Cum a ajuns teama de autism să scadă numărul vaccinărilor pentru rujeolă

Vaccinul ROR nu provoacă autism, o arată foarte multe studii pe care le prezentăm în articolul de mai jos. Nevaccinând copiii, riscăm readucerea în actualitate a unor boli grave, precum rujeola.

Laura Udrea, redactor
rujeolă
Există o mulțime de dovezi că vaccinul ROR (rujeolă-oreion-rubeolă) nu cauzează autism și, cu toate acestea, mulți părinți refuză să-și vaccineze copiii. La noi, vaccinul se poate face începând cu vârsta de 9 luni. FOTO: Shutterstock

Suntem în epidemie de rujeolă, o boală extrem de contagioasă, cu cele mai multe complicații pentru tractul respirator și sistemul nervos central. Iar copiii nevaccinați, sub 5 ani, au cel mai mare risc să le dezvolte. De ce am ajuns aici și cum se face că mor copii și adulți din cauza unei boli prevenibile prin vaccinare?

Vaccinul care ar proteja copiii de această boală există în schema națională de vaccinare. Se numește ROR – rujeolă, oreion, rubeolă și prima doză de face la un an (în perioade de epidemie, vaccinarea începe la 9 luni). Pentru a preveni epidemile, rata de vaccinare la nivel național ar trebui să fie de 95%. Însă, în prezent, acoperirea vaccinală cu prima doză, la nivel național, este de 78%, iar cu doza a doua, de 62% dintre copiii eligibili, trendul fiind descrescător de mai mult de 10 ani, conform Ministerului Sănătății.

Scade rata de vaccinare, crește numărul îmbolnăvirilor de rujeolă

Scăderea numărului de vaccinări cu ROR nu se întâmplă doar la noi în țară. E un val care a cuprins Europa de Vest de mulți ani și care la noi a ajuns mai târziu. Într-un comunicat al Organizației Mondiale a Sănătății din aprilie 2023, se arată că rujeola a fost raportată în 17 țări din regiunea europeană a OMS de la începutul anului 2023. Peste 900 de cazuri au fost raportate până la sfârșitul lunii februarie, depășind numărul raportat pentru tot anul 2022. În 2021, un număr record de copii, aproape 40 de milioane la nivel global, nu au fost vaccinați împotriva rujeolei: 25 de milioane de copii au ratat prima doză și încă 14,7 milioane de copii au ratat a doua doză a vaccinului.

„Transmiterea susținută în comunitate a infecției cu virusul rujeolic este cauzată de acumularea unei mase receptive de copii care nu au fost vaccinați. Acoperirea vaccinală este redusă, 78% pentru prima doză, 62% pentru doza a doua. Când cazurile de rujeolă care se înmulțesc, ne pun probleme legate de sănătatea publică”, a afirmat recent ministrul Sănătății.

De altfel, scăderea cea mai mare la numărul de imunizări în România (sub 80% acoperire vaccinală) se înregistrează la vaccinul ROR. Și pandemia a jucat un rol în această situație. Un raport UNICEF avertizează că, în total, 67 de milioane de copii nu au beneficiat de vaccinuri între 2019 și 2021, gradul de acoperire vaccinală scăzând în 112 țări. Copiii născuți chiar înainte sau în timpul pandemiei depășesc acum vârsta la care ar fi trebuit să fie vaccinați în mod normal, fiind astfel necesară luarea unor măsuri prompte pentru a-i imuniza pe cei care nu au fost vaccinați și pentru a preveni epidemiile. De exemplu, în 2022, s-a înregistrat un număr dublu de cazuri de rujeolă față de anul precedent.

Lucrarea frauduloasă care a speriat părinții

Numărul mare de cazuri de autism înregistrate în ultimii ani datorită diagnosticării mai bune (se estimează că în România sunt peste 30.000 de copii afectați, în toată țara, în special băieți), precum și curentul antivaccinist au contribuit la scăderea numărului de vaccinări ROR.

Momentul în care s-a pus public problema legăturii dintre vaccinare și autism este anul 1998, când medicul britanic Andrew Wakefield a publicat în revista The Lancet un studiu care leagă autismul de vaccinarea ROR. Ulterior, studiul a fost retras și rezultatele lui anulate, după ce comunitatea științifică a semnalat o serie de erori metodologice și conflicte de interese care au marcat lucrarea coordonată de Wakefield. În ianuarie 2011, British Medical Journal a denunțat public cercetarea dr. Wakefield ca fiind „frauduloasă”. Autorii au declarat că doctorul a „falsificat datele” și rezultatele cercetărilor sale pentru a oferi vaccinului ROR o imagine proastă. Studiul lui a fost făcut pe doar 12 copii.

„Părinții nu mai percep riscurile pentru că bolile nu se mai văd”

Multe alte cercetări ulterioare au demontat teoria medicului britanic. Autismul apare oricând până la vârsta de trei ani, atât la copii vaccinați, cât și la copii nevaccinați, iar în majoritatea cazurilor primele semne clare pot fi observate în jurul vârstei de 1 an. Cea mai amplă cercetare asupra subiectului a fost făcută în Danemarca pe mai bine de 500.000 de copii imunizați și neimunizați. Studiul a arătat că rata autismului este similară la ambele categorii, chiar un pic mai ridicată la cei neimunizați. „Creșterea cazurilor de autism e strâns legată de diagnosticarea mai bună. Mulți dintre copiii cu tulburări neuropsihice au și probleme digestive”, sunt argumentele medicilor care nu susțin legătura autism-imunizare.

Un alt studiu, făcut public la începutul anului 2019, pe un eșantion de 650.000 de copii, născuți în perioada 1999-2010, confirmă ipoteză că nu există legătură între vaccin și autism. „Vaccinurile au fost victimele propriului succes. Au eradicat în lume boli precum poliomielita, variola. Părinții nu mai percep riscul pentru că bolile nu se mai văd în jur. În plus, tot datorită vaccinărilor a scăzut mortalitatea infantilă în toată lumea”, sunt argumentele fostului reprezentant al Organizației Mondiale a Sănătății în România, medicul Victor Olsavszky.

„Un caz sever din boala care nu există”

Postarea de pe pagina de Facebook a Spitalului Virtual pentru Copii din noiembrie 2023, a medicului pediatru Mihai Craiu, este un îndemn la reflectare adresat tuturor părinților care refuză să-și vaccineze copiii împotriva ROR. „Tocmai ce am văzut un caz sever din boala care nu există în România. În accepțiunea unor părinți nu trebuie să fie vaccinați copiii lor, pentru că bolile acestea, ale copilăriei, existau numai în timpul comunismului sau apar în țări africane. Sau cred, încă, în afirmațiile unui escroc căruia i-a fost retras dreptul de a practica medicina în UK (Andrew Wakefield). Acesta susținea că vaccinarea ROR sau MMR (rujeolă-oreion-rubeolă) produce autism, într-un articol «fabricat», retras de prestigioasa revistă Lancet. Rujeola există și produce complicații. Grave. Unele mortale”, scrie medicul pediatru.

Vaccinurile nu provoacă autism. Dovezi care susțin acest lucru

Nenumărate studii nu au arătat nicio legătură între vaccinuri și un risc crescut de tulburare a spectrului autismului.

Timerosalul din vaccinuri a fost eliminat

La sfârșitul anilor 1990, unii cercetători și-au exprimat îngrijorarea cu privire la cantitatea de timerosal (un conservant care conține mercur) găsită în multe vaccinuri din copilărie. În 1997, Agenția pentru Protecția Mediului (EPA) a redus cantitatea admisibilă de expunere la metilmercur, determinându-i pe unii să se întrebe dacă copiii ar putea fi expuși la niveluri excesive prin vaccinare. Deși timerosalul a fost folosit ca agent anti-contaminare de zeci de ani, vaccinurile împotriva difteriei, tetanosului și tusei convulsive (DTaP) au fost singurele vaccinuri recomandate sugarilor și copiilor care conțineau acest conservant până în 1991.

Cercetătorii au emis ipoteza că, pe măsură ce mai multe vaccinuri care conțin timerosal s-au adăugat schemei recomandate de vaccinare, doza de această substanță ar fi prea multă într-un timp prea scurt, ceea ce ar putea avea un impact asupra dezvoltării creierului. Astfel că, până în 2001, timerosalul a fost eliminat din majoritatea vaccinurilor (există încă în unele vaccinuri antigripale). Această decizie s-a bazat pe nivelurile considerate sigure pentru metilmercur (cel care se găsește în pește), care este structural foarte diferit de etilmercurul găsit în timerosal. Deși oamenii de știință au spus că timerosalul este mult mai sigur decât metilmercurul, au decis să-l elimine oricum din precauție.

Cu toate acestea, un studiu amplu publicat în Arhivele de Psihiatrie Generală în 2008 a constatat o continuă creștere a cazurilor de autism în California mult timp după 2001, după ce timerosalul fusese eliminat din majoritatea vaccinurilor. O serie de studii din alte țări au tras concluzii similare. Timerosalul a fost eliminat din vaccinuri în 1996 în Canada și în 1992 în Danemarca. Autismul este încă în creștere și în aceste țări.

Timerosalul se elimină din organism mai repede decât mercurul din pește

Cercetările publicate în revista Pediatrics în 2008 au arătat că bebelușii elimină timerosalul prea repede pentru ca acesta să se acumuleze în cantități periculoase. În cadrul studiului, cercetătorii au testat nivelurile de mercur din sânge ale copiilor argentinieni care au fost vaccinați (timerosalul era încă folosit drept conservant). Ei au descoperit că sugarii elimină timerosalul de aproximativ 10 ori mai repede decât mercurul din pește – atât de rapid încât nu se poate acumula în organism între dozele de vaccin.

„Acest studiu ajută la demascarea unei baze a teoriei vaccinurilor împotriva autismului, care susținea că bebelușii primeau atât de multe injecții care conțin timerosal, încât substanța chimică s-ar acumula în sânge și, în cele din urmă, ar trece la creier, unde ar putea avea teoretic un impact asupra dezvoltării”, spune autorul studiului, dr. Michael Pichichero, profesor de microbiologie, imunologie și pediatrie la Universitatea din Rochester Medical Center.

Vaccinul ROR nu a conținut niciodată timerosal

Mulți oameni cred astăzi că vaccinului împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei (ROR) are aceeași poveste cu cea a timerosalului. Dar cele două au fost întotdeauna probleme separate. De fapt, vaccinurile ROR nu au conținut niciodată timerosal.

Ce riscăm pe termen lung: revin epidemiile, copiii afectați pot rămâne cu sechele

Scăderea ratei de vaccinare riscă să readucă epidemii, iar primele semne se văd: avem din nou epidemie de rujeolă. În plus, România și Polonia numără 99% din toate cazurile de rubeolă din UE. Peste 100 de gravide din România fac anual rubeolă congenitală, boală care poate duce la nașterea de copii cu malformații. Pe lângă riscul de deces din cauza bolilor grave, există și cel al sechelelor cu care pot rămâne copiii neimunizați. Rămâne la decizia părinților ce preferă pentru copilul lor.

În timp ce vaccinurile pentru copii sunt sigure și eficiente, unii părinți ezită să-și vaccineze copiii. Ceea ce a dus la focare de boli care ar fi prevenite prin vaccinare. Cele mai frecvent credințe ale părinților, analizate într-o revizuire sistematică din SUA, includ faptul că vaccinurile pot provoca boli, sistemul imunitar al unui copil poate fi copleșit dacă primește prea multe vaccinuri simultan, vaccinurile conțin ingrediente dăunătoare, copiii mai mici sunt mai susceptibili la efectele adverse ale vaccinului, scopul vaccinurilor este obținerea de profit și imunitatea dezvoltată în mod natural este mai bună decât cea dobândită din vaccinuri.

Dacă ți-au fost utile informațiile din acest articol despre vaccinarea anti-rujeolă și legătura cu autismul, citește și:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa