Știi care sunt cu adevărat cele mai murdare locuri cu care au contact cei mici?

Iulia Mirică
cele mai murdare locuri cu care au contact cei mici totul despre mame

Află care sunt cele mai murdare locuri cu care au contact cei mici și cum îi putem proteja împotriva microbilor

Lumea este plină de locuri murdare, pline de microbi, însă nu poți trăi cu această frică nonstop și nu poți nici să nu le dai voie copiilor să atingă lucrurile din jurul lor. Poți, în schimb, să îi înveți să se spele pe mâini și să menții locurile-cheie din casă curate. Pentru aceasta, ți-am pregătit o listă cu cele mai murdare locuri cu care au de-a face cei mici:

1. Parcurile și locurile de joacă din interior

Cu atât de mulți copii care se joacă într-un loc izolat, punându-și mâinile murdare pe față și apoi pe haine, nu este de mirare că zonele de joacă se numără printre cele mai murdare locuri. Evident, nu va trebui să eviți aceste excursii distractive, dar după ce au terminat joaca, copiii ar trebui să se spele pe mâini pentru cel puțin 30 de secunde, după care să clătească mâinile cu apă caldă. Îi poți învăța să se spele pe mâini cu apă și săpun, în timp ce cântați melodia preferată, pentru a te asigura că nu se grăbesc. Și că îndepărtează și mizeria de sub unghii.

2. Baia de la școală

Majoritatea copiilor nu folosesc apă și săpun după ce merg la toaletă, ceea ce înseamnă că pleacă de la baie cu bacterii din fecale periculoase pe mâinile lor. În mod normal, ar trebui să-l înveți pe cel mic să se spele pe mâini, dar ai putea să ți iei și un gel de curățare cu cel puțin 60% alcool, pe care să îl aibă la îndemână.

3. Chiuveta din bucătărie, de acasă

Sigur, este o idee inteligentă să-i lași pe cei mici să-și spele vasele după ce termină de mâncat, dar asigură-te că se spală foarte bine pe mâini după aceea. Un studiu a dezvăluit faptul că în chiuveta din bucătărie sunt de 1000 de ori mai multe bacterii decât într-o toaletă, ducând-o aproape în topul celor mai murdare locuri. O parte din motivul pentru care se întâmplă acest lucru este că dezinfectăm toaletele mult mai bine decât chiuvetele din bucătărie. De asemenea, chiuveta ajunge să aibă foarte multe bacterii periculoase provenite din mâncare, precum listeria, bacteria E.coli sau salmonella, răspândită din carnea crudă și legumele care au fost tăiate pe tocătoare.

Despre listerioză, infecția cu listeria, poți citi pe larg aici: Listerioza la copii

4. Cișmelele din oraș

Ai văzut vreodată un copil care a pus direct gura pe cișmelele din parcuri. Da, te face să te neliniștești, deoarece știi că sunt pline cu microbi. Ce mai bună protecție este să-i dai o sticlă cu apă celui mic în rucsăcel. De asemenea, învață-l să țingă gura departe de cișmea și să lase apa să curgă timp de cel puțin cinci secunde îninate de o bea. O altă recomandare este să se spele pe mâini după aceea.

5. Scaunele din mașină

Poți doar să vezi când cel mic scapă diferite firimituri sau bucăți de mâncare pe scaunul de mașină și să-ți faci o idee. Un studiu din Marea Britanie a constatat că scaunul de mașină al copilului conține de două ori mai multe bacterii dăunătoare decât o toaletă, fiind unul dintre cele mai murdare locuri pentru copii. Deci asigură-te că se spală pe mâini înainte și după ce ies din mașină, pentru a preveni înmulțirea bacteriilor și îmbolnăvirea celor mici. De asemenea, este recomandat ca, de două ori pe an, să scoți toate carpetele din mașină și husele de la scaune și să le speli în apă rece. După care să le lași între 12 și 24 de ore să se usuce în aer liber.

6. Oriunde își lasă pantofii

O modalitate ușoară și rapidă de a reduce cantitatea de microbi din casă este o înțelegere cu toți membrii familiei de a-și lăsa pantofii la ușă, imediat ce intră în casă, și de a se spăla pe mâini după aceea. Pantofii tăi și cei ai copiilor sunt plini de bacterii, dar și de substanțe cum ar fi pesticidele, metalele grele, benzina sau alergenii.

7. Baia de acasă (mai ales atunci când folosesc prosoape de mâini)

Baia este, în general, o zonă cu mulți microbi și mulți copii nu se spală pe mâini după ce merg la toaletă. Cu toate acestea, s-ar putea ca nu toaleta să fie lucrul care să te îngrijoreze cel mai mult, ci prosoapele de mâini. Potrivit directorului Centrului de Mediu, Știință și Evaluarea Riscurilor de la Universitatea din Arizona, virusurile (precum cel al gripei) se simt bine în medii umede, cum ar fi un prosop jilav, pe care copiii pur și simplu îl folosesc pentru a șterge mâinile curate. Este recomandat să usuci cu atenție prosoapele între utilizări.

Atenție, însă, germenii nu sunt atât de înfricoșători precum am putea crede. Există studii și teorii care spun că expunerea la germeni este importantă pentru dezvoltarea sistemului imunitar și obsesia pentru curățenie în societatea noastră a contribuit la dezvoltarea alergiilor. Fii inteligentă și învață-l pe cel mic să se spele pe mâini atunci când e nevoie și sunteți deja pe calea cea bună!

Despre riscurile igienei excesive am mai scris aici: Joaca în noroi e sănătoasă

Nu uitați să ne dați un like pe Facebook, dacă nu ne-ați dat deja, pentru a fi la curent cu tot ce publicăm!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa