Ce este placenta accreta, complicația care a dus la moartea unei mame din Constanța imediat după naștere

TOTUL DESPRE MAME

O mămică de 34 de ani care a născut la o maternitate privată din Constanța a murit la scurt timp după naștere, în urma unei sângerări masive, după ce au încercat să o salveze și medicii din Spitalul Județean Constanța. Cauza cea mai probabila a decesului este placenta accreta, o complicația care apare în urma nașterilor prin cezariană. 

Mămica de 34 de ani, din Slobozia, se afla la cea de-a doua sarcină. După ce pe primul copil l-a născut prin cezariană, pe cel de-al doilea a ales să-l nască natural, la maternitatea ISIS din Constanța. Tânăra a dat naștere unui băiețel sănătos, iar nașterea a decurs fără probleme. Mai mult, mămica și-a ținut bebelușul în brațe și chiar a apucat să facă și poze cu micuțul, potrivit publicațiilor locale.

Pentru că placenta nu s-a eliminat singură, cum se întâmplă în mod normal, medicii au decis să o scoată, moment în care au apărut complicațiile, tânăra suferind o ruptură de uter. Medicii au constatat că femeia avea placentă accreta.

A fost transferată la spitalul de stat

Doctorii din spitalul privat au decis transferul la un spital de stat pentru că era nevoie de o echipă multidisciplinară pentru intervenție. Dr. Vlad Tica, medic șef al Secției de Obstetrică Ginecologie 1 din cadrul Spitalului Județean Constanța, unde a ajuns mămica, a declarat că pacienta a fost transferată în stare foarte gravă, la aproximativ 10 minute după ce a ajuns la Urgență intrând în operație. În încercarea de salvare a tinerei au fost folosite 15 unități de sânge, 19 unități de soluție perfuzabilă, 3 unități de trombocite, antibiotice de ultimă generație. Pe masa de operație, pacienta a suferit trei stopuri cardiorespiratorii. Tânăra care a murit după naștere era căsătorită și împreună cu soțul său mai aveau un băiețel.

Ce spun medicii din spitalul privat: ”Pacienta a ales informat o naștere naturală pe uter cicatricial
post-cezariană”

Spitalul Privat ISIS a transmis următorul comunitat despre acest caz:

„În data de 24.01.2018, la ora 00:26, a avut loc nașterea pe cale naturală a unui făt viu de sex masculin, cu greutate 2600 gr, Apgar 8-9, cu adaptare neonatală bună. Nou-născutul are stare generală bună și se află sub supravegherea specialiștilor secției de Neonatologie din spitalul nostru.

Referitor la evoluția travaliului și a nașterii, acestea au decurs normal, sub atenta monitorizare a parametrilor vitali materni și fetali de către echipa medicală.

În situația dată, vorbim despre un sindrom hemoragic supra-acut post-partum, determinat de o anomalie placentară rară, complicație ce nu poate fi decelabilă antepartum, cu prognostic foarte grav. Sindromul hemoragic este principala cauză de mortalitate maternă conform ghidurior clinice de Obstetrică-Ginecologie și statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății. Hemoragia post-partum este o complicație care poate să apară atât în cazul femeilor care nasc natural, cât și prin operație cezariană.

Urmare a apariției acestei complicații severe, echipa medicală a efectuat toate manevrele și procedurile impuse în acest caz și s-a decis transferarea pacientei la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța din cauza complexității și gravității cazului și nevoii de implicare a unei echipe multidisciplinare.

Pe parcursul monitorizărilor prenatale, inclusiv în cadrul episodului de spitalizare actual, au fost discutate cu pacienta modalitățile de naștere, cu prezentarea beneficiilor și riscurilor aferente fiecăreia, pacienta alegând informat o naștere naturală pe uter cicatricial post-cezariană.

Menționăm că, din punct de vedere medical, pacienta a îndeplinit condițiile pentru travaliul de naștere post-cezariană, așa cum sunt enunțate în literatura de specialitate.

Transferul s-a realizat conform procedurii de transfer interclinic, s-a luat legătura cu echipa secțiilor ATI și Obstetrică-Ginecologie ale SCJU Constanța, fiind comunicate toate informațiile și datele relevante pentru caz, în vederea pregătirii intervenției chirurgicale de urgență. Echipa Isis Hospital va continua să încurajeze nașterea naturală, considerând că este dreptul oricărei femei să cunoască și să decidă informat modalitatea de a naște. Suntem alături de familie și vom oferi întregul nostru sprijin și suport acesteia”.

”Există o suspiciune rezonabilă de malpraxis medical”

Președintele Asociației Nationale pentru Protectia Pacientilor, Vasile Barbu, este de părere că „există o suspiciune rezonabilă de malpraxis medical în acest caz. Moartea pacientei a fost una evitabila! După o cezariană se poate naște normal fără să existe riscuri previzibile? O cezariană făcută la timp putea evita decesul prin hemoragie masivă în urma rupturii uterine? Indiferent unde ar fi născut aceasta pacientă, în mediu privat sau public, conduita medicului este de criticat si chiar de condamnat! Cred că avocatii si expertii in medicina legala, parteneri ai Asociatiei Nationala pentru Protectia Pacientilor, pot contribui la aflarea adevarului si la apararea intereselor familiei indoliate in acest caz”.

Care sunt riscurile majore ale cezarienelor?

Apariţia aderenţelor chirurgicale abdominale

Fiecare operaţie abdominală creşte riscul formării de aderenţe (fibre de ţesut conjunctiv care cresc pe organe sau pe peretele abdominal). Fiecare operaţie de cezariană le poate spori numărul, acestea dau dureri şi pot să lipească organele unul de celălalt sau de peretele abdominal conducând  pe termen lung spre complicaţii cum ar fi ocluzia intestinală şi chiar infertilitatea.

Placenta praevia sau placenta accreta

Cu fiecare cezariană creste riscul de placenta praevia (placenta inserată extrem de jos acoperind parţial sau total colul uterin). Placenta accreta este altă complicaţie dată de inserarea prea adâncă a placentei în peretele uterin şi care nu se mai poate desprinde în timpul naşterii. Ambele anormalităţi ale placentei pot conduce la hemoragii care pun în pericol viaţa mamei şi a copilului. Peste 60% din cazurile de placenta accreta apar la femeile cu multiple cezariene, riscul este de la 0,24 % pentru femeile la prima cezariană si ajunge la 2,13 % la a 4-a cezariană conform unui studiu publicat în revista “Obstetrics and Gynecology” în iunie 2010.

Histerectomia de urgenţă

Riscurile de a avea nevoie de o histerectomie de urgenţă la cezariană (de îndepărtare chirurgicală a uterului) sunt de 0,42 % la a doua cezariană şi ajung la 2,41 la a 4-a, conform aceluiaşi studiu.

Hemoragie masivă

Riscul de hemoragie creşte cu fiecare operaţie de cezariană, pierderi de sânge mari au loc la 3,3 % din cazurile aflate la a treia cezariană conform studiului “Complicaţii materne asociate cu cezarienele multiple” care a comparat, între 2000-2005 un număr de 277 femei cu multiple cezariene cu un grup de 491 de femei aflate la a doua cezariană.

Daca ti s-a părut util acest articol, dă Like paginii noastre de Facebook, unde vei putea citi mai mult articole interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa