DSP Constanța confirmă 22 de cazuri de meningită virală. ”Nu se poate vorbi despre o epidemie”

TOTUL DESPRE MAME
meningită bacteriană

UPDATE. În primele zile ale lunii octombrie, mai mulți copii din Constanța au fost duși de părinți la Spitalul de Boli Infecțioase prezentând simptome care ar indica meningită virală. Probele de sânge recoltate au fost trimise la Institutul Cantacuzino din Capitală, iar diagnosticul de meningită virală confirmat.  În prezent, sunt 22 de cazuri, începând cu 1 octombrie.

Cele 22 de cazuri ai fost confirmate la copii de vârstă preșcolară și școlară mică. Din fericire, aceștia provin din școli și din clase diferite, astfel că nu se poate vorbi despre un focar al bolii.

Potrivit directorului Direcției de Sănătate Publică Județeană Constanța,  Cristina-Mihaela Schipor, contactată de TOTUL DESPRE MAME, ”numărul cazurilor de meningită virală confirmate este, cu adevărat, mai mare decât în aceeași perioadă a anului trecut, însă nu putem vorbi despre o epidemie a acestei boli. Așa cum este de așteptat, schimbarea bruscă a vremii este unul dintre factorii care au dus la înmulțirea cazurilor de meningită virală”.

”Din fericire, nu vorbim despre cazuri grave, ci despre cazuri rezolvabile”, a subliniat directorul DSP.

Aceasta precizează că primele măsuri de luat în instituțiile școlare sunt cele legate de igienă. ”Se impune un triaj mai atent în unitățile de învățământ, iar primele simptome care sunt sesizate trebuie anunțate medicului școlar și medicului de familie. Igiena personală este foarte importantă: astfel, copiii trebuie îndemnați să se spele pe mâini foarte des, să strănute doar în batista personală, de preferat de unică folosință”, precizează  Cristina-Mihaela Schipor.

Meningita virală – simptome

Meningita poate apărea ca o complicație a unei banale răceli, a unei sinuzite sau a unei otite. Meningita poate debuta brusc, având simptomele caracteristice, și pentru orice suspiciune trebuie cerut de urgență sfatul medicului.

Meningita virală este o afecțiune destul de des întâlnită mai ales în rândul copiilor, cauzată de virusuri, în special de enterovirusuri, al căror sezon preferat este vara și începutul toamnei. Este contagioasă și poate fi contactată în urma contactului cu o persoană infectată, prin folosirea acelorași obiecte folosite de către aceasta, prin strănut sau tuse. Netratată la timp, meningita poate duce la complicații serioase.

Despre formele de meningită, simptomele, transmiterea și tratamentul acestei boli puteți citi în articolul Tot ce trebuie să știi despre meningita la copii.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa