Cum recunoști o infecție urinară în cazul copilului?

Ramona Dinescu

O infecție urinară se poate recunoaște după unul dintre cele mai semnificative simptome, senzația de arsură combinată cu usturime în timpul urinării.

Conform Institutului Național de Sănătate din SUA, citat de everydayhealth.com, infecțiile tractului urinar aduc anual la medic peste un milion de copii numai în America. O infecție a tractului urinar apare atunci când o bacterie afectează rinichii, vezica, uretra sau o altă parte a tractului urinar al copilului.

Bacteria care duce la instalarea infecției tractului urinar se poate dezvolta în sistemul digestiv, vagin sau în jurul uretrei și în mod normal nu cauzează probleme în aceste locuri, susține Dr. Simona Pecec, medic specialist pediatru. Însă dacă această bacterie ajunge în uretră, poate călători către vezica urinară, rinichi sau alte părți ale tractului urinar. O infecție a vezicii urinare reprezintă un tip de infecție urinară care afectează acest organ, dar care nu se răspândește spre rinichi.

Bacteria responsabilă de infecție urinară poate fi eliminată din tractul urinar înainte de a cauza o infecție. Cu toate acestea, persoanele predispuse la astfel de afecțiuni pot face foarte repede o infecție urinară. Fetele, de exemplu, sunt mult mai predispuse infecțiilor urinare decât băieții.

Cum se manifestă o infecție urinară?

Cel mai des întâlnit simptom al infecției tractului urinar este dat de senzația de arsură sau usturime ce apare în timp ce copilul urinează. Apoi, durerea în zona de jos a abdomenului unde este amplasată vezica urinară, urinările frecvente (copilul simte că trebuie să meargă la toaletă și de fapt urinează foarte puțin) și necesitatea acestora (copilul simte că trebuie să urineze urgent). Dr. Pecec mai subliniază că atunci când este vorba de o infecție urinară mai severă, copilul poate face și febră, însă cele mai multe cazuri nu sunt asociate cu temperatură mare.

Alte semne ale unei infecții urinare mai sunt:

  •  Urina urât mirositoare
  • Urina care are aspect lăptos, este tulbure sau de culoare roșiatică
  • Stare de oboseală
  • Frisoane însoțite sau nu de febră

Simptomele infecției tractului urinar sunt mai greu de recunoscut la copii decât la adulți. Uneori copiii nu prezintă simptomele clasice ale unei infecții urinare sau nu sunt capabili să le explice părinților. Dacă copilul tău prezintă unul din următoarele semne ale unei posibile infecții urinare, ar trebui să ceri cât mai repede sfatul unui medic pediatru:

  • Copilul are o stare iritabilă
  • Mănâncă și are un apetit neregulat
  • Febră inexplicabilă și persistentă
  • Incontinență urinară (face pipi pe el sau în pat deși a renunțat de multă vreme la acest obicei)
  • Diaree
  • Un nivel scăzut de energie ce persistă sau pur și simplu nu se simte bine.

Cum se tratează o infecție urinară?

Testele necesare diagnosticării unei infecții urinare vor include o examinare fizică și o analiză de urină. Este importantă analiza urinei pentru a depista prezența unei bacterii. Tratamentul unei infecții urinare diagnosticate se face cu antibiotice pentru a elimina bacteria responsabilă.

Ca în orice alt caz, este foarte important ca cel mic să urmeze tratamentul în întregime, chiar dacă simptomele se ameliorează după numai câteva zile. La finalul tratamentul probabil se vor face alte teste pentru a se stabili dacă bacteria a dispărut și dacă nu cumva există unele anomalii ale tractului urinar precum un mic blocaj ce ar putea fi responsabil de viitoare infecții repetate.

Ca și modalități de prevenție, poți să-ți încurajezi copilul să bea cât mai multă apă și să-l sfătuiești să meargă la toaletă ori de câte ori simte nevoia, să nu amâne de dragul jocului în care este implicat. De asemenea, cei mici ar trebui să poarte doar chiloței de bumbac, iar fetițele trebuie să fie învățate de mici regulile de igienă intimă precum faptul că trebuie să se șteargă mereu din față către spate pentru a preveni răspândirea bacteriilor.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa