Top 10 boli care pot fi prevenite prin vaccinare. Cum se manifestă, ce riscuri implică pentru copii

TOTUL DESPRE MAME

Există vaccinuri care se fac gratuit și protejează de boli ce pot transforma viața copiilor într-un calvar. O selecție a celor mai importante 10 boli ce pot fi prevenite prin vaccinare mai jos.

Despre vaccinuri se spune că au ajuns victimele propriului succes, asta după ce efectele bolilor de care protejează nu mai sunt vizibile pe scară largă: nu mai există, spre exemplu, zeci de mii de copii cu diverse tipuri de paralizii din cauza poliomielitei. Iată o selecție a 10 afecțiuni ce se pot dovedi extrem de grave și pot fi prevenite în bună parte dacă se respectă schemele clasice de imunizare. Pe lista de mai jos sunt însă și câteva vaccinuri pe care părinții le pot face copiilor doar dacă doresc și plătesc. 

Rujeola (pojarul)

Ce este: O infecție virală extrem de contagioasă.

Cum se transmite: Virusul ajunge în aer când cineva infectat tușește sau strănută. De asemenea, poate rezista pâna la două ore pe un obiect atins de cineva bolnav. Cei mai mulți dintre cei care nu sunt imuni (nu au făcut boala sau vaccinul) se vor îmbolnăvi dacă stau în apropierea unei persoane cu pojar.

De ce e grav: Rujeola poate da complicații cum ar fi pneumonia, inflamația creierului sau moartea. În acest moment în România este una dintre cele mai grave epidemii de rujeolă din ultimii ani. Conform Centrului pentru Prevenirea Bolilor Transmisibile în ultimele luni s-au înregistrat 15 decese la copii din cauza complicațiilor rujeolei, iar alți aproape 2500 de copii s-au îmbolnăvit de rujeolă, în special din zona de vest a țării. S-au înregistrat cazuri în 34 de județe. Imunizarea este inclusă în schema de tratament obligatorie, iar copiii au nevoie de două doze pentru imunizare (vaccinare RRO). Pentru diminuarea efectelor epidemiei, s-a luat decizia unei vaccinări suplimentare înainte de vârsta de un an.

Epidemia de rujeolă se extinde. Prima vaccinare ROR se face de acum la 9 luni

Tusea convulsivă (Pertusis)

Ce este: O infecție a plămânilor care, din cauza tusei severe, îngreunează respirația.

Cum se transmite: Bacteria pertusis poate fi inspirată când cineva infectat tușește sau stranută.

De ce e gravă: Poate pune viața în pericol, mai ales la copiii mai mici de un an. Tusea convulsivă poate duce la penumonie, crize, la încetinirea sau chiar oprirea respirației.

Vaccinarea este inclusă în schema națională.

Gripa

 

Ce este: O infecție virală a nasului, plămânilor și gâtului.

Cum se transmite: Când cineva care are virusul gripal tușește, strănută sau vorbește, mici picături se pot împrăștia până la 2 metri distanță. Oamenii pot lua virusul din aer sau atingând obiecte ale persoanei  bolnave și apoi atingându-și nasul sau gura.

De ce e gravă: Zeci de mii de oameni mor în fiecare an din cauza gripei. La copii este gravă mai ales dacă au o imunitate slabă din cauza unor boli precum astmul sau diabetul.

Vaccinul se face doar dacă părinții doresc și îl plătesc.

Vaccinarea antigripală, posibilă de la şase luni

Poliomielita

Ce este: O infecție virală.

Cum se transmite: Virusul poliomielitei se găsește în intestine. Te poți infecta intrând în contact cu fecalele unei persoane infectate.

De ce e gravă: Majoritatea persoanelor nu au simptome sau au simptome asemănătoare cu gripa, dar poliomielita poate duce la infecții ale creierului, paralizie și moarte. A fost una dintre cele mai temute și devastatoare boli ale secolului 20. Cazurile de poliomielită au ajuns extrem de rare datorită vaccinării, însă boala nu e complet eradicată. De curând, au reapărut cazuri la granița de est a României, mai exact în Ucraina.

Vaccinarea este inclusă în schema națională.

Bolile pneumococice

Ce este: O infecție bacteriană care poate cauza multe tipuri de boli, inclusiv pneumonia, infecții ale sângelui și urechilor, meningite (care afectează creierul și măduva spinării).

 

Cum se transmite: Intrând în contact cu mucusul sau saliva unei persoane infectate.

De ce e gravă: Complicațiile pot fi grave sau fatale. Cât despre pneumonie, poate duce la deces în special la persoanele peste 65 de ani. În cazurile în care duce la meningită sau la infecții ale sângelui de asemenea se poate ajunge la deces. Vaccinul pneumococic este inclus in schema obligatorie, cu mentiunea ca se face doar dacă există fonduri disponibile.

Tetanos

Ce este: O infecție bacteriană care cauzează trismus (contracție a fălcii), probleme în respirație, spasme musculare, paralizie și moarte.

 

Cum se transmite:  Bacteria care cauzează tetanos se găsește în sol, praf și îngrășăminte. Poate intra în organism printr-o tăietură sau rană deschisă.

De ce e gravă: Între 10 și 20 de procente din cazurile de tetanos sunt mortale. Decesul survine mai ales la persoanele mai în vârstă de 60 de ani sau care au diabet.

Vaccinarea este inclusă în schema națională.

Boala meningococică

Ce este: O infecție bacteriană care poate duce la meningită, la infectarea și inflamarea creierului și măduvei spinării. De asemenea poate infecta sângele.

Cum se transmite: Infecția e cauzată de o bacterie care trăiește în spatele nasului și în gâtul persoanei bolnave. Se poate răspândi prin sărut sau atunci când locuiești cu cineva infectat. Simptomele sunt în general febră care debutează abrupt, durere de cap și gât înțepenit. Este foarte importantă diagnosticarea și tratarea imediată.

De ce e gravă:  Între 1000 și 1200 de persoane fac boala meningococică în fiecare an numai in SUA. Chiar și cu antibiotice, 15% din aceștia mor.

Hepatita B

Ce este: O boală a ficatului cauzată de virusul hepatitei B.

Cum se transmite: Persoanele care au hepatita B au virusul în sânge și în alte fluide corporale. Adulții în general răspândesc hepatita B prin sex sau prin refolosirea acelor de seringa. Femeile gravide pot transmite virusul fătului. Hepatita B este de sută de ori mai contagioasă decât HIV.

De ce e gravă: Poate duce la cancer de ficat și alte afecțiuni cronice ale ficatului, care pot fi mortale. În România, există o prevalență foarte mare a hepatitei B, iar imunizarea copiilor îi ajută să nu ia boala.

Vaccinarea este inclusă în schema națională.

Oreion

Ce este: O boală cauzată de un virus care cauzează umflarea glandelor salivare, febră, durere de cap și dureri musculare. De asemenea dă senzația de oboseală și lipsa poftei de mâncare.

Cum se transmite: Când cineva care are oreion tușește sau stranută, virusul ajunge în aer, și alte persoane îl pot inspira.

De ce e gravă: Poate cauza probleme de sănătate de lungă durată, inclusiv meningite sau surzenie. Oreionul este rar acum, numărul cazurilor fiind reduse prin vaccinarea ROR ( Rujeolă, Oreion, Rubeolă).

Vaccinarea este inclusă în schema națională.

Haemophilus influenzae Tip B

Ce este: O infecție bacteriană care afectează plămânii (pneumonia), creierul sau măduva spinării (meningita), sângele, oasele și încheieturile.

Cum se transmite: Unii oameni au bacteria în nas sau gât fără a se îmbolnăvi. Când tușesc sau strănută, bacteria zboară prin aer. Nou născuții și copiii mici au risc mai mare de îmbolnăvire datorită sistemului imunitar slab.

Vaccinarea este inclusă în schema națională.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa