Cum tratăm muşcăturile de animale

Muşcăturile şi zgârieturile de animale, chiar şi cele minore, pot conduce la complicaţii.

Unele muşcături se pot infecta, în special cele cauzate de pisici, din cauza tipului de bacterii din gura animalului. Indiferent dacă animalul este unul de companie sau sălbatic, prin zgârieturi şi muşcături se pot transmite diverse boli. De exemplu, boala zgârieturii de pisică, o infecţie bacteriană care provoacă de obicei umflarea nodulilor limfatici.

Un copil al cărui vaccin antitetanos nu este la zi va avea nevoie cât mai repede de o injecţie după o muşcătură de animal, pentru a preveni infecţia tetanos. Anumite animale, cum ar fi liliecii sau vulpile, pot transmite rabie (turbare). În cazul muşcăturilor de câini, care sunt şi cele mai frecvente, trebuie să discutaţi cu medicul de familie despre necesitatea vaccinului antirabic.

Ce să facem în caz de muşcătură de animal:

– Dacă muşcătura sau rana provocată de zgârietură sângerează, se aplică presiune în zona afectată cu un bandaj sau un prosop curat, până când hemoragia se opreşte. Foloseşte mănuşi de cauciuc, dacă ai la îndemână, pentru a te proteja şi a împiedica rana să se infecteze.

– Dacă rana nu sângerează puternic, curăţă cu apă şi săpun, şi ţine zona respectivă sub jet de apă cîteva minute. Nu aplica un antiseptic sau orice altceva pe rană.

– Usucă rana şi acoper-o cu tifon steril sau cu o cârpă curată.

– Telefonează-i medicului tău dacă muşcătura sau zgârietura a înţepat sau rupt pielea. Un copil care este muşcat de un animal poate avea nevoie de antibiotice, un vaccin antitetanos sau, mai rar, o serie de injecţii antirabice. O muşcătură sau zgârietură pe mâna sau piciorul copilului este foarte posibil să conducă la infecţii şi ar trebui să fie evaluată de către medicul tău cât mai curând posibil.

Solicită imediat asistenţă medicală în cazul în care:

– Rana nu se opreşte din sângerare după 10 minute de presiune directă;

– Rana pare a fi profundă sau este asociată cu leziuni grave;

– Animalul este sălbatic sau este un animal de casă care se comporta ciudat;

– Zona muşcată sau zgâriată se înroşeşte, umflă, devine fierbinte sau din ce în ce mai dureroasă.

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație