Nebulizatorul. Tot ce trebuie să știi despre folosirea corectă a aparatului

Andreea Popa
nebulizatorul copil mască aparat
Jucaţi-vă cu nebulizatorul şi înainte de tratament, astfel încât cel mic să se obişnuiască. Lasa-l pe el să-ţi pună ţie masca şi prefă-te că eşti speriată.

Nebulizatorul. Tot ce trebuie să știi despre folosirea sa

Ştiai că e suficient să ţii masca aparatului de aerosoli la doar un centimetru distanţă de faţa copilului pentru ca jumătate din medicament să se piardă? Iată câteva sfaturi despre cum se foloseşte corect nebulizatorul.

Terapia cu aerosoli artificiali este utilă în tratarea infecţiilor căilor respiratorii superioare, în special în cazul copiilor mici. Aparatul de aerosoli este folosit pentru a transforma medicaţia lichidă în vapori care ajung direct la locul inflamaţiei, respectiv în căile respiratorii, prin inhalarea acestora cu ajutorul unei măşti sau a unei piese de gură. În acest fel, beneficiul adus este maxim, metoda fiind mult mai eficientă decât tratamentul medicamentos clasic. Există însă câteva lucruri de care trebuie să ţii cont pentru ca toată operaţiunea să aibă efectul scontat.

La ce sunt buni aerosolii

Aerosolii sunt eficienţi mai ales în tratamentul astmului, dar sunt recomandaţi şi în afecţiuni mai uşoare care se manifesta prin tuse, respiraţie dificilă sau secreţii nazale. Nebulizatorul poate fi folosit la recomandarea medicului în cazul unor afecţiuni ORL (de exemplu sinuzite, rinofaringite, amigdalite, laringite, otite) sau a unor boli pulmonare (bronşite, bronşiolite, astm bronşic, traheite etc).

Medicamentele folosite în nebulizare se amestecă de obicei cu ser fiziologic şi trebuie să fie administrate întotdeauna la recomandarea medicului, atât în ceea ce priveşte dozajul cât şi modul de combinare. De exemplu, administrarea sub fomă de aerosoli a adrenalinei, diluată cu ser fiziologic, s-a dovedit a fi foarte eficientă în tratarea bronşiolitelor, însă o cantitate prea mare de adrenalină poate duce la apariţia unor efecte secundare severe. De asemenea, este recomandat ca unele medicamente să nu fie amestecate între ele, ci administrate la o diferenţă de cel puţin 10 minute unul de celălalt.

Există diferite tipuri de medicamente care pot fi administrate sub formă de aerosoli, de la antibiotice, bronhodilatatoare sau corticosteroizi inhalatori şi până la banala combinaţie de ser fiziologic cu bicarbonat de sodiu.

Cum se foloseste corect nebulizatorul

Problema tratamentelor cu aerosoli este că îi sperie pe copii, din cauza sunetului produs de nebulizator şi din cauza măştii care trebuie pusă pe faţă. În plus, copiii se plictisesc repede, iar un tratament cu aerosoli durează de obicei peste 10 minute, timp în care copilul ar trebui să stea liniştit şi să respire adânc.

De aceea, în cazul copiilor care nu cooperează, mamele improvizează: nu-i pun copilului masca direct pe nas şi gură, ci o ţin la o distanţă de câţiva centrimetri de faţa lui, sau îndreaptă jetul de vapori produs de aparat spre nasul copilului în timp ce acesta doarme.

Cele două metode sunt însă total ineficiente, deoarece medicaţia care ajunge în plămânii copilului nu este suficientă. De exemplu, dacă masca este ţinută la circa 1 centimetru distanţă faţă de nasul şi gura copilului, jumătate din medicament nu va ajunge în plămâni. Dacă distanţa creşte la aproximativ 2,5 cm, aproape 80% din medicament se pierde.

Acelaşi lucru se întâmplă şi dacă cel mic plânge în timpul tratamentului. Deşi poate părea că un copil care plânge trage mai mult aer în piept, adevărul este exact pe dos. Plânsul este de fapt o lungă expiraţie, urmată de o inhalaţie scurtă, pentru a lua o gură de aer. Deci medicamentul nu va ajunge aprooape deloc în plămânii copilului dacă acesta plânge în timpul tratamentului.

Nebulizatorul și 5 soluţii pentru un copil mai cooperant

Cum faci atunci ca cel mic să stea liniştit şi să coopereze cu tine cele 10-15 minute cât durează o şedinţă de aerosoli? Iată câteva sfaturi:

1. Fă din nebulizare o rutină – administrează-i aerosolii în acelaşi loc şi la aceeaşi oră în fiecare zi, astfel încât copilul să ştie ce urmează.

2. Jucaţi-vă – de-a astronautul sau de-a pilotul, de exemplu, dacă crezi că asta îl va distra. Puteţi colora şi transforma împreună o banală cutie de carton într-o navă, iar apoi să vă echipaţi cu nişte ochelari de soare sau de înot, să îi pui masca şi să îl rogi să pornească motoarele. Jucaţi-vă cu nebulizatorul şi înainte de tratament, astfel încât cel mic să se obişnuiască cu el. Lasa-l pe el să-ţi pună ţie masca şi prefă-te că eşti speriată şi că vrei să o iei la fugă, dar te tot împiedici. Râsul îl va face să se elibereze de teamă, în timp ce el deţine controlul, iar astfel sunt şanse mai mari să coopereze când va trebui să urmeze tratamentul.

3. Uitaţi-vă la poze, peste o carte sau la desene animate – chiar dacă în general nu-l laşi la televizor, aceasta poate fi o soluţie pentru a-l ţine într-un loc mai mult timp.

4. Explică-i ce faci – chiar dacă e prea mic pentru a înţelege toate cuvintele (până la urmă, „nebulizator” e un cuvânt ciudat şi pentru noi), tonul tău îl va calma şi îl va asigura că e totul în regulă.

5. Încurajează-l pe copil să respire rar şi adânc în timpul tratamentului.

Cum folosești nebulizatorul. Atenție la măsurile de igienă

Tratamentul cu aerosoli poate face mai mult rău decât bine dacă aparatul nu este igienizat corect (poate surveni o infecţie bacteriană) sau dacă nu este folosit aşa cum recomandă producătorul.

Este important ca înainte de începerea tratamentului să te speli bine pe mâini, iar instrumentele de dozare să fie sterile (poţi folosi o seringă de unică folosinţă). Cupa în care se introduc medicamentele şi masca trebuie spălate cu apă caldă şi detergent după fiecare utilizare, apoi lăsate la uscat. Nu pune niciodată înapoi în cutia de depozitare componente umede. Cel puţin o dată pe săptămână, echipamentul trebuie dezinfectat cu o soluţie de apă cu oţet, apoi clătit doar cu apă. Dacă filtrul de aer şi-a schimbat culoarea, acesta trebuie neapărat înlocuit.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa