Rubeola la bebeluși și copii: cum o recunoști și cât de gravă este

Rubeola (pojărelul) este o boală virală manifestată printr-o erupţie cutanată şi prin inflamarea ganglionilor de la nivelul gâtului. Iată tot ce trebuie să știi despre această boală a copilăriei!

Ramona Dinescu
rubeola bebeluși
Rubeola la bebeluși este în general, suportată cu ușurință de copilul mic.

Rubeola sau pojerelul la bebeluși și copii, cunoscut sub denumirea de rubeolă, este o boală a copilăriei cauzată de un virus. Odată, făcea ravagii în lume, însă acum este destul de rară datărită programelor de vaccinare aplicate la nivel global.

În zonele defavorizate ale lumii, rubeola la bebeluși poate fi chiar o boală mortală în rândul copiilor cu sistem imunitar slab, mai ales în cazul celor mai mici de cinci ani. În comparație cu rujeola, rubeola este însă o boală mult mai ușoară, complicațiile fiind mult mai rare.

Dr. Simona Pecec, medic specialist pediatru, susține că a recunoaște cele mai comune semne și simptome ale pojărelului la copii și implicit cererea ajutorului medical poate reduce riscurile unor consecințe serioase legate de sănătate. Cum recunoști totuși pojărelul la copii?

Rubeola la bebeluși, prezentare generală

Din seria bolilor copilăriei, pojărelul sau rubeola, deşi extrem de asemănătoare, ca manifestare clinică, cu pojarul şi varicela, se deosebeşte de acestea prin „uşurinţa” cu care este în general, suportată de copilul mic. 30 până la 50 la sută dintre cei infectaţi cu virusul rubeolei „duc boala pe picioare”, fără „semne” specifice. Incubaţia silenţioasă, fără manifestări aparente, durează aproximativ două săptămâni.

Declanşarea bolii poate fi semnalată de o febră uşoară şi de o umflare a ganglionilor limfatici ai gâtului. Dar aceste manifestări pot să lipsească sau să nu fie vizibile. Este situaţia în care ele sunt, totuşi, prezente, dar se manifestă „silenţios”, în funcţie de gradul de rezistenţă a micuţului.

Faza febrilă premergătoare este urmată de apariţia unei erupţii de pete mici şi roz, uşor ridicate. La început, acestea apar pe faţă, apoi se extind pe întregul corp, îndeosebi pe torace şi pe mâini. Ceea ce va trebui să reţii este că, potrivit statisticilor, boala se manifestă mai ales prin formele ei atipice, fără erupţie cutanată. Şi că este mai grea la adolescenţi şi adulţi, decât la copiii mici.

Rubeola nu are un tratament specific. Proaspătul posesor al bubiţelor poate fi tratat cu paracetamol sau cu un alt antitermic, recomandat de medic. Întrucât prevenirea îmbolnăvirii nu se poate face decât prin vaccinare, aceasta se impune de la sine.

De asemenea, trebuie să ai în vedere faptul că, deşi uşoară în sine, rubeola este foarte periculoasă pentru femeile însărcinate. Ca viitoare mamă trebuie să ştii că boala contactată în primele luni de sarcină poate produce malformaţii fetale grave: neurologice (deficienţă mentală), cardiace, oculare (orbire) sau auditive (surditate).

Primul semn prin care poți să recunoști rubeola la bebeluși și la copii: erupția distinctivă de pe piele.

  • Cel mai recognoscibil semn al pojărelului este erupția cutanată care apare la câteva zile după ce s-au instalat celelalte simptome: tuse, gât inflamat, rinoree.
  • Iritația constă în multe puncte rozalii, roșii, rotunde sau ovale care nu confluează. Prima dată apar pe față și pe gât, în spatele urechilor și aproape de zona părului. Apoi se răspândește pe brațe și corp și ultima dată apar pe picioare. Erupția nu provoacă nevoia de scărpinare pentru cei mai mulți dintre copii, însă îi poate irita pe cei cu pielea foarte sensibilă.
  • Copiii cu pojărel se simt rău în prima și a doua zi după apariția erupției, iar apoi au nevoie de aproximativ o săptămână pentru a se vindeca.
  • La scurt timp după apariția iritației, febra poate urca brusc și poate atinge chiar 40 de grade Celsius. Este nevoie de atenție medicală în această etapă.
  • Unor copii le apar și pete albe în gură.

Temperatura corpului când apare rubeola la bebeluși și copii

Rubeola sau pojărelul de obicei debutează fără semne și simptome specifice. Copilul are o stare de moleșeală și febră moderată, semne vizibile în majoritatea infecțiilor virale.

În cazul pojărelului, copilul va face o temperatură de 38 – 38,5 grade Celsius. O febră mai mare de atât, care urcă spre 40 de grade Celsius, necesită imediat atenție medicală.

Pojărelul are o perioadă de incubare de 10-14 zile după infectare, timp în care nu apare nici un simptom de boală.

Simptome asociate cu rubeola la copii: tuse, gât inflamat și rinoree

La scurt timp după instalarea febrei, apar și alte simptome care accelerează rapid în cazul unei infecții cu rubeolă. Tuse persistentă, gât inflamat, nas care curge, simptome de conjunctivită, sunt cele mai comune semne ale pojărelului. Aceste simptome relativ ușoare pot dura două-trei zile după instalarea febrei. Aceste semne nu sunt lămuritoare în cazul în care copilul are pojărel, deoarece pot fi ușor confundate cu orice altă răceală comună.

Cauza rubeolei este virusul paramoxy, extrem de contagios, ce se răspândește prin picăturile de salivă din aer sau de pe suprafețe și se replică apoi la nivelul nasului sau gâtului persoanei infectate.

Copilul cu pojărel poate transmite boala într-un interval de aproximativ 8 zile, numărate din prima zi de simptomatologie și până în a patra zi după apariția erupției.

Cine riscă să facă rubeolă

Copiii care au fost vaccinați cu vaccinul ROR (in Romania, se face la 9 luni, 12 luni si 5 ani, conform schemei de vaccinare) nu prezintă aproape nici un risc de a face rubeolă. Cei mai expuși sunt cei care nu au fost vaccinați sau care nu au primit toate dozele de rapel, cei care au un deficit de vitamina A sau cei care au călătorit în zone expuse precum Asia sau Africa. Alt grup de persoane vulnerabile sunt copiii mai mici de 9 sau 12 luni, dar și cei care au un sistem imunitar foarte slăbit.

Rubeola și sarcina

Rubeola (pojărelul) este o boală virală manifestată printr-o erupţie cutanată şi prin inflamarea ganglionilor de la nivelul gâtului. La adulţi, trece de multe ori neobservată, de aceea s-ar putea să fi făcut boala mai demult şi să nu ştii, ceea ce ar fi ideal pentru sarcina actuală, întrucât rubeola devine extrem de periculoasă la femeia însărcinată. Riscul pentru bebeluşul tău depinde de momentul infecţiei.

Dacă aceasta se produce în prima lună de sarcină, şansele ca micuţul să fie afectat se ridică la 50%. În luna a treia, riscul scade deja la 10%. Infecţia care apare în primul trimestru de sarcină poate produce avort, moartea fătului în uter sau multiple defecte de naştere la nou-născut (cataractă, surditate, malformaţii cardiace, retard mental).

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa