Copilul are diaree și vărsături? Ar putea fi infecție cu norovirus. Cum se tratrază

Norovirusul este o infecție virală care cauzează greață, diaree, vomă și dureri de burtă. Cei mai mulți își revin după una sau două zile, dar copiii și mai ales sugarii prezintă risc mai mare de complicații, având nevoie uneori de internare în spital.

Geta Roman, director editorial
infecție cu norovirus

Infecțiile gastrointestinale pot afecta pe oricine, la orice vârstă. Pe lângă cunoscutul rotavirus, pentru care exista vaccin, însă doar pentru unele forme, s-au înmulțit cazurile de infectii cu norovirus sau adenovirus. Explicăm pe îndelete cu sprijin de la experți. Vorbim pentru început despre temuta infecție cu norovirus.

Se răspândește ușor, este greu de diagnosticat

Norovirusul este o infecție virală care cauzează greață, diaree, vomă și dureri de burtă. Cei mai mulți își revin după una sau două zile, dar copiii și mai ales sugarii prezintă risc mai mare de complicații, având nevoie uneori de internare în spital.

Acest virus este extrem de contagios. Sunt suficiente 18 particule de norovirus pentru a infecta pe cineva. Prin comparație, virusul gripei are nevoie de o sută până la o mie de particule de virus pentru a cauza infecția.

Un alt motiv al răspândirii rapide este legat de faptul că persoanele infectate pot continua să răspândească virusul chiar și după ce se simt mai bine, iar semnele de boală dispar complet.

Norovirusul este greu de diagnosticat clar. Testele care pot confirma cu siguranță virusul sunt scumpe si de lungă durată, așa că nu există date clare despre câți copii sunt afectați în fiecare an.

Dr. Anca Cochino: „Pacientul poate rămâne contagios 2-3 săptămâni”

Medicul pediatru Anca Cochino răspunde mai jos la câteva întrebări pe care orice părinte le are când vine vorba despre infecțiile gastrointesinale.

TDM: În ce măsură se fac analize pentru depistarea unor virusuri precum norovirus și adenovirus în România?
Dr. Anca Cochino:
Se fac analize și la stat (în spitale de pediatrie și spitale de boli infecțioase) și la particular. Este posibil sa fie mai bine aprovizionați cu kituri de analize cei de la spitalele și policlinicile particulare.

Sunt anumite perioade din an în care aceste virusuri gastrointestinale sunt mai frecvente?
Teoretic, sunt mai răspândite în lunile de iarnă. Practic avem și vara îmbolnăviri, mai ales când sunt oamenii în concedii; în aceste din urmă cazuri piscinele hotelurilor sunt sursa de infecție.

Cum se trateaza aceste virusuri la copii?
Virozele digestive sunt boli autolimitate, se vindeca „de la sine”. Organismul răspunde inițial prin apărarea nespecifică, răspunsul comun la orice infecții virale, apoi, după câteva zile, face anticorpi care „se lupta” cu virușii,  și îi elimina din corp. Uneori, după boală, se poate ca un pacient sa rămână contagios 2-3 săptămâni. Virusul se elimina prin scaun.

Dacă simptomele sunt severe, copilul varsă mult, are scaune multe sau febră mare, poate necesita internare și tratament specific (antitermice, perfuzii de rehidratare, antidiareice). În marea majoritate a cazurilor boala se vindeca în 4-5 zile, fără consecințe pe termen scurt, mediu sau lung.

Sunt copiii mai mici expuși unor riscuri mai mari dacă contactează aceste virusuri?
Sugarii mici care fac aceste boli sunt mai predispuși riscului deshidratării și necesită frecvent spitalizare.

Ce regim alimentar ar trebui sa urmeze un copil afectat de astfel de virusuri gastrointestinale?
Regimul alimentar este unul clasic „de diaree”: lichide destule  (apa, ceai de menta, compot de mere neîndulcit, lapte fără lactoză), pilaf de orez și morcovi, supă de zarzavat (morcovi în special, pătrunjel, puțin ardei) cu sare, fără zeamă de carne, carne fiarta separat sau la grătar, măr copt, banane, paste cu brânză de vaci foarte proaspătă făcută în casa, budincă de orez cu mere la cuptor, orez cu lapte fără lactoza, lapte fără lactoză cu cereale de orez pentru sugari.

Sute de mii de cazuri de infecție cu norovirus, anual, în SUA

Studii făcute în SUA pentru a se observa prezența norovirusului au arătat rezultate neașteptate. Pentru a-și face o mai buna idee despre răspândirea virusului, cercetătorii au colectat mostre din spitale, camere de urgență și clinici ambulatorii de la copii sub cinci ani care au avut simptome gastrointestinale acute. Mostrele au fost testate pentru rotavirus și norovirus.

Norovirusul a fost detectat la 21% dintre copiii sub cinci ani. Rotavirusul a fost găsit la doar 12 procente dintre copiii din aceeași grupă de vârstă. Norovirusul a fost de asemenea găsit la patru procente dintre copiii sănătoși testați.

Autorii studiului estimează că în SUA, aceste date ar însemna că 14.000 de copii sub cinci ani ar fi spitalizați anual din cauza norovirusului, și alți 281.000 ar merge la urgență. Aproximativ 627.000 de copii și-ar vizita medicul datorită norovirusului, potrivit studiului. „Acest studiu nu însemnă că norovirusul se răspândește mai mult, ci doar că procentual, norovirusul este responsabil pentru mai multe afecțiuni gastrointestinale,” precizează doctorul Kenneth Bromberg, director al Centrului de Cercetări din cadrul Brooklyn Hospital Center, New York City.

Nu gătiți altora dacă aveți un virus digestiv!

El spune că deoarece norovirusul este atât de contagios, este probabil ca mulți dintre părinții copiiilor să fi fost și ei infectați.

Pe viitor, ar putea fi disponibil un vaccin pentru norovirus. Deocamdată, spălatul sârguincios al mâinilor și o igienă riguroasă rămân apărarea principală împotriva norovirusului. Foarte importantă este și spălarea suprafețelor de lucru în bucătărie și spălarea fără economie de apă a fructelor și legumelor. Dacă cineva infectat atinge alimentele, infecția poate fi răspândită prin mâncare. De asemenea, medicii recomandă părinților cu afecțiuni gastrointestinale să evite să gătească.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa