Cât de greu este ghiozdanul copiilor?

Raluca Dumitrică
Cat de greu este ghiozdanul copiilor Totul despre mame
Ghiozdan Totul despre mame
Un ghiozdan prea greu poate să ducă la probleme de sănătate a spatelui

Scolioza sau cifoza pot apărea şi în urma purtării unui ghiozdan greu

În afară de faptul că un ghiozdan prea greu incomodează şi devine dificil de cărat, scolioza şi cifoza, două afecţiuni ale coloanei vertebrale care pot apărea din cauza ghiozdanelor prea grele, ne pot motiva să avem mai multă grijă de spatele copiilor noştri. Îmi amintesc că la orele de dirigenţie din generaţia mea se aducea frecvent în discuţie problema ghiozdanului extrem de greu şi cea a posturii pe care trebuie s-o avem cu toţii atunci când stăm în bancă.

Principala temere care stătea la baza acestor discuții era grija de a nu face scolioză, care apare ca o curbură a coloanei vertebrale, în mod special în regiunea lombară, în plan frontal, coloana luând forma literei „C”, sau cifoză, o deviaţie a coloanei vertebrale în planul vertical, care provoacă cocoaşa. Nu este de glumit cu niciuna dintre aceste două afecţiuni, la care se poate adaugă şi cifoscolioza, o deviaţie dublă a coloanei vertebrale.

De asemenea, nu-ți lăsa copilul să poarte ghiozdanul nonşalant pe un umăr, pentru că acest obicei contribuie la deformarea colanei vertebrale. Totodată, chiar dacă va fi greu, învaţă-l pe cel mic să îşi ia la el doar strictul necesar, nu şi jumătate din raftul cu cărţi, toate jucăriile preferate şi cât mai multe haine de schimb.

Manualele digitale, o soluţie?

Cu aproximativ o lună înainte de începerea anului şcolar 2013-2014, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat că nu se va abate de la reforma manualelor, în care introducerea manualelor digitale ocupă un loc important. Ministrul preconizează că primii beneficiari ai acestui concept modern, introdus de ani buni în Occident, vor fi elevii claselor întâi şi a doua din anul şcolar următor, care vor avea la dispoziţie un videoproiector, un calculator sau un laptop şi un ecran. Totodată, potrivit aceluiaşi ministru, toţi copiii din primele două clase ale ciclului primar din anul 2014-2015 vor avea în clasă, pe bancă, tablete care vor fi conectate la calculatorul profesorului. Cu ajutorul acestora, şcolarii vor avea acces la exerciţii interactive, jocuri, animaţii, filme şi simulări, care vor aduce un plus de profit cognitiv, potrivit ministrului. Varianta electronică nu se va reduce doar la rolul de manual propriu-zis, ci va fi, în strânsă legătură cu platforma on-line care o va găzdui, şi caiet de notiţe, dar şi portofoliu de lucrări personale.

Deşi această mult-dezbătută introducere a manualelor digitale în şcoli presupune o investiţie semnificativă, care nu se ştie, încă, dacă va fi suportată integral sau parţial de Ministerul Educaţiei, vestea bună este că ghiozdanele copiilor noştri se vor uşura considerabil. Aproape toate manualele, caietele de lucru şi portofoliile lor vor intra magic în dispozitivul digital, care va deveni un fel de corn al abundenţei şcolare, plin de roade din care poţi extrage, cu un simplu click, tot ce ai nevoie pentru o anumită materie. Un alt avantaj major va fi acela că cei mici nu vor mai avea stresul că şi-au uitat acasă tema sau vreun manual anume, pentru că totul se va afla la păstrare, în tabletă.

Cu toate astea, nu vă temeţi: cărţile frumos ilustrate, caietele cu foi veline şi zecile de instrumente de scris şi de desenat nu vor dispărea niciodată, spre bucuria copiilor, dar şi a noastră.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa