterită se pot scrie romane întregi. Este o boală foarte des întâlnită în rândul copiilor și este cauzată de diferiți viruși. Simptomele includ febră, dureri abdominale, diaree și/sau vomă, stare de greață și uneori gât inflamat și rinită. Se vindecă în trei, patru zile, însă e nevoie de regim alimentar de aproximativ o săptămână pentru ca lucrurile să revină la normal. Cel mai mare pericol este deshidratarea, motiv pentru care, pentru astfel de cazuri este bine să ceri sfatul medicului pentru a afla cum să-ți rehidratezi copilul.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa