Cât costă internarea cu copilul în spital privat? Prețuri valabile în 2019-2020

Monica Tătaru, redactor

Internarea cu copilul în spital este o experiență traumatizantă, atât pentru copil, cât și pentru părinte. Infecțiile intraspitalicești, aglomerația, stresul șpăgii, lipsa personalului din clinicile de stat sunt doar câteva dintre motivele pentru care tot mai mulți români aleg spitalele private. Care sunt însă condițiile și cât costă spitalizarea unui copil la privat în anul 2019?

Copiii sunt asigurați ai serviciilor medicale indiferent dacă sunt pacienți ai clinicilor de stat sau private. Așadar, dacă vă aflați în situația în care sunteți nevoiți să vă internați copilul într-un spital privat, trebuie să știți că o parte din cheltuieli vor fi decontate de Casa de Asigurări.
„Serviciile medicale acordate asiguraților, indiferent de vârstă, prin sistemul asigurărilor sociale de sănătate sunt aceleași, chiar dacă vorbim de un spital privat. Prezentarea se face în baza biletului de trimitere eliberat de către medicul de familie sau, după caz, de către medicul specialist”, declară Cristina Călinoiu, purtător de cuvânt al Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului București.

Serviciile sunt acordate în limita valorii de contract alocată de Casa de Asigurări de Sănătate. Diferențele de costuri sunt achitate direct către unitatea sanitară de către pacient sau aparținători. De obicei, aceste costuri se referă la costuri de cazare sau alte servicii care nu sunt decontate de stat.

Cât costă o noapte de spitalizare la privat

Marile clinici și-au diversificat paleta serviciilor medicale și în sfera pediatriei. Mulți operatori au deschis secții dedicate internării micilor pacienți și în marile orașe ale țării. Spitalele private de pediatrie Medlife, Sanador, Regina Maria, Medicover promit să ofere servicii medicale de înaltă calitate, asigurându-le în același timp copiilor un mediu prietenos. Unele pot gestiona chiar intervenții complexe din mai multe domenii chirurgicale.

Internarea copilului în spitalul privat se va face alături de unul din părinți, iar în București, prețurile pentru o noapte de internare, copil plus un aparținător, sunt următoarele:

Medlife: 900 de lei

Sanador: 950 de lei

Regina Maria Ponderas: 800 de lei. Prețul poate crește sau scădea în funcție de afecțiune și investigațiile necesare.

Medicover: 550 de lei

De multe ori, internările copiilor se fac de urgență, după prezentarea copiilor la camera de gardă. Consultul însă de urgență trebuie plătit – între 150 și 300 lei, în funcție de clinică.

Cazarea copiilor și părintelui însoțitor se face în rezerve care asigură confortul unui hotel. Vorbim de paturi electrice, baie proprie dotată cu toate produsele de igienă, mâncare pentru copil și însoțitor, asistență medicală 24/24 h, consumabile etc.

În momentul internării, este bine să întrebați care sunt costurile estimative ale internării. De asemenea, vă recomandăm ca, în cazul în care nu aveți deja biletul de trimitere de la medicul de familie, să îl rugați pe acesta să vi-l elibereze chiar în ziua internării. Altfel, nu se vor putea deconta costurile necesare tratamentului copilului pentru ziua respectivă și va trebui să plătiți suplimentar. 

Documente necesare pentru internare

Internarea pacienților se efectuează doar în urma unui consult de specialitate al unui medic din spital. În general, este exclusă internarea pacienților cu boli infecto-contagioase, boli psihice acutizate, precum și a urgențelor care depășesc gradul de competență și dotare al spitalului.

Actele necesare internării sunt următoarele:

• Certificatul de naștere sau cartea de identitate a copilului
• Cartea de identitate sau buletinul unuia dintre părinți
• Adeverință de salariat (pentru aparținătorii care solicită concediu medical)
• Dovada de asigurat pentru a beneficia de decontul de la casa de asigurări, iar în acest caz este necesar și bilet de trimitere de la medicul de familie

Externarea pacienților

Externarea pacientului se va face de către medicul curant sau de către medicul de garda cu acordul prealabil al medicului curant și este anunțată aparținătorilor pacientului cu cel puțin 12 ore înainte.

Externarea la cerere este posibilă doar pe semnătura aparținătorilor pacientului.

Documentele medicale pe care le va primi pacientul la externare sunt următoarele:
• Bilet de externare (epicriza, evoluția pe timpul spitalizării, rezultatul investigațiilor și recomandările de urmat după externare)
• Rețeta – dacă este cazul
• Certificat medical – dacă este cazul
• Adeverință medicală – dacă este cazul

La externare vi se va înmâna și factura detaliată pentru serviciile medicale și cele aferente cazării. Plata se poate face și în rate bancare, majoritatea băncilor încheind astfel de contracte cu clinicile private.

Argumente pro și contra internării copilului într-un spital privat

Maria T., mamă a doi copii, ne-a povestit experiența internării copiilor în spitalele private din București.

„Am fost internată cu ambii copii într-un spital privat, în ambele cazuri am ajuns de urgență. Cu primul copil am mers și în câteva spitale de stat. Diferența? La privat am avut parte de atenție. Chiar dacă la camera de gardă de exemplu am fost nevoiți să așteptăm destul de mult. După ce am fost internați, ni s-au recoltat analizele si ni s-a administrat tratamentul. O asistentă era mereu la dispoziția noastră, iar medicul era chemat ori de câte ori solicitam acest lucru. Am primit cu mult calm răspunsurile la toate întrebările. A existat și o situație în care ni s-a propus să facem o analiză care poate fi efectuată în Germania, la un laborator partener. Spitalul de aici s-a ocupat de tot ce a însemnat recoltarea și trimiterea probei.

Am beneficiat de tot confortul unui hotel, de la scutece și biberoane pentru copil ori de câte ori aveam nevoie, la pijama, papuci și produse de igienă pentru mine. Poate că aceste lucruri nu sunt atât de importante când copilul tău suferă, dar îți asigură un confort necesar pentru a trece peste un astfel de moment.

Ajungem și la părțile mai puțin plăcute. În primul rând costul foarte mare. Am plătit aproape un salariu întreg pentru câteva zile de internare. Dar având în vedere sănătatea copilului, banii nu au mai contat.

La stat ni s-a părut un haos total. Camerele de gardă sunt sufocate. Am așteptat foarte mult pe holuri, cu copilul în brațe, sprijiniți de pereți. Dacă spitalele de stat ar fi măcar la jumătatea standardelor clinicilor private, experiența internării ar fi mai puțin traumatizantă. Cu toate acestea, sunt multe probleme medicale ce nu pot fi rezolvate în sistem privat.
Una peste alta, dacă ar fi să aleg, aș alege spitalul privat, mai ales atunci când nu este necesară internarea pe termen lung”.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa