Copilul s-a îmbolnăvit: cum să rămâni cât mai aproape emoţional de el

Roxana Ristache
s-a imbolnavit

Copiii se îmbolnăvesc destul de des. În câteva ore, de la o simplă febră, lucrurile se pot complica enorm. Ce faci? E mai bine să stai acasă cu cel mic sau să mergi la serviciu? Să îl îngrijeşti tu sau să cauţi ajutor specializat? Cât e bine să alinţi copilul atunci când e bolnăvior? Vei afla răspunsuri la aceste întrebări în cele ce urmează!

Cum să te porţi cu copilul când e bolnav

Când copilul este bolnav, de cele mai multe ori părinţii au tendinţa să devină excesiv de protectori. Îl supreveghează, îl cocoloşesc pe cel mic în continuu.

Un alt “păcat” al părinţilor,  atunci când cei mici sunt bolnavi,  este permisivitatea crescută. Adică cel mic are voie să facă o grămadă de lucruri care îi sunt interzise când e sănătos. Spre exemplu, părinţii îi dau voie copilului să stea seara până mai târziu sau să mănânce mai multe dulciuri. Îţi sună familiar? Faci şi tu acelaşi lucru? Da, ştiu, ţi-e milă de suferinţa lui şi încerci să i-o alini cât de cât!

Numai că aceste comportamente, protejarea şi permisivitatea excesive, nu îl vor ajuta deloc pe copil. Nici pe durata bolii, nici după însănătoşire. Din contră, îi vor crea o stare de confuzie, deoarece toate regulile cunoscute de el au fost încălcate! Şi nu de oricine, ci chiar de părinţii lui.  Totodată, copilul învaţă că boala este o modalitate prin care poate obţine aproape tot ceea ce îşi doreşte şi nu primeşte în mod obişnuit.

  • Despre atașament și cum stabilești relația ideală cu copilul tău afli în detaliu din cartea Iubire necondiționată pentru copilul tău . Este o pledoarie puternică pentru respect, cooperare și acceptare, care pune sub semnul întrebării instrumentele tradiționale de educație, în special pedepsele și recompensele.

De aceea, în perioadele când copilul este bolnav, încearcaţi să nu îl cocoloşiţi prea mult şi nici să îi limitaţi activităţile curente, dacă nu este necesar. Este important să menţineţi rutina familiei şi să respectaţi regulile obişnuite. Adică faceţi pe cât posibil toate acele activităţi pe care le făceaţi când cel mic era sănătos: aceeaşi oră de culcare, pe cât posibil aceleaşi alimente, mesele luate la aceeşi oră, acelaşi timp petrecut la televizor sau pe tabletă.

E important să reţineţi şi să îi transmiteţi copilului că chiar dacă suferă, boala nu îi dă un statut special!

Cum te poate ajuta intuiţia să ştii ce trebuie să faci

Copilul are nevoie nu numai de tratament medical, ci şi de atenţie şi îngrijire din partea părinţilor, atunci când suferă. De multe ori, alinarea copilului bolnav vine de la căldura braţelor mamei. Iar intuiţia maternă joacă un rol fundamental în tratarea celui mic.

Mayam Bialik vorbeşte în lucrarea „În braţele mele şi dincolo de ele” de două modalităţi prin care intuiţia te poate ajuta în relaţia cu micuţul tău, atunci când suferă.

 Nu te îndoi niciodată când simţi că ceva e în neregulă cu copilul tău

Atunci când părintele este prezent activ în viaţa copilului şi este atent la el, acesta simte intuitiv dacă este ceva în neregulă cu micuţul. Da, intuiţia îţi spune (poate înaintea medicilor) când copilul tău este bolnav! Nu uită că tu eşti persoana cea mai în măsură să îţi protejezi copilul. Faptul că faci ceea ce simţi în relaţie cu copilul tău bolnav nu înseamnă că îl cocoloşeşti.

 Fii atentă cum vorbeşti cu un copil care suferă

Faptul că spui lucrurilor pe nume, îl ajută pe copil să se liniştească. De asemenea, e important să îi fie recunoscute sentimentele şi să fie încurajat să îşi exprime durerea şi suferinţa. “Ţi-e  teamă de injecţie?”. Evită să îi spui  cum să se simtă sau cum să reacţioneze. Sunt celebre replicile de genul “Ce băiat mare şi plângi!” sau “N-ai de ce să plângi!”. Tot le fel, e de preferat să nu îi distragi atenţia copilului de la propria lui suferinţă, prin invitaţii precum: “Ia uite ce ţi-a adus tata!” sau “Nu vrei să ne jucăm cu maşinuţele?”.

De ce e bine să fii lângă copil când e bolnav

Cât de benefică e pentru copil prezenţa mamei atunci când nu se simte bine? O cercetare realizată de University of Pennsylvania a urmărit ce se întâmplă în amigdală (regiunea creierului responsabilă de procesarea emoţiilor) atunci când puiul de şobolan simte durere. În prezenţa mamei puiul a simţit mai puţină durere, comparativ cu situaţiile când mama a fost absentă. Cu alte cuvinte, prezenţa mamei alină durerea simţită, prin modificări inclusiv la nivelul creierului.

Un alt sudiu, realizat la Harvard, a arătat că micuţii se însănătoşesc mai repede când unul dintre părinţi rămâne cu ei acasă pe durata bolii.

Datele statistice demonstrează că numai simpla prezenţă a părintelui reduce perioada de spitalizare a copilului cu 31%. Mai mult, prezenţa părintelui în spital are şi o consecinţă educativă, pe termen lung: părinţii învaţă mai multe despre îngrijirea şi sănătatea copiilor, iar acest lucru ajută la prevenirea  îmbolnăvirilor ulterioare ale micuţilor.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde vei găsi informații cel puțin la fel de interesante.

Foto: Guliver

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa