Dr. Mihaela Leventer: „Niciun bronz nu este sănătos!”

Cristina Călin, redactor
Medicul dermatolog spune că riscul de cancer de piele este în strânsă legătură cu expunerea la soare in copilărie.

Protecția pielii de efectele radiațiilor ultraviolete este foarte importantă în orice anotimp, dar vara trebuie să acordăm o atenție deosebită subiectului. Nu trebuie să ieșim din casă fără să purtăm haine adecvate și cremă cu protecție solară în zonele corpului neacoperite.

În următorii ani în România vor fi 45.000 de cazuri de cancer de piele, boală apărută în principal din cauza expunerii necontrolate la soare pe perioade îndelungate. Cifra a fost avansată de medicul dermatolog Mihaela Leventer.

Cum ne protejăm pielea de ultraviolete?

În primul rând, trebuie să avem grijă tot timpul să ne protejăm. Și iarna ne putem arde pielea, și atunci când sunt nori, și când stăm la umbră. Este important să avem tot timpul îmbrăcăminte adecvată, dar și să aplicăm cremă de protecție solară cu filtre UVA și UVB pe zonele neacoperite.

Ultravioletele se împart în trei: UVA, UVB şi UVC. În mod normal, radiaţiile UVC sunt filtrate de atmosferă şi nu ajung la suprafaţa pământului (atâta timp cât stratul de ozon este intact).

Razele UVA reprezintă 95-97% din razele care trec prin atmosfera şi ajung la noi, în timp ce UVB numai 3-5%.

Radiaţiile UVB sunt cele care provoacă arsuri, modifică structura genetică a pielii, cauzând mutaţii şi creştere anormală a celulelor. Radiaţiile UVB au capacitatea de a deteriora pielea (deşi nu întotdeauna în mod vizibil). Radiaţiile UVA sunt radiaţiile tăcute, iar reacţia alergică a pielii în urma contactului cu ele este hiper-pigmentarea (sau bronzul). Oricât de atractivă vi se pare pielea bronzată, trebuie să fiţi conştienţi de faptul că acesta este o reacţie a pielii în prezenţa unui factor iritant şi că distrugerea pielii are loc chiar dacă nu se vede pe moment.

Uneori, nici faptul că suntem înăuntrul unei încăperi nu este suficient ca să fim protejați de ultraviolete. Radiațiile UVA trec prin geam, așa încât dacă ai biroul lângă fereastră e bine să fii protejată.

Mai pot să fac plajă?

Medicul Mihaela Leventer spune că este total contraindicat să mergem la plajă în intervalul 11.00 – 17.00. Există o categorie de persoane despre care medicul spune că nu ar trebui duși deloc la plajă: bebelușii sub 6 luni. Aceștia pot fi scoși afară la plimbare la ore potrivite. Faptul că nu stau mult timp expuși la soare nu le afectează sinteza vitaminei D. Este suficient ca mâinile și fața să ia contact cu lumina solară 30 de minute pe zi pentru a preveni rahitismul.

Pregătirea pentru plajă se face cu 20 de minute înainte de a ajunge acolo. Se aplică crema de protecție solară în cantități suficiente pentru a avea timp să intre în piele. Pentru că produsele de protecție nu au efect nelimitat, se reaplică conform precizărilor făcute pe ambalaj.

Ideal este să nu ne bronzăm deloc, crede dr. Mihaela Leventer. „Niciun fel de bronz nu este sănătos pentru piele pentru că, expunerea prelungită la soare, chiar și cu loțiuni sau creme de protecție solară duce la distrugerea dermei sau epidermei”.

Aţi mai putea, totodată, să purtaţi îmbrăcăminte de protecţie, cum ar fi pălăriile cu margini late, să staţi la umbră şi să evitaţi pe cât posibil soarele amiezii. Cu toate acestea, ştim că pentru majoritatea entuziaştilor de aer liber, acest lucru nu este mereu fezabil, însă, dacă sunteţi părinţi, noi vă recomandăm mai multă precauţie la acest capitol în ceea ce îi priveşte pe cei mici.

Mai poți citi despre acest subiect și următoarele articole:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa