Cum protejezi de soare aluniţele copilului?

Adriana Moscu
cum-protejezi-de-soare-alunuitele-copilului-totul-despre-mame

Oricât de plăcute ar fi vederii, alunițele copilului trebuie protejate vara de efectul nociv al razelor ultraviolete

Când era foarte mică, o alintam pe Ioana mea “beauty-spot”, adică „aluniță” în limba engleză. Cum ar veni, “punct de frumusețe”. Asta pentru că s-a născut cu o aluniță drăgălașă și delicată în miezul obrazului drept, după care mă topeam și pe care o acopeream cu pupici de câte ori prindeam ocazia. Cu trecerea anilor, însă, pe chipul ei cu tenul ca de porțelan au mai apărut și alte alunițe, la fel de atrăgătoare, însă cam multe, spre îngrijorarea mea.

Cum și de ce apar alunițele

Pe unele dintre ele copilul le poartă deja pe piele la naștere, iar acestea se numesc chiar așa: semne din naștere. Nu toate acestea sunt alunițe: unele dispar cu vremea, altele rămân pe corp toată viața și, în fine, unele se pot mări și își pot schimba forma. Cele din urmă sunt și cele care trebuiesc constant urmărite și evaluate de către specialist, pentru că pot avea potențial cancerigen. Pubertatea este moment de răscruce în viața… alunițelor. Schimbările hormonale le pot înmulți. De obicei, alunițele au o tentă de maro-închis, dar pot fi și negre sau roșii. De semenea, pot fi singulare sau pot apărea în grup.

Ce cremă de protecție solară să folosești

Indiferent de vârsta micuțului, dacă îl expui la soare e bine să folosești cremă de protecție anti-UV de două feluri: una cu formulă non-grasă pentru atunci când ieșiți în parc și alta cu formulă mai grasă, potrivită pentru zilele petrecute la mare sau piscină, atunci când copilul intră în apă. În funcție de timpul de expunerea la soare, repetă aplicarea la fiecare 2-4 ore și insistând pe zonele acoperite cu alunițe.

Poate apărea cancerul de piele la copiii cu alunițe?

Da, deși majoritatea formelor de cancer de piele nu au ca punct de plecare expunerea la soare a alunițelor. Trebuie să reții că incidența apariției cancerului de piele sporește în perioada imediat următoare adolescenței. Folosirea constantă a cremei cu protecție împotriva ultravioletelor reduce considerabil apariția cancerului de piele la copii.

Când ar trebui să începi aplicarea cremei cu protecție solară?

Între 0-6 luni pielea bebelușului încă dezvoltă alunițe și e mult prea sensibilă pentru aplicarea cremelor cu protecție solară. Nu-l expune direct la soare în această perioadă. Optează mai degrabă pentru plimbări prin parc sau, dacă e musai să mergeți la mare, stați pe plajă între 7-9 dimineața sau seara, după ce soarele a apus. În timpul zilei, nu-i lăsa celui mic pielea descoperită – îmbracă-l cu hăinuțe din materiale naturale, ușoare, vaporoase și răcoroase, de culoare deschisă, protejează-i capul și ține-l numai sub umbrelă.

De la 6 luni la 1 an, poți începe să aplici creme specifice pe zonele expuse la soare, inclusiv fața și mâinile. Optează pentru o formulă non-alergenică și aplic-o cel puțin cu 15 minute înainte de expunerea la soare. E recomandată o cremă cu FPS +50.

Între 1 an și până la vârsta preșcolară vei găsi mult mai ușor creme pentru copilul tău. Poți folosi și creme, serumuri sau alte soluții cu SPF +30, pentru că între timp pielea s-a adaptat condițiilor atmosferice. Însă în continuare sunt necesare măsurile suplimentare de protecție – stați la umbră și respectați orele în care ultravioletele sunt mai puțin nocive: dimineața devreme și seara, după ora 5.

Alunițele pot fi îndepărtate!

În urma unui examen dermatologic se stabilește natura acestora (benignă sau malignă) și se poate trece la extragerea celor care deranjează, printr-un proces decis de medicul specialist. Alunițele se pot îndepărta chirurgical, se pot cauteriza cu laserul, cu azot lichid sau cu unde radio de frecvenţă înaltă.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa