Herpangina la copii. Ce este, cât durează și cum se tratează corect?

Marina Rosenfeld
herpangina la copii
Copiii diagnosticați cu herpangină au probleme în a consuma anumite lichide

Herpangina la copii. Este o boală a copilăriei cauzată de un virus. Se caracterizează prin apariţia unor ulceraţii mici în gură şi în gât. Infecţia poate cauza febră bruscă, dureri în gât, dureri de cap şi de ceafă.

Herpangina seamănă cu boala Mână-Gură- Picior, un alt tip de infecţie virală ce afectează copiii. Ambele boli sunt cauzate de enterovirusuri.

Enterovirusurile sunt un grup de virusuri care în mod tipic afectează tractul gastrointestinal, dar migrează în alte părţi ale corpului. În mod normal sistemul imunitar al copilului produce anticorpi care luptă cu infecţia.

Anticorpii sunt proteine ce recunosc şi distrug substanţele dăunătoare, cum ar fi virusurile şi bcateriile. Dar copiii mici nu prea au imunitate pentru că nu şi-au dezvoltat încă anticorpii, iar asta îi face susceptibili la enterovirusuri.

Acest grup de virusuri care cauzează herpangina este foarte contagios. Din fericire, simptomele sunt tratabile şi de obicei se remit în 10 zile.

Această boală tinde să apară în cadrul unui epidemii, afectând mai ales bebelușii și copiii care merg în colectivități. „Herpargina este o faringoamigdalită dată de unele tulpini ale virusului Coxsackie. Se manifestă cu leziuni de tip afte (bășici care se sparg), care sunt asemănătoare cu cele care se formează în infecția din herpes. Până să se știe de Coxsackie se credea ca sunt date de herpes, de aici denumirea de herpangina”, detaliează pediatrul Anca Cochino, de la Cabinetul Pediasan din București.

Care sunt simptomele bolii?

Simptomele pot varia de la persoană la persoană dar ele includ:

  • Febră bruscă
  • Durere în gât
  • Durere de cap
  • Durere de ceafă
  • Ganglioni umflaţi
  • Dificultăţi de înghiţire
  • Pierderea poftei de mâncare
  • Salivaţie la copii mici
  • Vărsături la copiii mici

Ulceraţii în spatele guriţei şi în gât apar la două zile după infectare, ele sunt gri deschis cu o margine roşie și se remit în 7 zile.

Ar trebui să luati legătura cu medicul dacă cel mic are:

  • Febră care trece de 39 de grade sau nu scade
  • Ulcerații în guriţă care nu trec în cinci zile
  • Simptome de deshidratare cum ar fi: gură uscată, absența lacrimilor, oboseală, scăderea cantității de urină, urină închisă la culoare, ochi înfundați în orbite

Ce cauzează boala?

Herpangina e cauzată de grupul A al virusurile Coxsackie, dar pot fi cauzate de grupul B al virusurilor Coxsackie, enterovirusul 71 şi de echovirus. Aceste virusuri sunt extrem de contagioase și se răspândesc de la persoană la persoană, mai ales în colectivitățile de copii. Cei infectaţi sunt contagioși în timpul primei săptămâni de la infectare.

Boala se transmite prin contactul cu materii fecale, dar se poate lua şi prin strănut, de la o persoană ce tuşeşte sau strănută.

Asta înseamnă că poţi lua boala dacă pui mâna la gură după ce ai atins ceva contaminat de fecale sau picături de salivă de la o persoană infectată. Virusul supravieţuiește pe suprafețe şi obiecte, cum ar fi jucăriile, timp de câteva zile.

Cine riscă să ia boala?

Herpangina poate afecta pe oricine, dar cel mai mult apare la copii sub cinci ani, mai ales la copiii ce merg în colectivităti, creşe şi grădiniţe. În SUA, apar epidemii vara şi toamna.

Cum se diagnostichează herpangina la copii?

Pentru că ulcerațiile cauzate de herpangina sunt unice, medicii pot diagnostica boala prin simplul consult. Nu sunt necesare teste specifice.

Cum se tratează?

Cel mai important este controlul simptomelor, mai ales al durerii. Tratamentul specific depinde de o varietate de factori, mai ales vârstă, simptome şi toleranţa la medicamente.

Pentru că e o infecţie virală, antibioticele nu sunt eficiente, dar medicul vă poate recomanda:

  • Ibuprofen sau paracetamol. Aceste medicamente reduc disconfortul şi febra. Nu folosiţi aspirină să trataţi astfel de simptome la copii sau adolescenţi. Este ştiut că aspirina produce sindromul Reye, o boală extrem de periculoasă ce poate duce la inflamarea creierului.
  • Anestezice topice, cum ar fi lidocaina care pot reduce durerea în gât sau gură cauzată de herpangina.
  • Creşterea aportului de lichide: e important săse consume multe lichide în timpul recuperării, mai ales apă şi lapte rece. Ajută şi înghetata pentru leziunile din gât. Evitaţi citricele şi băuturile calde, pentru că ar putea înrăutăţi simptomele.

Poate fi herpangina la copii prevenită?

Igiena este cea mai bună metodă de a preveni herpangina. Întotdeauna spălaţi-vă bine pe mâini, mai ales după utilizarea toaletei și înainte de masă. E important să vă acoperiţi nasul şi gura când strănutaţi sau tuşiţi. Invăţaţi copiii să facă la fel.

Când îngrijiţi copiii bolnavi de herpangina, spălaţi-vă frecvent pe mâini, mai ales după ce aţi venit în contact cu scutece murdare sau cu mucus. Curăţaţi suprafeţele, jucăriile, alte obiecte cu dezinfectant.

Tineţi copilul acasă când este bolnav ca să limitați răspândirea infecției.

Surse:

Caserta MT. (2013). Herpangina. =
merckmanuals.com/professional/infectious-diseases/enteroviruses/herpangina?qt=&sc=&alt

Dyall-Smith D. (n.d.). Herpangina.
dermnetnz.org/viral/herpangina.html

Herpangina. (n.d.).
massgeneral.org/conditions/condition.aspx?id=611

Herpangina in children. (n.d.).
childrenshospital.org/conditions-and-treatments/conditions/h/herpangina/overview

Non-polio enterovirus. (2014).
cdc.gov/non-polio-enterovirus/about/overview.html

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa