Cum să le punem corect picături în ochi celor mici

cum le punem corect picături în ochi copiilor

Mda, medicul i-a prescris copilului picături de pus în ochi. Ți-e teamă că vei ajunge acasă și nu vei știi cum să procedezi? Te gândești că cel mic se va opune și vei fi nevoită să renunți? Citește articolul de mai jos unde afli exact ce ai de făcut.

Înainte de a pune picăturile în ochi

 • Atunci când pui picături în ochi, priveşte-ţi întotdeauna copilul îndeaproape.
 • Înainte de a începe, spală-te pe mâini cu apă şi săpun şi şterge-te bine.
 • Asigură-te că ai picăturile corecte. Citeşte instrucţiunile de pe etichetă.
 • Când deschizi flaconul cu picături, etichetează sticluţa cu ziua şi luna la care a fost desigilat. Nu folosi sticla de picături după o lună de la data la care a fost deschis. Nu folosi picăturile dacă îşi schimbă culoarea sau par să aibă cristale în ele.
 • Asigură-te că pui picăturile în ochiul care trebuie.

Cum să pui picături în ochi

 1. Agita bine flaconul pentru a amesteca medicamentul.
 2. Scoate capacul flaconului. Aşează capacul pe o suprafaţă curată. Fii atentă ca vârful flaconului să nu atingă ochii copilului, degetele tale sau orice altă suprafaţă.
 3. Păstrează o cutie separată de şerveţele, pentru a fi folosite la nivelul ochilor.
 4. Spune-i copilului să stea pe un scaun sau întins în pat. Înclină-i capul pe spate şi roagă-l să se uite în tavan. În cazul copiilor mai mici de trei ani, le poţi pune mai uşor picăturile dacă sunt înveliţi într-o pătură sau prosop pentru a nu-şi mişca braţele.
 5. Ține nemişcată fruntea copilului cu ajutorul unei mâini şi ridică pleoapa superioară a ochiului afectat, folosindu-te de degetul mare al aceleiaşi mâini. Dacă eşti dreptace, îţi va fi mai uşor să fii pe partea dreaptă a copilului şi să îi ţii fruntea cu mâna stângă. Dacă eşti stângace, este mai uşor să fii pe partea stângă a copilului şi să îi ţii fruntea cu mâna dreaptă.
 6. Foloseşte-te de cealaltă mână pentru a ţine flaconul între degetul mare şi degetul mijlociu.
 7. Poziţionează sticla deasupra ochiului.
 8. Foloseşte degetul mic de la mâna care ţine flaconul pentru a trage uşor în jos pleoapa inferioară, în aşa fel încât ochiul să formeze o mică deschizătură.
 9. Plasează degetul arătător pe partea de jos a sticlei. Acest lucru va ajuta soluţia să curgă mai ușor.
 10. Adiministreaza numărul prescris de picături în ochi.
 11. Eliberează încet pleoapa inferioară. Continuă să susţii fruntea copilului.
 12. Eliberează încet pleoapa superioară. Continuă să susţii fruntea copilului.
 13. Foloseşte degetul mic pentru a aplica o presiune uşoară preţ de aproximativ 5 până la 10 secunde în colţul interior al ochiului, lângă nas. Această mişcare opreşte picăturile de a intra în canalul lacrimal, permiţându-le să fie absorbite în ochi.
 14. În cazul în care copilul este deja mare și poate urma instrucţiunile, roagă-l să închidă ochii uşor şi să aplece capul pe spate. Acest lucru ajută medicamentul să funcţioneze mai bine. Strângerea ochilor sau clipitul des elimină, de obicei, medicamentul.
 15. Şterge orice exces de lacrimi cu un şerveţel curat.
 16. Dă drumul frunţii copilului.

După ce pui picături în ochi

 • Pune înapoi capacul flaconului de picături.
 • Spală-te pe mâini din nou cu apă şi săpun şi şterge-te bine.
 • Depozitează picăturile undeva unde să nu fie la îndemâna copiilor.
 • Unele picături de ochi pot provoca înceţoşarea vederii. În cazul în care copilul tău are vederea înceţoşată, urmăreşte-l îndeaproape.

Pune unguent în urma picăturilor, dacă s-a recomandat

Dacă a fost prescris mai mult de un tip de picături pentru acelaşi ochi, aşteaptă până la 10 secunde între aplicări.

Dacă a fost prescris şi unguent pentru acelaşi ochi, aşteaptă cca 10 secunde după ce îi pui picăturile pentru a-l unge. Unguentul se aplică întotdeauna ultimul.

Când să apelezi la medic

În cazul în care copilul are o reacţie alergică la picături sau unguent, sau dacă starea ochiului se agravează, informează-l pe medicul care ţi-a prescris medicamentul.

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație ()