Cele mai importante sfaturi despre salvarea de vieţi, la Întâlnirile TDM Constanţa

Raluca Dumitrică
intalniri-tdm-constanta-totul-despre-mame

„Lecţia de prim-ajutor” a adus un public numeros la City Park Mall Constanţa

Părinţii constănţeni care au avut posibilitatea de a lua parte în City Park Mall Constanţa la ediţia a patra a Întâlnirilor TOTUL DESPRE MAME din acest oraş au aflat de la „Lecţia de prim ajutor” tot ce trebuie să facă în situaţiile ce le pun copiilor lor viața în pericol.

Cea de-a patra ediţie a evenimentului organizat de TDM în Constanţa l-a avut ca invitat pe doctorul Bogdan Aignătoaie, medic specialist medicină de urgenţă la departamentul UPU-SMURD de la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti. La „Lecţia de prim ajutor”, specialistul a reuşit să le clarifice celor prezenţi o serie de dileme legate de cele mai neplăcute situaţii prin care pot trece copiii lor, dar să îi şi asigure că, prin calm, pragmatism şi multă încredere în forţele lor, pot depăşi cu bine momentul plin de dramatism şi pot avea un copilaş teafăr.

Lecţia de prim ajutor, o lecţie indispensabilă

Încă de la începutul prezentării, toţi cei care au luat parte la eveniment au putut afla de ce este utilă o lecţie de prim ajutor pentru părinţi. Medicul Bogdan Aignătoaie a explicat că în cazul copiilor pot apărea o multitudine de situaţii neprevăzute. Aici se numără o simplă plagă, traumatisme complexe ori ingestii de substanţe aflate permanent în jurul nostru, chiar dacă părinţii fac tot posibilul să le ţină la distanţă de cei mici. Printr-o atitudine corectă şi acţiuni prompte se poate influenţa evoluţia micului pacient până la sosirea echipei specializate sau prezentarea la spital, astfel încât şi cel mai mărunt ajutor acordat de părinţi copilului lor să facă diferenţa şi să îi salveze, efectiv, viaţa.

Panica nu duce la nimic bun

Tot medicul invitat a vorbit şi despre diferenţele de acordare a primului ajutor unui copil faţă de un adult, copiii prezentând patologii specifice în mod frecvent, lucru ce duce la o atitudine diferită în ceea ce priveşte manevrele folosite pentru intervenţia rapidă. Trebuie ştiut că atât protocoalele de resuscitare, cât şi şi indicaţiile în cazul situaţiilor de urgenţă sunt diferite în cazul copiilor. Ceea ce trebuie să mai reţină părinţii este că, din păcate, există şi situaţii în care nepriceperea sau panică de moment pot duce la greşeli. Aceste greşeli în situaţiile de urgenţă în care sunt implicaţi copiii apar în urma reacţiei exagerate şi a panicii care, fără să vrem de multe ori, se ivesc şi ne perturbă calmul şi reacţia corectă de moment.

Calmul şi apelul la 112 sunt cele mai bune decizii de moment

Un sfat foarte important pe care l-a mai acordat medicul Bogdan Aignatoaie a fost cel referitor la cea mai potrivită atitudine în caz urgenţă. Specialistul le-a spus părinţilor că păstrarea calmului, evaluarea rapidă a situaţiei şi acordarea primului ajutor concomitent cu apelarea 112 sunt cele mai bune lucruri pe care un părinte le poate face pentru salvarea vieţii copilului sau. Acest lucru nu înseamnă că părintele nu poate interveni pe loc. Manevrele de resuscitare, pe care medicul le-a şi exemplificat în detaliu la eveniment, pot fi începute de cei de la faţa locului, studiile arătând că şansele de resuscitare sunt mult mai bune atunci când manevrele de salvare sunt aplicate rapid. De aceea există şi lanţul supravieţuirii, o noţiune ce descrie toţi factorii fără de care resuscitarea are şanse minime. Prima verigă a acestui lanţ este acordarea primului ajutor de bază concomitent cu apelul la 112, după care urmează preluarea manevrelor de resuscitare de echipele specializate, această muncă în echipa părinte – medic având şanse de reuşită crescute în cazul în care situaţia de urgenţă a fost anunţată imediat şi s-a acordat primul ajutor.

Alături de publicul prezent la Întâlnirile TDM Constanţa s-au aflat, la fel că la ediţiile anterioare ale Întâlnirilor TDM din Constanţa, membrii echipei Micul Picasso. Aceştia au reuşit să le aducă multe zâmbete pe chipurile copiilor din City Park Mall, care au văzut cum le prind contur cele mai năstruşnice şi mai colorate idei.

Foto credit: Poze Despre Fericire

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa