Copilul are un ochi vânăt. Care este explicația?

De cele mai multe ori, un ochi vânăt nu indică neapărat existența unei probleme.

Culoarea albastră sau neagră a unui ochi este cauzată de sângele adunat din pielea pleoapei şi din zona ochiului. Acesta poate să apară din cauza unui traumatism în zona ochiului, iar această situație impune o vizită la medic pentru a vă asigura că ochiul nu a fost lezat. Culoarea vineție poate apărea şi din cauza unei traume la nivelul frunţii, potrivit experților citați de babycenter.com.

Mergeţi la medic ca să vă asigurați că este vorba de o simplă vânătaie, mai ales dacă nu ştiţi cum s-a întâmplat. Dacă ambii ochi ai copilului sunt vineţii după o traumă la cap sau dacă are o sângerare nazală sau sângerare în ochi, va trebui să îl duceți la medic fără să stați pe gânduri.

Dacă apar probleme de vedere sau nu-şi poate mişca ochiul cum trebuie sau are dureri mari, duceţi-l direct la urgenţă.

Alt tip de ochi vânăt apare atunci când copilul are alergii, ceea ce face ca ambii ochi să pară vineţi. Acestea sunt indicii clare de alergii.

Cum se tratează ochiul vânăt?

Pentru un ochi vânăt care înseamnă doar un mic traumatism, se administrează paracetamol sau ibuprofen la copii de cel puţin 6 luni, dacă nu se simt bine. Dacă a apărut și o umflătură şi copilul nu o suportă, se poate aplica compresă cu gheaţă cam 15 minute, de câteva ori pe zi în primele 48 de ore.

O pungă cu fermoar în care puneţi cuburi de gheaţă sau apă rece sau chiar o pungă de legume congelate este perfectă. Înveliţi punga cu o pânză curată şi puneţi-o pe piele cât timp copilul e ocupat cu altceva ca să îi fie mai uşor.

Nu puneţi punga învelită direct pe ochi, ci în jurul acestuia. Deşi gheaţa ajută mult la reducerea umflăturii, în privinţa vânătăii în sine nu aveţi ce face. Cele mai multe vânătăi trec în 10 zile, iar dacă nu trec în 14 zile, adresaţi-vă medicului.

Sursa: www.babycenter.com

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație ()