Constipația la copii. Cum o previi și cum o tratezi pentru a nu deveni cronică

Iulia Mirică
constipatia la copii

Ceea ce mulți părinți nu realizează este că textura scaunului copiilor este un indicator mult mai fiabil al constipației decât frecvența. De asemenea, și cantitatea te poate ajuta să îți dai seama de starea de sănătate a micuțului. Părinții presupun că dacă cei mici nu au scaun în fiecare zi, aceștia nu sunt constipați. Însă greșesc.

Monitorizarea scaunului copilului, indiferent dacă este la toaletă sau în scutec, nu este distractivă, dar este o atribuțiune importantă a părinților, în toate etapele: în anii cu scutec, în timpul antrenamentului la oliță și, în special, odată ce antrenamentul la oliță s-a terminat.

De ce este atât de important să monitorizezi treaba mare a copilului? Deoarece constipația nu numai că este cauza primară a durerilor abdominale la copii, ci este și cauza directă a accidentelor de pipi sau caca, a infecțiilor recurente ale tractului urinar sau a udării patului. Cu toate acestea, constipația poate fi de multe ori nedetectată, deoarece semnele pot fi subtile.

Printre efectele provocate de constipație se numără și neputința copiilor de a merge în tabără sau să doarmă la un prieten, deoarece udă patul. Unii copii sunt tachinați de colegi din cauza accidentelor și chiar și învinovățiți de către profesori. Copiii internalizează vina asupra și se simt neputincioși, iar părinții se simt epuizați într-o luptă ce nu pare a avea sfârșit.

Toate aceste lucruri pot fi prevenite sau rezolvate prin monitorizarea scaunelor copilului și prin luarea urgentă de măsuri atunci când cel mic prezintă simptome ale constipării.

Ce să faci dacă cel mic e constipat?

Ce se întâmplă dacă cel mic face treaba mare tare? Acest lucru depinde de vârsta copilului, precum și de alte simptome care pot fi prezente. Este important pentru copii să mănânce în primul rând alimentel integrale (în special fructe și legume), să rămână activi și să bea multă apă.

Cu toate acestea, stilul de viață schimbat nu va rezolva singur constipația cronică. Toate sucurile de prune și de varză din lume nu vor disloca o masă împietrită de scaun, care apasă pe vezica urinară. Laxativele osmotice s-ar putea să funcționeze în unele cazuri, iar în altele supozitoarele cu glicerină sau chiar clismele. Discută întotdeauna cu medicul tău despre ce tratament este potrivit pentru copilul tău.

Iată câteva sfaturi de urmat în caz că vă confruntați cu constipația la copii:

  • asigurați-vă că cel mic bea o cantitate suficientă de apă
  • dați-i suc de mere, de pere sau de prune (dacă are mai mult de 6 luni)
  • asigurați-vă că mănâncă alimente bogate în fibre (fasole, spanac, mazăre, piersici etc)
  • folosiți produse din grâu integral

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa