Copiii vaccinați pot face TBC! Campanie de Ziua Mondială a Tuberculozei

Geta Roman, director editorial

Copiii vaccinați pot face TBC la orice vârstă, însă cei mai mulți o fac între 1 și 4 ani. Vaccinarea făcută la naștere protejează de formele severe de TBC, însă apariția bolii nu este exclusă. Vestea bună este că tratamenul făcut corect permite vindecarea

Deși România face progrese an de an în combaterea și controlul tuberculozei, rămâne în continuare pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul de cazuri și la incidența tuberculozei. Una dintre cauze este și aceea că în România încă nu sunt disponibile toate medicamentele pentru formele grave de TB (multidrog rezistentă și extensiv rezistentă). O altă cauză este lipsa de informare a populației. „Dacă ar fi informați, mai mulți oameni s-ar prezenta din timp la medic și ar avea șanse mai mari de vindecare. Dacă mai multe laboratoare din țară ar dispune de tehnici moderne de diagnosticare rapidă a tuberculozei, dacă ar avea la dispoziție toate medicamentele necesare, iar pacienţii ar primi suport psiho-social adecvat, medicii ar salva mai multe vieți decât o pot face acum”, avertizează reprezentanții Romanian Angel Appeal, care au organizat alături de alte ONG-uri cu expertiză în domeniu, mai multe evenimente cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Tuberculozei, care are loc în fiecare an în 24 martie.

Cum se transmite

Tuberculoza se transmite prin aer, deci toți suntem expuși riscului de îmbolnăvire. Anual, pe data de 24 martie, peste tot în lume se marchează Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei (ZMTB), în conformitate cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății. De ce 24 martie? Pentru că, în data de 24 martie 1882, dr. Robert Koch a prezentat rezultatul cercetărilor sale cu privire la agentul patogen al tuberculozei. Cu toate că tratamentul antituberculos eficient a apărut de abia după 1950, descoperirea lui R. Koch a fost cea care a deschis drumul în diagnosticarea și tratarea acestei boli.

Peste 200.000 de decese la copii, în lume, anual

Specialiștii țin să atenționeze asupra faptului că și copiii vaccinați pot face TBC. Potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătații, în fiecare an în lume cel puțin 1 milion de copii se îmbolnăvesc de tuberculoză, copiii reprezentând 11% din numărul total de cazuri de TBC.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

În anul 2015, 210.000 de copii au murit din cauza tuberculozei. Cercetătorii estimează că cel puțin 67 de milioane de copii sunt infectați cu TBC (latenta) și sunt la risc de a face boala în viitor. Mai mult, în lume în jur de 25.000 de copii dezvoltă TBC multidrog rezistent în fiecare an.

Factori de risc pentru copii:

  • Orice copil care trăiește într-un loc unde există multe cazuri de infecție de TBC se poate îmbolnăvi, chiar dacă este vaccinat (Romania continuă să aibă o problemă gravă la acest capitol).
  • Copiii cu un sistem imunitar vulnerabil, cum ar fi bebelușii, cei malnutriți sau cu diverse boli cronice, au riscul cel mai mare de a se îmbolnăvi. Riscul este foarte mare la mamele infectate cu HIV.
  • Copiii cu TBC provin adesea din zone sărace și trăiesc în comunități vulnerabile unde poate fi dificil accesul la servicii de sănătate.
  • Copiii cu TBC sunt adesea nediagnosticați din cauza faptului că simptomele nu sunt specifice și a lipsei de echipamente (din păcate, rețeaua de diagnostic din România este într-o stare deplorabilă).

Semnele TBC la copii

Dat fiind specificul organismului tuberculoza la copii se manifestă diferit comparativ cu adulţii. Deseori, copiii au simptome generale ale bolii: oboseală, lipsa poftei de mâncare, pierderea greutății corporale, febră periodică până la 37,1 -37,5°, mărirea ganglionilor limfatici în zonele gâtului, bărbiei, subsuorilor, inghinală.  Părinţii ar trebui să se alerteze atunci când:

  • copiii mici nu mai cresc ponderal sau slăbesc, devin capricioşi;
  • copiii de vârstă şcolară obosesc frecvent, devin somnoroşi după efort fizic, se plâng de dureri de cap şi nu reuşesc să se concentreze la lecţii, devin irascibili;

La manifestarea simptomelor menţionate, trebuie solicitată asistenţa medicului de familie.

Cei mai sensibili faţă de tuberculoză sunt copiii până la vârsta de 3 ani, în special în primul an de viaţă. La această vârstă capacitatea de autoprotecţie a organismului este slab dezvoltată. De asemenea, sunt predispuşi la infecţie copiii şi adolescenţii la vârsta de 10-11 ani şi 14-15 ani, faptul fiind cauzat de creşterea rapidă şi schimbările hormonale din organismul copilului, care scad rezistenţa sistemului imun.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa