Cât durează gripa şi răceala la copii?

Marina Rosenfeld

Pentru că zilele de boală ale celor mici sunt chinuitoare pentru întreaga familie, părinții se întreabă frecvent cât durează gripa și răceala la copii. Pentru că cele două afecțiuni sunt diferite, și vindecarea lor diferă, conform everydayhealth.com.

Răceala comună și gripa au câteva trăsături comune. Ambele sunt cauzate de virusuri, au simptome similare, iar de obicei pot fi tratate acasă. Ele se dezvoltă în mod tipic în trepte, cu simptome care apar pe măsură ce infecția progresează. Dar există diferențe în severitatea şi durata simptomelor la fiecare dintre afecțiuni.

Care sunt stadiile răcelii?

Simptomele răcelii sunt diferite de la persoană la persoană, dar în general apar între una şi trei zile de la expunerea la virus. În cele mai multe cazuri, simptomele sunt mai severe în a patra zi şi încep să se remită în a șaptea.

Semnele unei răceli apar gradual. Cea mai comună include oboseala, gâtul iritat sau dureros, congestie nazală sau nas înfundat, nas care curge, urmat de strănut şi tuse. Febra nu e tipică pentru răceală, dar o febră moderată nu e exclusă.

Mucusul din nas ar putea să își schimbe culoarea de-a lungul bolii, la început e transparent și apos, apoi se îngroașă și devine galben sau verde. Scurgerea mucusului direct în gat din nas, poate agrava boala.

Febra, cel mai important indicator

Gripa durează de la o săptămână la 10 zile. Poate dura mai mult la persoanele cu probleme imunitare. Dacă simptomele  persistă mai mult de o săptămână sau revin, ar putea fi vorba de alergie sau sinuzită sau o infecție secundară.

Febra este un semn important”, spune Norman Edelman, profesor de medicină internă şi fiziologie la Universitatea de Stat din New York. Adulții cu febră peste 40 de grade şi copiii cu febră peste 39 ar trebui să fie consultați de un doctor.

Perioada de contagiozitate durează de la 1 la 4 zile după infectare. Spre deosebire de răceală, gripa debutează brusc.

Care sunt stadiile gripei?

Primele semne de gripă apar la câteva zile după infecţie. Spre deosebire de răceala, efectele virusului gripal le simţiti imediat.

Primul semn este febra sau frisoanele însoţite de dureri de cap, de gât, tuse seacă, nas  care curge, dureri musculare, oboseală.

Pe măsură ce boala progresează, bolnavul înceapă să aibă ochii injectaţi sau apoşi, apar tusea severă, ce produce flegmă, și congestia nazală. Pot apărea și vărsăturile, mai ales la copii.

Gripa durează una sau două săptămâni, cu simptome severe ce cedează cam în trei zile. Oricum, slăbiciunea și tusea seacă mai durează până la 7 zile.

Cât timp este gripa contagioasă?

Un studiu din 2013 făcut de Fundaţia Naţională pentru Boli Infecţioase a arătat că 41% dintre oameni cred că gripa e contagioasă doar la debut. Nu e adevărat. Un adult infectat cu gripă poate fi contagios din prima zi când încep simptomele, până la 7 zile. E indicat ca bolnavul să rămână acasă pentru a se recupera și a nu transmite boala mai departe.

”Este vorba despre sănătatea publică”, spune Catherin Troisi, doctorand şi profesor asociat la Universitatea de Sănătate Publică din Texas. ”Trebuie să vă spălaţi des pe mâini când sunteţi bolnavi, să staţi acasă, să dormiţi şi să mâncaţi bine”.

Dar dacă nu-mi trece gripa?

Când apar complicaţiile, pacientul se simte rău mai mult de o săptămână sau două, depinzând de severitatea complicaţiilor, de cât de repede primeşte tratament şi cât de bine răspunde la tratament.

Care sunt complicațiile gripei?

  • Apnee sau dificultatea de a respira
  • Culoare vineție a buzelor
  • Durere în piept sau abdomen
  • Febră mare
  • Ameţeli
  • Confuzie
  • Convulsii
  • Vărsături
  • Simptome de boală ce trec şi apoi revin, tuse ce se agravează

Chiar şi fără complicaţii, pacienţii mai resimt după gripă:

  • Oboseală
  • Slăbiciune
  • Lipsa poftei de mâncare
  • Tuse seacă
  • Iritaţia gâtului
  • Pierderea mirosului

Cât durează imunitatea?

La unele boli virale, odată ce faci boala, rămâi cu imunitate pe viaţă. Cu toate acestea, nu este cazul gripei. Un studiu publicat în 2017 arată că imunitatea durează câteva luni, fie că e dobândită prin boală, fie că e obținută prin vaccinare antigripală.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa