Top 10 boli care pot fi prevenite prin vaccinare. Cum se manifestă, ce riscuri implică pentru copii

Există vaccinuri care se fac gratuit și protejează de boli ce pot transforma viața copiilor într-un calvar. O selecție a celor mai importante 10 boli ce pot fi prevenite prin vaccinare mai jos.

Despre vaccinuri se spune că au ajuns victimele propriului succes, asta după ce efectele bolilor de care protejează nu mai sunt vizibile pe scară largă: nu mai există, spre exemplu, zeci de mii de copii cu diverse tipuri de paralizii din cauza poliomielitei. Iată o selecție a 10 afecțiuni ce se pot dovedi extrem de grave și pot fi prevenite în bună parte dacă se respectă schemele clasice de imunizare. Pe lista de mai jos sunt însă și câteva vaccinuri pe care părinții le pot face copiilor doar dacă doresc și plătesc. 

ÎnapoiPagina 1 din 10

1. Rujeola (pojarul)

Ce este: O infecție virală extrem de contagioasă.

Cum se transmite: Virusul ajunge în aer când cineva infectat tușește sau strănută. De asemenea, poate rezista pâna la două ore pe un obiect atins de cineva bolnav. Cei mai mulți dintre cei care nu sunt imuni (nu au făcut boala sau vaccinul) se vor îmbolnăvi dacă stau în apropierea unei persoane cu pojar.

De ce e grav: Rujeola poate da complicații cum ar fi pneumonia, inflamația creierului sau moartea. În acest moment în România este una dintre cele mai grave epidemii de rujeolă din ultimii ani. Conform Centrului pentru Prevenirea Bolilor Transmisibile în ultimele luni s-au înregistrat 15 decese la copii din cauza complicațiilor rujeolei, iar alți aproape 2500 de copii s-au îmbolnăvit de rujeolă, în special din zona de vest a țării. S-au înregistrat cazuri în 34 de județe. Imunizarea este inclusă în schema de tratament obligatorie, iar copiii au nevoie de două doze pentru imunizare (vaccinare RRO). Pentru diminuarea efectelor epidemiei, s-a luat decizia unei vaccinări suplimentare înainte de vârsta de un an.

Epidemia de rujeolă se extinde. Prima vaccinare ROR se face de acum la 9 luni

ÎnapoiPagina 1 din 10
DISTRIBUIȚI
Intră în conversație ()