Cât lapte trebuie să bea un copil de 2 ani?

Cât lapte trebuie să bea un copil de 2 ani? După vârsta de 1 an, nevoia de lapte a bebeluşului scade dramatic, spun experţii consultaţi de  www.allparenting.com.

De fapt, prea mult lapte lasă loc anemiei feriprive şi obezităţii. Haideți să vedem ce fel de lapte este potrivit copilului pentru a preveni deficitul de vitamina D sau calciu, după cum ne explică pediatriul Melissa Arca, citată de www.allparenting.com.

Laptele însoțește o masă, nu e masa în sine

Laptele este benefic pentru organism. Este plin de proteine, grăsimi, calciu şi vitamine D. dar când împlineşte un an, bebeluşul are nevoie deja de mult mai puţin lapte decât credeţi. Este valabil atât  pentru laptele matern cât şi pentru laptele praf.

Cât de mult lapte?

Acum că e bebeluş mai mare, laptele trebuie să însoţească o masă, nu să fie o masă în sine. Este o mare tranziţie şi părinţii presupun că bebeluşul are nevoie de 4-5 biberoane pe zi. Adevărul este că bebeluşii au nevoie cam de 700 de ml de lapte pe zi.  La modul ideal de la 1 la 2 ani, copiii nu au nevoie de mai mult de 500 ml de lapte pe zi. Acesta îi asigură copilului tot necesarul  de calciu zilnic, dar şi de vitamina D.

Iaurturile, brânzeturile, sucurile – nu mai mult de 150 de ml pe zi- şi cerealele sunt la fel, surse grozave de calciu şi vitamine D.

Restul lichidului zilnic de care are nevoie copilul este apa.

Care e problema cu băutul de prea mult lapte?

Bebeluşii ce consumă mai mult de 700 de ml de lapte pe zi consumă prea puţine proteine, fibre şi alimente bogate în fier pentru a se dezvolta aşa cum trebuie. Asta îi poate predispune la constipaţie, anemie feriprivă, obezitate sau creştere slabă în greutate.

Vrem ca bebeluşii mai mari să mănânce mâncare, nu să bea majoritatea caloriilor. E timpul să reducem caloriile lichide.

Ce, cum şi când?

Introducerea laptelui integral de la un an într-o cană cu supapă este ideală. La fel, şi laptele integral este minunat  pentru copiii ce nu au intoleranţă la proteina din lapte şi pentru cei ce nu sunt predispuşi la obezitate sau la boli cardiace. Dacă un copil e la risc de obezitate încercaţi laptele de 1,5 % în loc de lapte integral.

O vorbă despre sticlă

E normal pentru copiii care sunt hrăniţi cu lapte praf să renunţe greu la sticlă, este mai mult decât o sticlă de lapte, îi consolează. Luaţi-o încetişor şi amintiţi-vă că au nevoie de  cel mult trei porţii de lapte pe zi.

Încercaţi să schimbaţi modul de hrănire cu lapte o dată pe zi cu o cănuţa, iar copilul va putea uşor să renunţe la sticlă. Cel mai important este să nu-l lăsaţi să adoarmă cu sticla. Asta poate duce la carii chiar la dinţii ce tocmai erup, se numesc carii de biberon. Periaţi dinţii bebeluşului înainte de culcare.

Bebeluşii mai mari nu au nevoie de o sticla de lapte pentru drum când nu sunt acasă, este suficientă apa. Iar laptele fie că e vorba de sticlă sau de cănuţă trebuie servit doar alături de altă mâncare.

După vârsta de 1 an, laptele este doar o băutură ce trebuie servită alături de altă mâncare.

Altfel, prea mult lapte poate fi dăunător pentru că ne dorim ca bebeluşii mari să primească mai mult fier şi proteine din alte alimente.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

 

 

 

 

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație