Cum învață copilul să-și sufle nasul?

Ramona Dinescu

A-ți învăța copilul să-și sufle nasul este mai dificil decât pare, însă sfaturile experților de mai jos, pot fi folositoare.

Copilul meu cel mic a trecut bine de vârsta de 3 ani și nu reușesc să-l învăț să-și sufle nasul. Din păcate, nu reușesc nici să-mi amintesc ce tactică am adoptat cu primul copilul și mi se pare că el știe să-și sufle nasul din totdeauna.

Nasul înfundat și încărcat cu mucozități este extrem de supărător și pentru copii și pentru părinți. Majoritatea copiilor urăsc pompițele de nas, ca să nu mai vorbim de acel dispozitiv ce se atașează aspiratorului și care, într-adevăr curăță, dar cu traume enorme pentru cei mici. La un moment dat, cel mai simplu răspuns la problema nasului încărcat este acela să-l învățăm pe cel mic să-și sufle singur nasul. Iată câteva sfaturi utile:

Începeți cu pași mici

Așa cum se întâmplă și în cazul mersului, al vorbirii sau al antrenamentului la oliță, copiii nu învață să-și sufle nasul peste noapte. ”Așa cum nu îi vei oferi o bicicletă cu 10 viteze și să-i spui „pedalează!”, nu te poți aștepta ca cel mic să ia un șervețel și să-și sufle nasul”, explică Dr. Scott Goldstein, un faimos pediatru american. Primul pas este acela de a-l lăsa pe cel mic să te observe pe tine cum îți sufli nasul.

Pregătește-l înainte

Atunci când simți că cel mic este pregătit să învețe să își sufle nasul, și majoritatea copiilor sunt pregătiți în jurul vârstei de 2 ani, explică-i în termeni simpli cum trebuie făcută această operațiune. Îi poți spune: „Mami acum o să-ți atingă nasul cu acest șervețel de hârtie moale. Apoi o să apăs ușor pe fiecare dintre nările tale astfel ca tu să poți sufla prin nara liberă. Apoi vom repeta cu cealaltă nară. La sfârșit, vei putea respira mai ușor.”

Învață-l să-și sufle nasul în timp ce face baie

Încurajează-ți copilul să sufle bule de aer pe nas, în apă, fiind o modalitate mai ușoară pentru cei mici.

Îl mai poți învăța să își sufle nasul cu ajutorul unui joc. De exemplu, poți așeza o pană sau ceva foarte ușor pe masă și apoi să faceți întrecere, cine suflă cu gura și apoi cu nasul, mai tare obiectul respectiv. Îi mai poți spune că faceți pana „să danseze”.

Important este să nu te stresezi foarte tare, mai spune Dr. Scott Goldstein. Dacă copilul are nevoie de mai mult timp pentru a învăța să-și sufle nasul, nu trebuie să te îngrijorezi. „suflatul nasului nu-l va face neapărat bine mai repede pe cel mic. Iar dacă repetă de prea multe ori această operațiune, să-ar putea chiar să-l doară. Așa că, dacă observi că suflatul nasului este o operațiune inconfortabilă pentru copil, mai amână puțin această lecție. Așa cum spuneam și la început, fiecare copil atinge un anumit obiectiv sau o achiziție în momentul în care este cu adevărat pregătit.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa