Copilul are degerături. Cum acordăm primul ajutor?

Veronica Guzun, redactor

Degerarea nu este un fenomen chiar atât de rar și poate avea loc și dacă un copil a stat afară în ger de -10 grade, timp de doar o oră. Cum arată degerăturile și care e primul ajutor pe care îl putem acorda copilului în această situație? Iată câteva sugestii oferite de site-ul pentru părinți ivona.bigmir.net.

Obrajii roșii este o reacție naturală a omului la frig. Însă dacă obrajii devin albi înseamnă că sângele se retrage, altfel spus, organismul a ”deconectat” acea porțiune de la rețeaua de furnizare a sângelui, pentru a conserva mai eficient căldura pentru alte părți ale corpului.

Când copilului îi este frig, capilarele se spasmează, iar din degetele înghețate se retrage sângele și ele devin anormal de albe. Țesuturile nu mai sunt alimentate și, deși la temperaturi mici schimbul de substanțe din celule încetinește și pot supraviețui fără oxigen o perioadă prelungită, fenomenul este totuși unul periculos.

Degerarea poate fi chiar mai gravă decât arsura, pentru că în al doilea caz copilul simte temperatura ridicată și retrage mâna repede. Însă în frig poate să nu-și dea seama ce i se întâmplă.

Cum protejăm pielea bebelușului pe timp de iarnă. Șapte recomandări

Atenție: degerăturile de gradul doi și trei apar după 6-12 ore de la expunerea în ger. Dacă ați remarcat pe corpul copilului bule cu lichid sau porțiuni de un roșu intens, trebuie să bandajați atent locul cu o compresa sterilă și să mergeți la medic. Dacă suprafața afectată este mai mare decât palma copilului, consultați un medic de urgență.

Primul ajutor în caz de degerături

Dacă după ce a fost afară copilul se plânge că nu își simte mâinile și îi sunt albe ca varul, trebuie să-I acordați primul ajutor. În niciun caz nu frecați mâinile sau nu le puneți în apă caldă. La degerare, temperatura pielii ajunge la 10–15 °С, sau și mai puțin. Deci dacă îi puneți mâinile în apă de +30 °С, pe piele se va simți ca apa fiartă.

Pielea fină a copilului trebuie încălzită încet și treptat. Îmbrăcați-i mănuși uscate din lână moale și dați-i un ceai cald de tei cu miere, pentru că acestea vor contribui la restabilirea circulației sângelui în porțiunile blocate.

Copilul trebuie să țină mănușile pe mâini până când degetele revin la culoarea lor naturală, rozalie, mobilitatea mâinii se restabilește și copilul simte că îl frige puțin. Poate dura și o oră, important este să își recapete simțul tactil.

Dacă ți-a plăcut acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa