Cele mai comune cauze pentru durerile de stomac la copii

Ramona Dinescu
dureri-de-stomac-totul-despre-mame

Durerile de stomac reprezintă o afecțiune comună rândul copiilor. De obicei, aceste manifestări nu ridică probleme mari, dar uneori acestea pot fi indiciul unei infecții, al unei intoxicații alimentare grave sau al unei afecțiuni gastrointestinale.

În majoritatea cazurilor, durerea abdominală apare atunci când cel mic prezintă constipație sau diaree. În cazul constipației, durerea este de regulă mai accentuată după mese și poate apărea în perioada de tranziție de la scutece la oliță.

Citește și: Ce ne facem cu oxiurii? Cauze, simptome, tratament pentru oxiuroză

După vârsta de un an, cea mai frecventă cauză a apariției durerilor abdominale o reprezintă debutul unei boli, precum gripa, răceala sau afecțiuni gastrointestinale, fiind însoțite în general de febră. La copii, aproape orice infecție este însoțită și de vărsături. Dacă micuțul este agitat, are dureri mari și vomită, trebuie consultat neapărat de medicul pediatru.

Află mai multe despre posibilele cauze ale durerilor abdominale la copii:

Durerile abdominale cronice

Durerile abdominale cronice (DAC) apar la copii mai mari și sunt asociate cu scăderea apetitului. Aceste dureri sunt de două tipuri: DAC de origine psihogenă sau DAC de origine organică. DAC organice pot fi  determinate de paraziți intestinali, cel mai frecvent de oxiuri și ascarizi și se asociază cu scăderea apetitului pentru mâncare și creșterea apetitului pentru dulciuri și lapte. Alte cauze ale DAC organice pot fi microlitiaza renală accentuată de consumul de băuturi acidulate, colita cronică, apărută în special după enterocolite prost tratate, gastrită cronică, colecistita cronică (la unii copii se poate vedea la ecografie un colecist septat sau globulos cu noroi biliar), apendicită.

Durerile produse de paraziții intestinali sunt de regulă în jurul buricului. Ele se calmează cu analgezic și apoi cu tratamentul parazitozei.

Diagnosticul DAC psihogenă se pune numai după ce s-a eliminat suspiciunea de DAC organice.

DAC psihogene se diagnostichează așadar prin excludere, ele apărând la copii datorită unui stres: primul contact cu grădinița, refuzul grădiniței, primul contact cu școala, probleme școlare (acestea apar de obicei la copiii perfecționiști, ambițioși etc). În acest caz, se impune consultul psihologului.

Durerile acute care necesită intervenție chirurgicală

Durerile pot fi provocate de apendicită sau de ocluzie intestinală.

În cazul apendicitei, durerea este localizată în partea inferioară dreaptă a abdomenului și poate fi însoțită de greață, vărsături și febră și necesită consultul de urgență al medicului chirurg. Statisticile au arătat că o treime dintre copiii care ajung la spital cu dureri de burtă mari au apendicită.

Ocluzia intestinală poate cauza dureri abdominale severe, însoțite de vărsături abundente. Acest blocaj intestinal reprezintă o urgență medicală, în unele cazuri fiind nevoie de intervenție chirurgicală.

Toxiinfecțiile alimentare și enterocolitele

O cauză destul de frecventă a durerilor abdominale la copii o reprezintă toxiinfecțiile alimentare și enterocolitele. Acestea sunt însoțite de obicei de diaree, vărsături și febră, cu alterarea stării generale de sănătate, și rezultă în urma consumului de alimente contaminate cu virusuri sau bacterii: rotavirus, E. Coli, Listeria, Salmonella, Schigella, Yersinia, Bacillus cereus, botulism. Pentru depistarea acestora, se pot indica teste de sânge, teste de vomă, coprocultură și urocultură.

Urmează sfatul medicului

În cazul durerilor abdominale, terapia va fi condusă doar de medic, având în vedere multiplele cauze care pot declanșa aceste dureri. Medicii, în urma unor controale medicale amănunțite și a unor analize și investigații, sunt singurii în măsură să stabilească natura durerilor abdominale și, în funcție de aceasta, pot prescrie tratamentul corespunzător.

Citește și:
Totul despre boala mână-gură-picior
Simptome care te trimit direct la urgență cu copilul
Ce este pielonefrita la copii şi cum se tratează

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa