Cod roșu de păduchi în capul copilului! Cum scapi de ei fără bătăi de cap? (P)

Theodora Fintescu, redactor
copil paduchi pieptane

Când aveam 5- 6 ani, am călătorit o noapte cu trenul până la mare. Eram doar eu cu mama, tata venea cu mașina după câteva zile. Urma să ne cazăm la mătușa mea de la Constanța, ca în fiecare an, și să stăm acolo două săptămâni. Cum nu am reușit să prindem locuri la cușetă, am călătorit la clasa a II-a, pe niște banchete maro infecte, roase de vreme. Cu noi în compartiment era o familie tare gălăgioasă: doi copii sfătoși tare și cu părinți certăreți. Asta imi amintesc eu despre călătorie. Asta și faptul că, dormind în fund, imi cădea capul ba pe mama, ba pe unul dintre copiii familiei, ceva mai mare decât mine.

Ajunse la mătușa mea, în timpul sesiunii de pupături de revedere, mă trezesc plesnită de-a dreptul pe frunte de femeie. Găsise un paduche, primul din viața mea (nu și ultimul). O oră mai târziu, și eu și mama stăteam cu niște prosoape imense în cap, după ce mătușa ne aplicase tratamentul clasic de despăduchere cu gaz. Peste părul tratat aveam o pungă ”de un leu” și peste pungă, prosopul. Am și acum, după mai bine de 30 de ani, senzația de usturime a scalpului, de miros de gaz și amintirea durerii de la pieptănatul riguros, cu un pieptene cu dinți mici și deși, care m-a scăpat de ouă.

Uite, mami! Îmi stă bine șapca cu păduchi?

Aceasta este cea mai puternică amintire a mea de la mare din perioada copilăriei. Toată vacanța acolo am stat stresată ca nu cumva să reapară mișcători în parul meu și să fie mama nevoită să mă tundă, așa cum avusese mătușa grijă să mă sperie când mă plângeam că mă ustură scalpul de la gaz. A doua întâlnire cu păduchii a fost însă mult mai simpatică.

Anul trecut, fetița mea de 5 ani, care ieșise afară la joacă, a apărut în casă cu o șapcă necunoscută pe cap. ”Ia uite, mami! Îmi stă bine? E a Ilincăi, i-a pus-o mama ei pe cap că are păduchi, dar ea a fost drăguță și mi-a dat-o mie!” Cu o mână i-am scos șapca de pe cap, cu alta am luat telefonul să o sun pe mama Ilincăi să văd ce e cu păduchii. Nu a mai fost nevoie să sun, că am găsit un mesaj de la ea, trimis dimineața, necitit: ”Cod roșu de păduchi la Ilinca: am dat-o cu gaz aseară, azi am lăsat-o afară. Spune-le copiilor să nu stea prea aproape de ea!” Prea târziu însă. Nu am văzut mesajul la timp pentru a-mi atenționa copiii sau pentru a-i ține departe de Ilinca. (Înțelegerea noastră, a mamelor din grup, este să trimitem mesaj de avertizare la fiecare situație riscantă, de la boli ale copilăriei la viroze).

La două zile după, fata a început să se scarpine și, noi, toată familia, odată cu ea. M-a cuprins brusc o stare de nervozitate și stres, amintindu-mi mirosul de gaz și pielea iritată din cauza păduchilor din copilărie. Am fost însă destul de rațională și i-am scris SMS pediatrului, mai ales că trebuia tratat și copilul nostru mai mic, de 3 ani. Răspunsul lui a fost scurt: Paranix. Urmați corect toate instrucțiunile de pe prospect! Ceea ce am și făcut.

Iată procedura, urmați-o pas cu pas și scăpați rapid de musafirii nedoriți. Dacă vă bate gândul să folosiți leacuri tradiționale, cum e gazul, gândiți-vă de două ori. Dr. Gabriela Șuiu, medic pediatru, atenționează asupra efectelor periculoase ale unui astfel de tratament. Ea spune că pot apărea leziuni la nivelul scalpului, care se pot suprainfecta, și în cazul acestor complicații se impun tratamente mai puternice.

Tratamentul în 5 pași

Tratamentul cu Paranix omoară, prin sufocare și deshidratare, în doar 10 minute de la aplicare, atât păduchii, cât și ouăle lor. Procedura e următoarea:

Pasul 1. Verificați capul de păduchi și ouă folosind un pieptene special (îl găsiți la farmacie, împreună cu soluția Paranix). Pieptănați la lumina zilei, șuviță cu șuviță, verificând cu atenție rădăcina părului, zona de după urechi și părul de pe ceafă, acestea fiind zonele preferate de păduchi. După ce părul e bine pieptănat, spălați pieptenele cu apă și săpun și puneți-l deoparte, pentru că veți mai avea nevoie de el.

Pasul 2. Aplicați șamponul pe părul uscat, încercând să cuprindeți toate zonele, păr și scalp. Masați de la rădăcini spre vârfuri, insistând la ceafă și în spatele urechilor. Lăsați șamponul să acționeze 10 minute.

Pasul 3. Când au trecut cele 10 minute, adăugați apă cât să se formeze spumă și spălați bine părul. Apoi clătiți bine.

Pasul 4. Luați din nou piepetenele și pieptănați bine părul ud pentru a îndepărta păduchii și ouăle. Împărțiți părul în patru șuvițe: de la frunte la ceafă și de la o ureche la cealaltă. Pentru părul lung, puteți împleti fiecare șuvită. Separați apoi fiecare șuvitță în șuvițe cât mai subțiri, astfel încât scalpul să fie vizibil. Pieptănați fiecare șuviță cât mai aproape de scalp. Cu ajutorul pieptenului, îndepărtați toți păduchii și/sau ouăle pe care le găsiți. Pentru a evita reinfestarea, curățați pieptenele după fiecare șuviță cu o dischetă de bumbac sau puțină vată. Pieptănați întotdeauna pornind de la rădăcină spre vârf.

Pasul 5. După șapte zile, repetați toată procedura, pentru a vă asigura că eliminați orice ou care ar fi putut ecloza de la începutul tratamentului.

Produsul poate fi folosit de câte ori e necesar

În locul șamponului Paranix puteți folosi sprayul Paranix, respectând aceiași pași, cu următoarele două diferențe: sprayul se lasă să acționeze 15 minute, iar apoi spălați părul cu șamponul obișnuit.

Pare muncă de Sisif, nu? Ei bine, doar pare. Odată ce învățați procedura, lucrurile merg repede. Ideal ar fi ca toți membrii familiei să înceapă tratamentul în aceeași zi. Altfel, cei care au scăpat de păduchi pot lua din nou de la cei netratați încă. Și o altă măsură esențială: decontaminați tot ce e în jur. Spălați hainele, așternuturile, prosoapele și alte obiecte (perii de par, piepteni etc.) care au intrat în contact direct cu scalpul, la 60°C. Aspirați cu atenție casa și mașina, apoi aruncați sacul aspiratorului.

Produsul poate fi folosit atât de adulți, cât și de copiii de peste 2 ani. Păduchii nu pot deveni rezistenți la Paranix, deoarece modul sau de acțiune este mecanic, nu chimic. Dacă cineva din familie se reinfectează, puteți utiliza din nou Paranix fără niciun risc.

Sfatul nostru este să nu așteptați apariția păduchilor, ci să preveniți această situație. O puteți face cu ajutorul șamponului sau a sprayului de prevenție Paranix. Pot fi folosite în perioadele în care se anunță la școală/ grădiniță că s-au găsit păduchi sau pur și simplu dacă cineva din mediul vostru are această problemă. Șamponul curăță părul ca orice alt produs de acest gen, are miros plăcut și lasă părul moale și strălucitor. Sprayul se aplică zi de zi, nu îngrașă părul, ci îi dă un miros plăcut și un aspect frumos. Protejează împotriva apariției păduchilor timp de 24 de ore și poate fi folosit pe perioade îndelungate.

Pe paranix.ro găsiți toate informațiile esențiale despre toată gama de produse împotriva păduchilor: pentru tratament și prevenție.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa