Cât de greu este ghiozdanul copiilor?

Raluca Dumitrică
Cat de greu este ghiozdanul copiilor Totul despre mame

Deşi suntem în plină epocă digitală, ghiozdanele copiilor noştri nu sunt deloc mai uşoare ca cele pe care le-am avut noi la şcoală

Cat de greu este ghiozdanul copiilor Totul despre mameDe când am copii  şcolari, mă năpădesc nostalgiile şi îmi aduc aminte de mine în clasele primare, cărând un ditamai ghiozdanul portocaliu made in RDG, cu schelet de plastic şi închizători metalice cu feţe reflectorizante. Ghiozdan ca al meu n-avea nimeni (şi nu, nu era luat pe pile, ci se nimerise să fie singurul exemplar pus la vânzare în librăria de lângă casă) şi eram atât de mândră de el, încât nu mai conta nici dimensiunea, nici greutatea lui.

Anii au trecut, greutatea ghiozdanului s-a mărit

După douăzeci şi ceva de ani de la acest episod, mă uit la ghiozdanele copiilor mei, care, în afară de faptul că sunt mult mai frumoase decât toate ghiozdanele din copilăria mea (nu şi decât cel portocaliu, însă, vă spun!), nu sunt nici mai uşoare, nici mai mici. Pe lângă manuale, în ghiozdanul de zi cu zi intră caietele pentru fiecare materie în parte, culegeri, un penar doldora cu nenumărate produse din raftul de papetărie din magazin şi portofoliul copilului redat de fişele de la multiple materii, pe care trebuie să le facă suplimentar faţă de temele de pe caiete. Nu mai pun la socoteală echipamentul pentru ora de sport, cutia în care se află gustarea de dimineaţă, sticluţa de apă şi cartea de poveşti preferată, de care nu ne putem lipsi, deocamdată, pentru că nu ştii niciodată când îţi trebuie şi în ce pauză, nu?

Ghiozdanul nu trebuie să aibă mai mult de 10% din greutatea copilului

Mulţi copii merg dimineaţă, spre orele de curs, împreună cu părinţii lor, fie cu maşina familiei, fie cu transportul în comun sau chiar pe jos, iar ghiozdanul cel greu este preluat de părinte. Alţi copii, însă, ajung la şcoală singuri, parcurgând pe jos o distanţă mai mică sau mai mare, şi pot simţi că geanta de şcoală este o adevărată povară. Trebuie să luăm în calcul faptul că, potrivit medicilor, greutatea unui ghiozdan pe care îl foloseşte un copil aflat în primii ani de şcoală nu trebuie să fie mai mare de 2-3 kg, adică nu mai mult de 10% din greutatea sa corporală. De curiozitate, puteţi cântări şi voi acasă ghiozdanul şi copilul să vedeţi dacă se respectă această recomandare. Pentru aceşti copii o soluţie ar fi ghiozdanul tip troler, asemănător cu genţile de voiaj, care prezintă avantajul mânerului extensibil şi al roţilor, ce fac mult mai uşoară transportarea sa.

Iată câteva aspecte de care ar trebui să ţineţi cont atunci când cumpăraţi un ghiozdan:

5 recomandări de care să ținem seama când alegem un ghiozdan:

1. Ghiozdanul trebuie să fie ergonomic pentru a păstra curbura fiziologică a coloanei vertebrale şi pentru a dispune greutatea simetric.
2. Baretele ghiozdanului ar trebui să aibă minim 5 cm şi să fie prevăzute cu bureţi care să nu preseze umerii copilului şi să-i lase urme.
3. Ghiozdanul trebuie să aibă, pe lângă spaţiul principal din interior, câteva compartimente mai mici în care se pot pune lucrurile mărunte.
4. Materialul său ar fi de preferat să fie impermeabil, ca să nu ajungă ploaia sau zăpada în interior.
5. Materialul ghiozdanului să permită spălarea la maşină, pentru o curăţare uniformă şi pentru eliminarea celor mai dificile pete.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa