Cum să iei corect temperatura copilului

Alexandra Ion
febra copilului

Febra este un motiv de panică pentru orice părinte, dar esențial este să iei corect temperatura copilului, pentru că valoarea acesteia este un indicator foarte important și unul din cele mai importante semne clinice ale unei afecțiuni.

Trebuie spus că febra este un mecanism de autoapărare al organismului, o reacție a sistemului imunitar, produsă de virusuri, microbi și/sau bacterii. Copilul, în jurul vârstei de șase luni, poate face febră și din cauza procesului de creștere al dintilor, dar și din cauza unui acces de plâns determinat, de exemplu, de absența mamei, de înțărcarea precoce sau ca reacție la unele alimente. Febra apare și după vaccinuri, caz în care nu este recomandată administrarea de medicamente care să ducă la scaderea ei. Toți părinții trebuie să știe că febra este un simptom, nu este o boală, iar scăderea febrei nu înseamnă că a fost rezolvată cauza care a produs-o.

Modul de măsurare pentru temperatura copilului depinde de vârsta lui.

Pragul de șase luni este un element important. Un copil mai mic de șase luni, cu febră, este ca o bombă cu ceas, pentru că evoluția afecțiunii poate să fie extrem de rapidă. Febra la copilul mic este o urgență medicală. Peste șase luni, febra care durează mai mult de o zi trebuie semnalată medicului.

Este important să iei temperatura copilului corect: temperatura normală este sub 37 grade Celsius, iar o creștere peste această valoare indică faptul că mecanismele de autoapărare ale sistemului imunitar au intrat în funcțiune.

Fidelitatea temperaturii măsurate depinde de locul de aplicare al termometrului și de precizia acestuia. Există mai multe tipuri de termometre: cu mercur sau alcool (din sticlă), digitale, cu infraroșu, timpanice (pentru urechi), orale – tip suzetă, termometre pentru frunte și axiale, dar și digitale. Unele sunt mai precise, altele nu. Astfel, benzile speciale pentru fruntea copilului nu măsoară temperatură corect, cele timpanice și cele digitale, pot da erori importante. Corecte și bune sunt cele cu mercur și alcool, cele digitale și cele tip suzetă.

Metodele prin care se poate măsură temperatură unui copil, depinde de vârsta acestuia.

Pentru nou-născuți este recomandat un termometru rectal. Este cea mai sigură metodă și bebelușii nu se pot împotrivi prea tare acestui tratament. Pentru copiii cu vârste între trei luni și patru ani, cea mai bună metodă de măsurare a temperaturii rămâne cea rectală, cu alternativa termometrului axial, pentru copiii mai mari, dar supravegheați permanent de părinți.

Temperatură corpului diferă în funcție de locul în care este măsurată temperatura. Astfel, este considerată febră o temperatură peste 37,2°C axial, 37,5°C oral și 38°C măsurată rectal. Temperatură variază și în funcție de oră. Noaptea corpul are o temperatură mai mică. Cea mai mare valoare este în jur de ora 18.00.

Nu măsura temperatură imediat după baie pentru că veți avea valori mai mari decât normal și nici după o repriză d eplâns sau după o partidă de joacă!

Care sunt cele mai bune termometre pentru copil

Atunci când alegi un termometru trebuie să iei în calcul mai multe amănunte: să îți ofere temperatura corectă și să fie acceptat cu ușurință de copii sunt cele mai importante detalii, mai ales că uneori este necesar să măsori temperatura de mai multe ori la intervale scurte de timp (de exemplu, atunci când febra este mare și aplici metodele clasice de răcorire a copilului).

Termometrul tip suzetă nu este foarte exact și nu poate fi folosit decât de copiii care acceptă suzeta, nu e nevoie să trezești bebelușul pentru a măsura temperatura și are nevoie doar de trei minute. Nu este recomandat copiilor care sug la sân și nici celor mai mici de 3 luni!

Termometrul digital citește temperatura în maxim un minut. Sunt cele mai sigure care se găsesc acum pe piață. Pot fi folosite axial, rectal sau oral. Sunt foarte bune și foarte sigure atâta vreme cât au baterii bune. Pot da erori dacă bateria este slabă!

Termometrul cu mercur este foarte exact dar este relativ greu de utilizat. Măsurarea temperaturii durează 2-3 minute. Nu se mai fabrică pentru că mercurul este considerat prea periculos. Există o variantă cu alcool, cu precizie foarte bună.

Termometrul timpanic este un termometru electronic care măsoară temperatura în cel mult cinci secunde, însă necesită aplicarea corectă în canalul urechii pentru măsurarea corectă. Nu este indicat în cazul bebelușilor.

Termometrul cu infraroșu măsoară temperatură fără să fie necesar contactul direct cu copilul. Se poate ține la 5-8 centimetri de fruntea copilului. Sunt mai nou apărute pe piață au o precizie bună, dar sunt relativ scumpe.

Citește și:

Totul despre febră

Cum am petrecut prima febra mare din viata copilului meu

Convulsii febrile la copii: cum acorzi primul ajutor

Tot ce trebuie să ştii despre convulsiile febrile

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa