Complicațiile rujeolei au cauzat încă un deces: o fetiță de 2 ani din Caraș-Severin

Geta Roman, director editorial
rujeolă

Complicațiile rujeolei au dus la moartea unui copil din Caraș-Severin, respectiv o fetiță de doi ani nevaccinată. Numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România este de 2433, dintre care 16 decese

Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor Transmisibile anunță că numărul deceselor din cauza rujeolei a ajuns la 16.  În cele mai multe cazuri a fost vorba despre copii sub 2 ani, nevaccinați: 5 în județul Arad, 4 în Timiș, 3 în județul Dolj, 3 în județul Caraș-Severin și un caz în București. „Fetița era din localitatea Ersig. Avea doi ani și nu era vaccinată ROR. Micuța a fost internată în spital la data de 30 ianuarie, ora 22:47, cu diagnostic de suspiciune de rujeolă, febră mare. Pe durata internării, i s-au recoltat probe biologice, inclusiv ser pentru determinarea stării infecțioase și a primit tratament adecvat vârstei și simptomelor. Ca urmare a tratamentului, a apărut o stare de ameliorare simptomatică și o stare generală bună”, a declarat pentru Agerpres purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică (DSP) din Caraș-Severin, Daniel Botgros. El a mai menționat că în 2 februarie însă, în timpul vizitei medicului curant, fetița a intrat în stop cardiac și nu a mai răspuns la manevrele de resuscitare.

Medic pediatru: “Bebeluşii sunt protejaţi de anticorpii de la mamă doar în primele 4-6 luni”

Centrul pentru Prevenirea Bolilor Transmisibile mai anunță în ultima raportare că s-au înregistrat cazuri de rujeolă în 36 de județe, cele mai multe îmbolnăviri în Arad (520), Caraș-Severin (500), Timiș (340), Mureș (287). În harta de mai jos sunt notate toate cazurile și zonele în care au apărut.

rujeola, ianuarie 2017

În toată țara s-au înregistrat oficial peste 2400 de cazuri de rujeolă, așa cum se arată în tabelul de mai jos, care detaliază și vârstele. Numărul real al îmbolnăvirilor poate fi însă mult mai mare.

reartizare cazuri rujeola

Rujeola (pojarul) este o boală infecțioasă care adesea duce la complicații. Din 4 persoane care fac rujeolă una are nevoie de spitalizare, potrivit experților Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor Transmisibile. Pentru 1 din 1.000 de bolnavi de rujeolă (pojar), boala este mortală, î n special din cauza complicațiilor rujeolei, mai arată statisticile.

Imunizare de la 9 luni

Vaccinul împotriva rujeolei (pojarului) protejează copiii împotriva acestei boli. Ca măsură de limitare a extinderii rujeolei, Ministerul Sănătății desfășoară la nivel național o campanie de vaccinare a copiilor cu vârste cuprinse între 9 luni și 9 ani.

Un bolnav de rujeolă poate contamina până la 20 de persoane

„Pentru ROR (Rujeolă-Oreion-Rubeolă) imunizarea se face acum de la 9 luni pentru limitarea epidemiei. Se repetă doza la 12 luni și la 5 ani. Dacă se face înainte de 12 luni, imunitatea obținută este scăzută, dar permite sugarilor să treacă mai ușor prin boală, dacă o contactează. De aceea, este nevoie și de doza de la 12 luni, care asigură o imunitate acceptabilă patru-cinci ani. Pentru a obține imunitate de lungă durată (minimum 20 de ani) se face rapel la vârsta de cinci ani”, ne-a explicat medicul de familie Sandra Alexiu, vicepreședinte al Societăţii Naționale de Medicina Familiei.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa