De ce e bine să învățăm copiii să gătească. 13 motive norocoase și ce-i înveți să facă la fiecare vârstă

Geo Mihalcea
de ce e bine să învățăm copiii să gătească
De ce e bine să învățăm copiii să gătească? Vei descoperi în articol toate motivele!

De ce e bine să învățăm copiii să gătească? Iată o întrebare înteresantă care merită un răspuns pe măsură! În primul rând trebuie să fim sinceri: să înveți un copil cum să se descurce în bucătărie nu este o sarcină deloc simplă! Este nevoie de multă răbdare să-l înveți pe cel mic să folosească un cuțit în siguranță, cum să pregătească și să cântărească ingredientele sau cum să respecte pașii unei rețete.

Totuși, timpul petrecut la gătit cu copilul tău are numai avantaje și sunt foarte multe motive pentru care trebuie să îl înveți de mic să gătească. Veți trăi împreună momente de liniște, stimulează încrederea reciprocă, poți preda matematica și științele într-o manieră distractivă și-i poți transmite, prin intermediul rețetelor informații despre alte culturi. Haide să descoperim împreună care sunt cele mai importante beneficii ale gătitului alături de copiii noștri!

De ce e bine să învățăm copiii să gătească, principalele avantaje

1. Gătitul împreună oferă timp în familie de calitate, se crează o legătură aparte între părinte și copil. Aceste momente le permit copiilor să se relaxeze, ba chiar să-ți povestească ce se întâmplă în viața lor, să spună lucruri pe care, în alte condiții le-ar fi greu să o facă!

2. Pregătirea mâncării îi ajută pe cei mici să-și aprecieze mai mult părinții! Uneori nu ai impresia că băiatul sau fata ta crede că mâncarea pică de undeva din cer? Acum are șansa să înțeleagă cât timp și efort le ia părinților să pregătească o masă bogată și gustoasă pentru întreaga familie.

3. Gătitul poate transforma un mofturos într-un pofticios curajos, care vrea să încerce gusturi noi! Când un copil gătește alături de tine un nou fel de mâncare, are mai multe șanse să și-l mănânce! Chiar dacă nu o va face de la început, cu timpul va accepta mult mai ușor ideea de a mânca alimente noi!

4. Îi va da mai multă încredere în sine! La final, când va pune mâncarea pe masă, va spune cu mândrie „Eu am făcut-o!” și va trăi un real sentiment de împlinire. Și mai mult, când ceilalți membri ai familiei îi vor aprecia preparatul, stima de sine va fi pe o cale ascendentă!

5. Va exersa matematica într-un mod cât se poate de distractiv! Când gătiți împreună veți exersa tot deful de noțiuni de la geometrie, adunări, frații, proporții și altele. ½ dintr-o cană cu făină este mai mult sau mai puțin decât ¼? Când începe să fiarbă apa? La 100 de grade! O tavă poate avea formă rotundă, dreptunghiulară sau pătrată.

6. Va învăța să citească, tot urmărind cartea de bucate! Stimuează-l de fiecare dată să citească lista de ingrediente precum și pașii rețetelor pe care le preparați și vei vedea că, de la o zi la alta, abilitățile sale de lectură sunt din ce în ce mai bine consolidate!

7. Copilul tău va face cunoștință cu chimia în cea mai distractivă și gustoasă formă a sa! Procesul de preparare a alimentelor demostrează tot felul de principii chimice: „stingerea” prafului de copt cu oțet, obținerea caramenului din zahăr topit, realizarea coloranților alimentari naturali cu ajutorul anumitor plante.

8. Cumpărăturile le dezvăluie copiilor de unde provine mâncarea, așa că, implică-i în achiziționarea ingredientelor necesare. Când gătiți împreună, copiii înțeleg că pizza nu vine dintr-un restaurant, iar sosul pentru spaghete nu trebuie să provină dintr-un borcan, ci poate fi preparat din ingrediente naturale. Una dintre cele mai mari suprize pentru copiii va fi pâinea. Mulți dintre ei cred că pâinea este așa, un produs de sine stătător, care eventual crește într-un copac!

Cumpărați împreună ingredientele și faceți pâine împreună. Fie o frămânți cu mâna, fie folosești mașina de făcut pâine. Important este să înțeleagă magia îmbinării făinii cu apa, drojdia, sarea (și alte ingrediente dacă vrei să faci rețete mai avansate) într-o franzelă!

de ce e bine să învățăm copiii să gătească
Dacă învățăm copii să gătească de mici, vor devi adulți preocupați de un stil de viață sănătos!

9. Alegerea rețetelor este o lecție de cultură universală extrem de ușor de înțeles. Vrei să-i vorbești copilului tău despre Italia? Pune o muzică specifică în bucătărie, și gătiți împreună pizza! Experimentați rețete simple și delicioase de pe întreg mapamondul și asta va fi cea mai frumoasă și savuroasă călătorie imaginară!

10. Gătitul de oferă celor mică o anumită autonomie personală, îi pregătește pentru viața de adult, atunci când în fiecare familie este nevoie de un bucătar priceput. Un model de urmat poate fi o vedetă cu o vârstă apropiată de a sau sau un alt copil cu cont de youtube care știe deja să gătească!

11. Învățându-ne copiii să gătească, creștem o generație mai sănătoasă, care apreciază mâncarea gătită în casă, ingredientele naturale și se îndepărtează ușor-ușor de fast-food și alte surse sigure ale obezității!

Copiii care petrec mult timp în bucătărie cu părinții lor, vor fi adulții de mâine care sunt atenți la cât și mai ales ce mănâncă, vor învăța de timpuriu pricipii sănătoase de nutriție, vor ști să mențină un echilibru alimentar și astfel vor și mult mai sănătoși!

12. Gătind împreună, veți mânca împreună! Studiile arată că mâncatul împreună în familie reprezintă o premisă importantă pentru viitorul copiilor noștri. Copiii care mănâncă în fiecare zi alături de părinții și frații lor au un comportament corespunzător la școală și în societate în general.

În plus prezintă un risc scăzut de a suferi de obezitate sau de o altă tulburare alimentară, și nu sunt predispuși la abuzul de substanțe interzise la vârsta adolescenței sau a maturității (conform studiilor efectuate de Centrul Național pentru Dependență și Abuz de Substanțe din Statele Unite).

13. Câștigi mai mult timp pentru tine! Ei, nu din prima, nu mereu, dar în zilele în care copilul tău trecut deja de 11, 12 ani va fi în stare să facă singur o salată și o friptură la cină, tu te poți relaxa în tot acest timp!

Ce poate găti un copil pe vârste

La 2-3 ani

Evident că, la această vârstă, copiii au nevoie de o supraveghere și o îndrumare atentă. Concentrează-te pe sarcinile de bază, oferă-i cât mai multe demonstrații și explicații! La 2-3 ani copiii se pot implica în bucătorie în următoarele activități:

• Să stoarcă o lămâie sau o portocală.
• Să pună farfuriile și tacâmurile pe masă.
• Să spele fructele și legumele.
• Să rupă frunzele de la salata verde.
• Să scoată frunzele de la legumele proaspete.

La 4-5 ani

Acum deja abilitățile motorii sunt mai bine definite și copiii se pot concentra mult mai bine. Își doresc să fie din ce în ce mai independenți, iar tu trebuie să le stimulezi în bucătărie această dorință. În continuare trebuie să-i supraveghezi cu atenție și să le explici pas cu pas ceea ce au de făcut. Iată ce sarcini pot îndeplini în bucătorie la această vârstă:

• Să spele vasele.
• Fă bată ouăle cu telul.
• Să pună masa.
• Să ungă tava înainte de a băga ceva la cuptor.

La 6-7 ani

Aptitudinile motrice fine sunt dezvoltate astfel încât un copil se să poată implica în tot mai multe etape din procesul de gătire. Au nevoie de multă îndrumare și sfaturi legate de folosirea electrocasnicelor și riscurile unei utilizări incorecte. Acum poate…

• Să taie și să toace legume și fructe. Poți începe cu fructe moi, precum căpșunile, pentru care vei folosi un cuțit nu foarte ascuțit.
• Să curețe cartofii de coajă ce au fost fierți înainte.
• Să folosească coptotul cu microunde.
• Să toarne lichide în recipiente.
• Să aranjeze frumos mâncarea pe farfurie.

La 8-9 ani

Lucrurile avansează frumos, mai ales că deja puiul tău știe să citească și poate urmări o rețetă simplă! Cumpără cărți cu rețete pentru copii, care de obicei sunt frumos ilustrate, deci extrem de atractive pentru cei mici.

În funcție de ce ai reușit să îl înveți până atunci, vei alege rețete care se fac pe aranaz, în cuptor sau nu au nevoie de coacere.
La acestă vârstă copilul tău se poate implica în următoarele sarcini în bucătărie:

• Să citescă o rețetă.
• Să așeze ingredientele pe blatul de pizza.
• Să pregătească sendvișuri.
• Să taie anumite legume.
• Să facă singur o salată.
• Să facă pâine la prăjitor.
• Să ajute la îmbinarea ingredientelor pentru prăjituri.
• Să taie alimente cu un cuțit ceva mai ascuțit.

La 10-12 ani

Dacă l-ai implicat de mic în bucătărie, acum cu siguranță vei avea un master-chef, independent, sigur pe sine care va găti cu plăcere pentru sine și familia sa. Supraveghează-l din umbră și ajută-l atunci când îți spune că are nevoie de tine! Apreciază tot ceea ce face și învață-l să-și depășească limitele!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa